Εξετάσεις η «έξυπνη μπάλα»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων που διεξάγεται στο Περού, υπάρχουν ως συνήθως ρομαντικοί κυνηγοί ταλέντων που ψάχνουν για το… λαβράκι τους, αλλά ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στην «έξυπνη» μπάλα, που δοκιμάζεται στη διοργάνωση με στόχο κάποια στιγμή να κάνει πιο εύκολες τις αποφάσεις των διαιτητών στις περιπτώσεις που αμφιβάλλουν αν πέρασε τη γραμμή του τέρματος ή όχι.

Αυτή είναι που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω της, μιας κι ένα πετυχημένο της πείραμα θα της δώσει το… διαβατήριο για να χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το ερχόμενο καλοκαίρι, αν ενστερνιστεί κανείς τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΦΙΦΑ, Γιόζεφ Μπλάτερ.

Ουσιαστικά, κανείς δεν είναι αντίθετος σε μια τεχνολογική εξέλιξη αν αυτή μπορεί να βοηθήσει το άθλημα. Το θέμα είναι το πότε θα είμαστε απολύτως σίγουροι για την ευρύτερη εφαρμογή αυτής της καινοτομίας στο ποδόσφαιρο. Μπορεί η διοργάνωση του Περού να «βαφτίστηκε» πρόβα της «έξυπνης» μπάλας, αλλά θα πρέπει κι αυτή με τη σειρά της να… αποδείξει την εξυπνάδα της.

Φυσικά, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, με πρώτους τους κατασκευαστές (ας σημειώσουμε με την ευκαιρία τη σύμπτωση ότι η εταιρεία που σχεδίασε την μπάλα είναι γερμανική και το παγκόσμιο κύπελλο θα γίνει του χρόνου στη Γερμανία), έσπευσαν να βγάλουν θετικά συμπεράσματα μιας και θα ήθελαν το γρηγορότερο να δουν στα γήπεδα στημένες κεραίες και υπερευαίσθητους αισθητήρες (που πάνε… πακέτο με την μπάλα) για να συλλέγονται τα ραδιοσήματα της μπάλας.

«Οι αναφορές από τους διαιτητές είναι πολύ ενθαρρυντικές. Βλέπουν την μπάλα σαν χρήσιμο εργαλείο», δήλωσε ο μάνατζερ της κατασκευάστριας εταιρείας, Γκέντερ Πφάου.

«Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικά», αναφέρει με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΦΙΦΑ, Αντρέας Βερτς, που πάντως (ευτυχώς για όλους μας) παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής δεν παρουσιάστηκε καμία αμφισβητούμενη φάση τέτοια που να απαιτεί τη βοήθεια του μικροτσίπ της μπάλας. Παρ’ όλα αυτά, οι εμπνευστές της καινοτομίας είναι ήδη ενθουσιασμένοι…

Θα πρέπει να προσέξουμε ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά τη χρήση της «έξυπνης» μπάλας. H ΦΙΦΑ, στο πλαίσιο της διατήρησης του ανθρώπινου παράγοντα ως του σημαντικότερου στο παιχνίδι, δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τον διαιτητή με απρόσωπα ηλεκτρονικά μέσα. Θεωρεί ότι ο διαιτητής είναι και θα είναι το απόλυτο αφεντικό στον αγώνα και ότι θα έχει το δικαίωμα ακόμη και να παραβλέψει την ηλεκτρονική ένδειξη για γκολ αν έχει αντίθετη άποψη. Μα… αν είναι έτσι, προς τι τόσος κόπος άραγε;

Οπως σωστά επισημαίνει ο Ιβάν Κόρνου, αρχιδιαιτητής στην ΟΥΕΦΑ, στις περιπτώσεις αυτές δεν έχουμε να κάνουμε με μια παράβαση στην οποία ο διαιτητής θα κρίνει αν ήταν ή δεν ήταν φάουλ η ενέργεια του αμυντικού, αν ακούμπησε ηθελημένα ή όχι τη μπάλα με το χέρι κ.λπ. Υπάρχει ένα γεγονός και πρέπει να καταδειχτεί. ‘H πέρασε η μπάλα τη γραμμή ή δεν την πέρασε. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Αν λοιπόν το οποιοδήποτε μηχάνημα μπορεί να μας εξασφαλίσει 100% τη μία από τις δύο περιπτώσεις, τότε με ποια δικαιολογία θα μπορεί άραγε να διαφωνήσει ο διαιτητής; Στη… διακριτική του ευχέρεια λοιπόν και ποιος θα κερδίσει το παιχνίδι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή