Πισω απο τις Καμερες

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δύναμη του Τύπου

Την κατάλληλη στιγμή βρέθηκε το σκυλί που είχε χάσει ο Αντώνης Βλοντάκης. H είδηση που δημοσίευσε η «Καθημερινή» το Σάββατο έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Αναγνώστης της εφημερίδας που είχε βρει τη «Σανέλ», την διάβασε και τηλεφώνησε στον διεθνή φουνταριστό του Εθνικού, η ψυχική διάθεση του οποίου έχει αλλάξει άρδην από το απόγευμα του Σαββάτου. Και αυτό είναι καλό, διότι από την Παρασκευή ο Εθνικός θα μετάσχει στη β΄ φάση της Ευρωλίγκας. Πέρα από αυτά, βλέπετε ποια είναι η δύναμη του Τύπου και πόσο μπορεί να συμβάλει σε πολλά. Ακόμη και σε θέματα τα οποία σε πολλούς φαίνονται ασήμαντα.

Εντόπισε τον Χαριστέα

Ο Κλάους Αλοφς, μεγάλη δόξα του γερμανικού ποδοσφαίρου μαζί με τον αδελφό του, Τόμας, είναι ο… Ζάετς της Βέρντερ Βρέμης και από τους λίγους που είχαν ανακαλύψει το ελληνικό ποδόσφαιρο πολύ πριν από το «θαύμα» του 2004. Με τις συστάσεις του Ρεχάγκελ, ο τεχνικός διευθυντής της Βέρντερ είχε εντοπίσει από νωρίς τον Χαριστέα και πίεσε πολύ τη γερμανική ομάδα να δώσει ένα μεγάλο ποσό (για τις οικονομικές δυνατότητές της) προκειμένου να τον αποκτήσει. O κ. Αλοφς κατά καιρούς ενδιαφέρθηκε και για τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού (Σεϊταρίδη, Κυργιάκο, Μπασινά), αλλά η ομάδα του δεν είχε τόσο… βαθιά τσέπη για να κάνει τη μεταγραφή, παρά την επιμονή του. Εχει δει τους «πράσινους» πολλές φορές και ήλθε στην Αθήνα με την αποστολή της Βέρντερ πολύ διαβασμένος: «O Παναθηναϊκός είναι μια νέα ομάδα που ακόμα ψάχνει τη φυσιογνωμία της. Είναι φυσικό αυτό διότι δεν άλλαξε μόνο τρεις προπονητές σε ένα χρόνο, άλλαξε και πολλούς παίκτες του. Παρά τις απουσίες του, δεν περίμενα να χάσει με τέτοιο σκορ από την Ουντινέζε».

Κινητήριος μοχλός

Ο Ζοάν Μικού είναι ο κινητήριος μοχλός της Βέρντερ και ο «κολλητός» του Χαριστέα στα χρόνια που έπαιξε στην ομάδα της Βρέμης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σ’ αυτόν αφιέρωσε ο Αγγελος το γκολ που πέτυχε κατά της Γαλλίας στα προημιτελικά του Euro, για να «πικάρει» τον Σαντινί που δεν τον είχε καν στην αποστολή των «τρικολόρ». O Μικού είναι ανακάλυψη του… Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Οταν ήταν προπονητής της Πάρμα είχε επιμείνει να γίνει η μεταγραφή του και ουσιαστικά ήταν αυτός που έδωσε ώθηση στην καριέρα του και τον καταξίωσε. «Τον ήθελα πολύ στην ομάδα της Πάρμα τότε. Τον θεωρώ μεγάλο παίκτη, παίκτη κλάσης. Εχει φαντασία και γνωρίζει πολύ καλά πώς να τρυπώνει στην αντίπαλη περιοχή και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες», δήλωσε ο Ιταλός, ο οποίος θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με παλιό παίκτη του. Στο ματς με την Ουντινέζε, απέναντί του είχε βρεθεί ο Σενσίνι, ο… Χένρικσεν της άμυνας της Πάρμα όταν πήρε το ΟΥΕΦΑ.

Και εκτός συνόρων

Τα… κατορθώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν φτάσει και στο εξωτερικό, δεν έχουν μείνει μόνο εντός συνόρων. Στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο εμφανίστηκε στις εξέδρες Αγγλος δημοσιογράφος, ο οποίος ήλθε στην Αθήνα με αποκλειστικό σκοπό να μεταφέρει στους αναγνώστες της εφημερίδας του το πώς είναι να παίζεις μπάλα σε εντελώς άδειες εξέδρες, ειδικά σε ένα τεράστιο γήπεδο όπως το OAKA. O Αγγλος δημοσιογράφος εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι σε κάθε αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος, 2-3 παιχνίδια γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Θέλει χρόνο

«Αρρωστος γαύρος» είναι ο Αιμίλιος Παπαθανασίου. O δευτεραθλητής κόσμου στην ιστιοπλοΐα όταν πηγαίνει σε αγώνες στο εξωτερικό, παίρνει μαζί τους ένα δορυφορικό «πιάτο», ώστε να παρακολουθεί τηλεοπτικά τους αγώνες του Ολυμπιακού. Το ίδιο είχε κάνει και στη Μόσχα, όπου διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ο αγώνας με τη Ρόζενμποργκ είχε ατυχή κατάληξη για την αγαπημένη του ομάδα. Για το ευρωπαϊκό μέλλον του Ολυμπιακού αισιοδοξεί, έστω κι αν υπάρξουν αποτυχίες. Ως μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ, έχει επαφές με παράγοντες ξένων ομάδων, οι οποίοι εντυπωσιάζονται με τα όσα ξεχωριστά -για τα ελληνικά δεδομένα- έχει κάνει ο Ολυμπιακός (γήπεδο, απόκτηση Ριβάλντο, μέλη) και με τον κόσμο της ομάδας. Θεωρούν δε, ότι η ανοδική πορεία του είναι δεδομένη. Για τον Σόλιντ, ο Αιμίλιος πιστεύει ότι είναι προπονητής επιστημονικά κατηρτισμένος και σοβαρός και πρέπει να του δοθεί χρόνος ώστε τις γνώσεις του να τις δούμε να «βγαίνουν» με την ομάδα στο γήπεδο. «Δεν μπορεί να χτίσεις ομάδα σε δύο μήνες», επισημαίνει.

Πού είναι ο Κούρος;

Βλέποντας τις συμμετοχές του φετινού αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως «Σπάρταθλον 2005», παρατηρούμε ότι βρίσκονται και 25 γυναίκες. Ορισμένες από αυτές έχουν δώσει εξετάσεις στο παρελθόν κι έχουν περάσει (τερματίσει) και μάλιστα με καλά πλασαρίσματα, όπως η Γιαπωνέζα Κίμι Νάτο και η Σουηδέζα Μαίρη Λάρσον. H Ελλάς εκπροσωπείται με την Παναγιώτα Γατή, η οποία είναι καταδρομέας και θεωρεί πως με την παρουσία της συμβάλλει στο γεγονός ν’ αναβιώνει κάθε χρόνο μια σελίδα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Στους συμμετέχοντες δεν βλέπουμε τον Γιάννη Κούρο, τον πιο χαρισματικό ίσως αθλητή υπεραποστάσεων και επίτιμο μέλος του συνδέσμου, ο οποίος αποφάσισε να κάνει τη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα, αφού θέλει ν’ αναβιώσει την προσπάθεια του Φειδιππίδη, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα των στρατηγών στους Σπαρτιάτες και επέστρεψε στη βάση του. O Γιάννης Κούρος θα κάνει ό,τι και ο Τάκης Σκουλής πριν από 13 χρόνια. Ωστόσο, αυτό που παραξενεύει είναι το γιατί τις ίδιες ημέρες…

Αστόχησαν…

Μία χώρα με 11.000.000 ψυχές είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ. Τεράστιο επίτευγμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την επιτυχία της κ. Παπαρίζου στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού. Γιατί το γράφουμε; Διότι στην κρατική τηλεόραση είχαν την έμπνευση να προβάλουν σε ένα βίντεο τις επιτυχίες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, μαζί με εκείνη της κ. Παπαρίζου…. Λίγο περισσότερη προσοχή δεν βλάπτει.

Οι αναμνήσεις… ξαναγυρίζουν από τον κύριο Μερκ

Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν… φάρσα. O Γερμανός διαιτητής Μάρκους Μερκ επιστρέφει στον δρόμο του Ολυμπιακού, καθώς θα διευθύνει τον αυριανό αγώνα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Για όσους τον ξέχασαν, είναι ο διαιτητής που είχε «κλείσει στα μάτια» στην… απόκρουση του Ρομπέρτο Κάρλος (σε σουτ του Δημήτρη Μαυρογενίδη) στην ήττα απ’ τη Ρεάλ με 3-0 στη Μαδρίτη, στις 26-10-1999. Ηταν πέναλτι και αποβολή του Βραζιλιάνου, αλλά ο Μερκ έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Μία σημαντική λεπτομέρεια: δεν είχε ανοίξει το σκορ όταν έγινε η παράβαση από τον Ρομπέρτο Κάρλος. O Μερκ έχει σφυρίξει σε άλλους τρεις αγώνες του Ολυμπιακού. Αρχικώς, στη ρεβάνς με τη Γιουβέντους στο OAKA στις 17 Μαρτίου του 1999, όταν ο Κόντε στέρησε απ’ τους Πειραιώτες την πρόκριση στην τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης, ήταν ο… άρχοντας του αγώνα Ολυμπιακός – Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 1-1 (31-10-2001) και της περσινής συνάντησης Ολυμπιακός – Μονακό 1-0 (3-11-2004).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή