Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Ακύρωση επανόδου

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του, με τις οποίες ουσιαστικά προμήνυε την επάνοδό του στο άθλημα της ποδηλασίας, ο Λανς Αρμστρονγκ, επτά φορές πρωταθλητής του Γύρου της Γαλλίας, απέκλεισε προχθές το ενδεχόμενο αυτό. O σάλος που ξέσπασε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά τις αποκαλύψεις για χρήση αναβολικών από τον εμβληματικό Αμερικανό ποδηλάτη, τον έκανε να πεισθεί αμετάκλητα ότι δεν πρέπει να επιστρέψει στον πρωταθλητισμό. «Δεν θα μπορούσα να αγωνισθώ στη Γαλλία και να περιμένω ότι θα με αντιμετωπίσουν αντικειμενικά. Δεν μπορώ να γυρίσω εκεί. Θα ήμουν τρελός να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο Αρμστρονγκ. H WADA, όμως, δεν διαθέτει ακλόνητες αποδείξεις για χρήση ΕΠΟ από τον Αρμστρονγκ, καθώς ένα και μόνο δείγμα βρέθηκε θετικό, αντί των δύο που απαιτεί ο πειθαρχικός κανονισμός. Αν και τα στοιχεία δεν επαρκούν για να καταδικασθεί ο Αρμστρονγκ, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την υπόθεση. O ίδιος ο ποδηλάτης υποστηρίζει ότι μάχεται για την προστασία της φήμης του, ενώ αποκάλεσε το αποκαλυπτικό άρθρο της γαλλικής αθλητικής εφημερίδας L’ Equipe ως «μέρος κυνηγιού μαγισσών».

ΤΗΕ WASHINGTON ΡΟSΤ

«Ερυθρόδερμοι» στο Τέξας

Ολοι περιμένουν τον αγώνα αμερικανικού φούτμπολ της ερχόμενης Δευτέρας μεταξύ των Ρέντσκινς (Ερυθρόδερμων) της Ουάσιγκτον και των Καουμπόις του Ντάλας. Οι Ρέντσκινς, όσο κι αν προσπάθησαν από το 1995, δεν έχουν καταφέρει να επικρατήσουν στο στάδιο των Καουμπόις. Το τελευταίο -τραγικό- παιχνίδι της περσινής σεζόν των Ρέντσκινς παίχτηκε στο Ντάλας και αποτελεί μία από τις πιο ταπεινωτικές ήττες για την ομάδα της αμερικανικής πρωτεύουσας. H ταπείνωση δεν οφείλεται τόσο στο σκορ (13-10 υπέρ του Ντάλας), όσο στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον ήταν σαφώς ανώτερη αγωνιστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, χάνοντας εξαιτίας αφελών σφαλμάτων. «Είχαμε νικήσει στο παιχνίδι αυτό, αλλά τους χαρίσαμε τη νίκη. Το Ντάλας είναι ομάδα με ταλέντο στα γυρίσματα της τελευταίας στιγμής και πέσαμε στην παγίδα τους», είπε ο αμυντικός Ράντι Τόμας για τον περσινό αγώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αγώνα της Δευτέρας, αλλά και σε κάθε αναμέτρηση των δύο ομάδων, προσδίδει η αντιπαλότητα μεταξύ των προπονητών τους. O Τζο Γκιμπς των Ρέντσκινς και ο Μπιλ Παρσέλς των Καουμπόις εκπροσωπούν την παλαιά σχολή του αμερικανικού φούτμπολ και ανταγωνίζονται σε επίπεδο πρωταθλήματος τα τελευταία είκοσι χρόνια.

ΜΙRRΟR

Ενοχος!

Ο Δανός διαιτητής Κιμ Μίλτον Νίλσεν κατηγόρησε προχθές τον Ουέιν Ρούνι λέγοντας ότι ο νεαρός παίκτης προσπάθησε να τον εξευτελίσει. O Νίλσεν, που είχε αποβάλει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ στο Μουντιάλ του 1998 στο νικηφόρο αγώνα της Αγγλίας ενάντια στην Αργεντινή, δήλωσε ότι δεν του έμενε άλλη επιλογή από την κόκκινη κάρτα στον Ρούνι, αφού ο Αγγλος επιθετικός τον καθύβρισε και τον ειρωνεύθηκε. O Νίλσεν, που είναι από τους πλέον προβεβλημένους διαιτητές της UEFA, είχε δεχθεί τρεις απειλές κατά της ζωής του μετά την αποβολή του Μπέκαμ. O Νίλσεν είπε ότι οι ύβρεις που ξεστόμισε ο Ρούνι ήταν αρκετές για την κόκκινη κάρτα. «Οταν ένας παίκτης κάνει κάτι τέτοιο και εξευτελίζει τον διαιτητή, δεν υπάρχει άλλη λύση. Τι θέλετε να κάνω; Νιώθω ότι έκανα το σωστό. Οι χειρονομίες και οι εκφράσεις του ήταν απαράδεκτες. Το παιχνίδι ήταν εύκολο για μένα, εάν εξαιρέσουμε το επεισόδιο με τον Ρούνι. Οι Αγγλοι παίκτες με ευχαρίστησαν μετά τον αγώνα. Δεν υπήρξε κανένα άλλο πρόβλημα», δήλωσε ο Νίλσεν.

ΤΗΕ SUΝ

Ταπείνωση

Ο Τόμας Σόρενσεν θα ήθελε να ξεχάσει την ήττα της Αστον Βίλα απ’ τη Γουέστ χαμ αυτή τη Δευτέρα με 4-0. O 29χρονος Σόρενσεν ταπεινώθηκε από το χατ τρικ του Μάρλον Χάιργουντ, ενώ η απογοήτευση του τερματοφύλακα της Βίλα ολοκληρώθηκε με το γκολ του Γιόσι Μπεναγιούν, ένα μόλις λεπτό πριν από τη λήξη. O Ντέιβιντ Ολίρι σκέφτεται τώρα να αντικαταστήσει τον Σόρενσεν με τον νεαρό τερματοφύλακα Στιούαρτ Τέιλορ, τον οποίο απέκτησε φέτος το καλοκαίρι. O Δανός γκολκίπερ, όμως, υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να επανέλθει σε καλή φόρμα εν όψει της σημερινής αναμέτρησης με την Τότεναμ. «Ξέρω ότι το παιχνίδι με την Τότεναμ είναι κρίσιμο. Πρέπει να σβήσουμε τις μνήμες του Γουέστ χαμ και αυτό σημαίνει να νικήσουμε τους Σπερς», λέει με αυτοπεποίθηση ο Σόρενσεν.

ΒΒC WORLD SΕRVΙCΕ

Βοήθεια από τον… Πούτιν

Οταν μία ποδοσφαιρική ομάδα βρίσκεται στον πάτο, αποφασίζει συνήθως ν’ αλλάξει την τακτική της. Ή ν’ αλλάξει τους παίκτες της. Ή ν’ απολύσει τον προπονητή της. H Τέρεκ Γκρόζνι, όμως, είχε διαφορετική γνώμη. Αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια των πολιτικών. H ομάδα της Τσετσενίας, που βρίσκεται στη 16η και τελευταία θέση της ρωσικής A΄ Εθνικής κινδυνεύει να υποβιβασθεί. Αποφάσισε έτσι να στείλει γράμμα στον πρόεδρο Πούτιν, απαριθμώντας όλα τα γκολ που δεν της αναγνώρισαν οι διαιτητές σε πρόσφατες αναμετρήσεις, όπως επίσης και τα πέναλτι που δεν της έδωσαν. «Δεν μας αξίζει να ‘μαστε στον πάτο», τονίζουν στην επιστολή τους. «Θέλουμε το ποδόσφαιρο να ‘ναι τίμιο και οι διαιτητές αντικειμενικοί! Αυτοί οι διαιτητές δεν είναι άνθρωποι, είναι κτήνη!» Θα σπεύσει άραγε τώρα το Κρεμλίνο να βοηθήσει την ομάδα της Τσετσενίας; Υπάρχει προηγούμενο: το 1939, ο αρχηγός της μυστικής αστυνομίας της Σοβιετικής Ενωσης, Λαβρέντι Μπέρια, όταν έχασε τον ημιτελικό μία από τις αγαπημένες του ομάδες, η Ντιναμό Τιφλίδας, είχε διατάξει την επανάληψη του αγώνα.

LΕ ΜΟΝDΕ

Μια ευκαιρία για τον Μπερεγκό

Ο Κλοντ Μπερεγκό είναι προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Γαλλίας από τον Σεπτέμβριο του 2004. Τον Ιούνιο του 2005 ανέλαβε θέση προπονητή στη Βιλερμπάν. «Στόχος της εθνικής είναι να τερματίσει μέσα στους πρώτους έξι στο Πανευρωπαϊκό που αρχίζει το Σάββατο στη Σερβία/Μαυροβούνιο, ώστε να καταφέρει να προκριθεί στο Παγκόσμιο του 2006. Μόνο τότε θα μπορούμε να σκεφθούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. H ιστορία της εθνικής χαρακτηρίζεται από μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις μεγάλες διοργανώσεις. Δεν έχει τη σταθερότητα της Ιταλίας ή της Ελλάδας. Γι’ αυτό και χρειάζεται πολλή δουλειά για να χτιστεί μια ομάδα, που θα μπορέσει να έχει σταθερότητα και διάρκεια. H ομάδα είναι νέα· στο Ευρωμπάσκετ του 2003 τερματίσαμε τρίτοι. Αν κατορθώσουμε και τερματίσουμε τέταρτοι, θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος προπονητής του κόσμου. Αυτή η διοργάνωση είναι μια ευκαιρία για την προβολή του γαλλικού μπάσκετ, το οποίο έχει τα τελευταία χρόνια πέσει στην αφάνεια. Και αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στα MME. Το επαγγελματικό μπάσκετ θέλει πολλή δουλειά, δεν έχει δουλέψει αρκετά. Πέσαμε στην παγίδα του φαινομένου του NBA. Δεν μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την εισροή των εικόνων. Το NBA πραγματοποίησε εκπληκτική δουλειά σε επίπεδο μάρκετινγκ. H Ισπανία και η Ιταλία κατόρθωσαν να αντισταθούν σε αυτή την επίθεση, προωθώντας το δικό τους πρωτάθλημα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η γαλλική τηλεόραση εγκατέλειψε το μπάσκετ για το ράγκμπι. Δεν ξέρω πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το άθλημά μας χωρίς εικόνα, χωρίς τηλεοπτική παρουσία. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια τηλεοπτικών ειδώλων. Αυτή δεν μπορεί να προέλθει παρά μόνο από τους παίκτες. Και εννοώ τους παίκτες στο σύνολό τους. Οπως ο δύο φορές πρωταθλητής του NBA, Τόνι Πάρκερ, ο οποίος τραβάει όλα τα βλέμματα. Είναι εξαιρετικός, ένας πραγματικά ομαδικός παίκτης, ο οποίος δεν «πουλάει μούρη» και σέβεται τους συλλογικούς κανόνες. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να περάσουμε ένα συνολικό μήνυμα για το γαλλικό μπάσκετ, το οποίο δεν βλέπω να αναφέρεται στις εφημερίδες. Πρέπει να αποκτήσουμε μια αληθινή λίγκα, με όλη τη σημασία του όρου, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το μπάσκετ. Θεωρώ ότι οι πρόεδροι των ομάδων λειτουργούν ως κλίκα. Εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία θα παραμείνουμε ένα μικρό περιθωριακό άθλημα στη Γαλλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή