Αρχοντας!

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορθιοι, χωρίς διακοπή, ογδόντα περίπου χιλιάδες οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης, χειροκροτούσαν και αποχαιρετούσαν τον Ζινεντίν Ζιντάν, τον Αλγερινό μετανάστη, που με όπλο το ποδόσφαιρο και το ήθος του, εξελίχθηκε σε «superstar». Το χειροκρότημα, όμως, του κόσμου δεν ήταν καθαρά «ποδοσφαιρικό». Εδειχνε την αναγνώριση προς έναν από τους τελευταίους «καθαρά ποδοσφαιρικούς» αστέρες.

Ο Ζιντaν δεν είναι Ρονάλντο, Ροναλντίνιο ή Μπέκαμ. Δεν είναι εφεύρημα και δημιούργημα των μάνατζερ και των ΜΜΕ. Είναι μια δυνατή ποδοσφαιρική και κοινωνική προσωπικότητα και έπαιξε ποδόσφαιρο για την μπάλα κι όχι για την κάμερα! Ο Αλγερινός «μάγος» είχε κάτι από Ντι Στέφανο και Πελέ, κάτι από Πούσκας και Κουμπάλα. Δεν μετέτρεψε το ταλέντο του σε μετοχές και δεν ικέτεψε κανέναν προκειμένου να ανέλθει στο πάνθεον των μεγάλων της ποδοσφαιρικής ιεραρχίας. Και, ασφαλώς, δεν περιμένει αναγνώριση στο άμεσο μέλλον. Γνωρίζει ότι τα φώτα της γιορτής σβήνουν γρήγορα και έδειχνε απόλυτα προετοιμασμένος γι’ αυτό.

Γιατi ο Ζιντάν δεν ανήκει σε καμία από τις σύγχρονες «Σχολές» του ποδοσφαίρου. Αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο του βιβλίου «Ποδόσφαιρο», κεφάλαιο το ποίο θα διδαχθεί πολύ αργότερα, όπως διδάσκονται σήμερα οι «κλασικοί». Δεν υπάρχουν σήμερα άλλοι Ζιντάν. Δεν υπάρχουν «φαντεζί εργάτες» στο σημερινό φουτμπόλ. Δεν ιδρώνουν πια στο γήπεδο, αδιαφορώντας για την εξωτερική εμφάνιση και την εξωγηπεδική τους παρουσία. Σε μια εποχή που ανθούν οι «δημόσιες σχέσεις» και η «ποδοσφαιρική διαφήμιση», ένας άνθρωπος πέτυχε να επιβληθεί μόνο χάρη στις ποδοσφαιρικές ικανότητές του. Ουδείς ασχολήθηκε ποτέ με το θρήσκευμα, την οικογένεια, τις συνήθειες ή την κόμμωσή του.

Ο «Ζι-Ζου» μιλούσε μόνο στο γήπεδο. Εκεί που μιλούν οι πραγματικοί άσοι! Το καλοκαίρι, στη Γερμανία, ο Ζινεντίν Ζιντάν θα αποχαιρετήσει οριστικά τα γήπεδα. Χωρίς αυτόν το ποδόσφαιρο θα μοιάζει με σαμπάνια χωρίς πάγο. Σπανίζουν πια οι αληθινοί ποδοσφαιριστές. Κι ο Ζιντάν ήταν από τους τελευταίους. Ευχαριστούμε, Ζι-Ζου. Ο Θεός σου να σ’ έχει πάντα καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή