ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Καθε Μερα Κυριακη

Η έκκληση του Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε, προς την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για πλαφόν στα συμβόλαια των παικτών, προκάλεσε αίσθηση στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Γηραιάς Ηπείρου. Αιτιολογώντας τη σκέψη του αυτή, ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου τόνισε πως με τον τρόπο αυτόν θα σταματήσει ν’ ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ των ισχυρών και των αδύναμων ομάδων.

Οταν λοιπόν φτάσαμε στο σημείο ο πρόεδρος, μιας από τις πλουσιότερες ομάδες του κόσμου, να… φοβάται μήπως η είσοδος των μεγιστάνων του πλούτου, από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, τον περιορίσουν σε ρόλο κομπάρσου, σκεφτείτε το πώς θα πρέπει να αισθάνονται τα αφεντικά των δικών μας ομάδων. Και δεν θα έχουν άδικο. Οπως ακριβώς έχουν δίκιο να παραπονούνται οι ελληνικές ομάδες, όταν πάνε να συγκριθούνε σε οικονομικά μεγέθη με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Ομως αυτή είναι η αρχή της ελεύθερης οικονομίας και του ελεύθερου ανταγωνισμού. Και όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και στο ποδόσφαιρο, το… μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Ο πλούσιος γίνεται πλουσιότερος και ο δυνατός ισχυρότερος. Είναι ο κανόνας. Και ίσως το ποδόσφαιρο είναι το μοναδικό άθλημα που μπορεί και, κάποια στιγμή, ο μικρός να… σηκώσει κεφάλι και να χτυπήσει τον μεγάλο. Αλλά, όπως και στην αγορά, έτσι και σ’ αυτό, όταν αντιληφθούν οι «κρατούντες» πως η εξαίρεση πάει να γίνει κανόνας, τότε δρομολογούν τις… αόρατες δυνάμεις για να επαναφέρουν την τάξη.

Κι αν για την Ευρώπη δεν έχουμε… φωνή, στην Ελλάδα, έχουμε τη δυνατότητα να χτυπήσουμε το κακό, πριν αυτό γιγαντωθεί και καταπιεί τους πάντες. Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε; Μ’ έναν τρόπο που έχει επισημανθεί πολλές φορές απ’ αυτήν εδώ τη στήλη. Με τη συγχώνευση πολλών μικρών ομάδων, μιας περιοχή ή πόλης, σε μία.

Βόλος, Γιάννινα, Πάτρα, Καβάλα, Ηλεία, ακόμα και περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Αττικής. Δεν μπορούν ν’ αντέξουν το οικονομικό βάρος δύο, τριών και πολλές φορές τεσσάρων ομάδων. Σημειώστε, στο πρωτάθλημα που τελειώνει. Πανιώνιος, Καλλιθέα, Αιγάλεω, Ατρόμητος, Ιωνικός, Ακράτητος: Εξι ομάδες που προσπαθούσαν να… αναπνεύσουν, όταν ακόμα και για τις τρεις -Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός- ο αέρας της Αττικής είναι λίγος.