H οικογένεια Ηλιάδη παράγει… τζούντο

H οικογένεια Ηλιάδη παράγει… τζούντο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πριν από ένα χρόνο, το χρυσό μετάλλιο του Ηλία Ηλιάδη στο τζούντο αποτέλεσε έκπληξη για όσους δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με το συγκεκριμένο άθλημα. Οι γνώστες, όμως, ήξεραν ότι στον σύλλογο του Αμύνταιου μια οικογένεια Ελλήνων μεταναστών διδάσκει στα παιδιά της την πολεμική τέχνη. Οι ομογενείς μυήθηκαν στο τζούντο στη Γεωργία και από τότε τα τατάμι έγιναν γι’ αυτούς δεύτερα… κρεβάτια. O λόγος για την οικογένεια Ηλιάδη. Από την ημέρα που επέστρεψαν στη χώρα μας και παρά τις αντίξοες συνθήκες, αφού όπως μας εξομολογήθηκε ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Νίκος Ηλιάδης, στα ξένα είσαι Ελληνας και στην Ελλάδα ξένος, τ’ αδέλφια κατάφεραν να δημιουργήσουν αθλητικό σύλλογο και να βγάζουν Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές από το ίδιο τους το… σόι.

Ενα χρόνο μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη συλλογή του Ηλία προστέθηκε και το ασημένιο από το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι φιλοδοξίες, όμως, του προπονητή και θετού πατέρα του, Νίκου, δεν σταματάνε εκεί: «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου στοχεύουμε να κερδίσουμε δύο με τρία μετάλλια», μας λέει και βλέποντας την έκπληξή μας ρωτάει με απορία: «Γιατί αφού υπάρχουν οι δυνατότητες;»

Στο πρόσφατο πρωτάθλημα κόσμου, στο Κάιρο, η χώρα μας κατέκτησε με τον Ηλία το πρώτο της μετάλλιο σε αυτού του επιπέδου τη διοργάνωση. O ομοσπονδιακός προπονητής είναι, προς το παρόν, απόλυτα ευχαριστημένος. «Πιστεύω ότι πήγαμε καλά. Είχαμε και την 5η θέση του Ζιντιρίδη, ενώ το ασημένιο του Ηλία είναι σαν χρυσό, αφού για πρώτη φορά αγωνίστηκε στην κατηγορία των 90 κ. σε παγκόσμιο. Τα παιδιά ετοιμάζονται για το 2008. Από εδώ και πέρα κάθε διοργάνωση θα αποτελεί ένα τεστ γι’ αυτό το σκοπό», μας λέει και μας αποκαλύπτει σε ποιους αθλητές στηρίζει τα όνειρά του. «Στα 60 κ. έχουμε τον Ρεβάζι Ζιντιρίδη και στα 66 ο αδελφός του, Ταριέλ, ο οποίος είναι ταλαντούχο παιδί και σε δύο εβδομάδες θα αγωνιστεί στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας στο ευρωπαϊκό νέων. Στα 73 κ. ο Ολυμπιονίκης με τη Γεωργία, Γκεόργκι Βαζαγκασβίλι. O αθλητής αδικήθηκε τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στο παγκόσμιο. Στην ίδια κατηγορία υπάρχει και ένας νέος, ο Παύλος Ντάνκο, που προσπαθεί. Στα 81 κ. αγωνίζονται ο Κυριάκος Ιωσηφίδης και ο Ηλίας Ηλιάδης του Μιρμάν, στα 90 κ. ο Ηλίας, στα 100 κ. ο Διονύσης Ηλιάδης και στα +100 ο Βασίλης Ηλιάδης. Πιστεύω ότι κάποιοι από αυτούς θα ταξιδέψουν για το Πεκίνο. Εάν υπάρξουν κι άλλοι θα με ευχαριστήσει ιδιαίτερα».

Στο παγκόσμιο στερέωμα κυριαρχούν οι Ιάπωνες και αυτό είναι το παράπονο του προπονητή μας: «Οι παράγοντες της διεθνούς ομοσπονδίας και οι κριτές είναι οι περισσότεροι από Ιαπωνία. Ετσι, σε κάποιες περιπτώσεις, αδικούνται αθλητές μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή