Καλύτερα να έπεφτε σε τυφώνα…

Καλύτερα να έπεφτε σε τυφώνα…

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ταμειακές μηχανές… στις βιτρίνες και στους χώρους ενδιαίτησης του επιβατηγού πλοίου «Ιεράπετρα», με το οποίο επέστρεφαν από την Κρήτη, ξέσπασαν την οργή τους, για την ήττα της ομάδας τους, μερικές δεκάδες οπαδοί της AEK. Μάλιστα, οι ναυτικοί του πλοίου αναγκάσθηκαν να δημιουργήσουν «ανθρώπινη ασπίδα» στο χώρο που οδηγεί προς τη γέφυρα προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη κίνηση των ταραχοποιών φιλάθλων να εισέλθουν στο χώρο διακυβέρνησης του σκάφους…

Το πλοίο «Ιεράπετρα», μετά τον κατάπλου του στο λιμάνι της Ραφήνας θύμιζε «πεδίο μάχης». Από τα καταστρώματα απουσίαζαν πάγκοι, καρέκλες, πυροσβεστήρες και… μάνικες νερού για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, αντικείμενα που πετάχθηκαν στη θάλασσα από τους μαινόμενους οπαδούς της ΑΕΚ.

«Εκαναν ζημιές και όλο το βράδυ βρισκόμασταν στο πόδι για να κρατάμε υπό έλεγχο την κατάσταση και να μην επεκταθούν οι ζημιές και οι λεηλασίες», ανέφερε ο πλοίαρχος του σκάφους Βασ. Πασχάλης.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 687 επιβάτες, φίλαθλοι της AEK, αλλά τα προβλήματα, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, προκλήθηκαν από λίγες δεκάδες, όχι περισσότερους από σαράντα. Από αυτούς, μετά τον κατάπλου στην Ραφήνα, εννέα άτομα προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο Ραφήνας, στο πλαίσιο προανάκρισης που διενεργήθηκε για τα επεισόδια στο σκάφος. Μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης, τέσσερις φίλαθλοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Πρόκειται για έναν 22χρονο και έναν 19χρονο που κατηγορούνται για πρόκληση υλικών ζημιών στο πλοίο, έναν 30χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε αιχμηρό αντικείμενο και έναν 21χρονο για ρίψη φωτοβολίδας από το πλοίο με αποτέλεσμα να τραυματισθεί… λιμενικός!

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (YEN) από τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στο πλοίο τραυματίσθηκε ένας 25χρονος ναυτικός στο σβέρκο.

Τη μεταφορά των οπαδών της AEK με το «Ιεράπετρα» έκλεισε η εταιρεία TUI, που συνεργάζεται με την AEK και κατά πληροφορίες στο ναυλοσύμφωνο υπάρχει ρήτρα για την αποζημίωση για τυχόν ζημιές από τους οπαδούς. Από την συγκεκριμένη εταιρεία ζητήθηκε να μεταβούν στο σκάφος πραγματογνώμονες προκειμένου να αξιολογήσουν το ύψος των ζημιών.

Κύκλοι του YEN ανέφεραν ότι από τις πρώτες εκτιμήσεις το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν στο σκάφος «Ιεράπετρα» από τους οπαδούς της AEK που συμμετείχαν στους βανδαλισμούς ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

Οι περισσότεροι διέφυγαν ανενόχλητοι

Υπαίτιοι για τα επεισόδια στο «Ιεράπετρα», όπως προκύπτει από μαρτυρίες, ήταν μια ομάδα 40-50 περίπου οπαδών της AEK, οι οποίοι ωστόσο διαφεύγουν. Στο Λιμεναρχείο Ραφήνας προσήχθησαν μόνο εννέα άτομα, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ύστερα από την ολοκλήρωση της σχετικής προανάκρισης. Ολοι οι υπόλοιποι έφυγαν ανενόχλητοι, με λεωφορεία, έστω κι αν κάποιοι εξ αυτών συμμετείχαν στα επεισόδια… Κατά την αποχώρησή τους από το πλοίο, στο λιμάνι της Ραφήνας είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των MAT για λόγους ασφαλείας.

Κύκλοι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσποδνίας (ΠΝΟ) ανέφεραν ότι στο μέλλον θα πρέπει να λαμβάνονται ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα για τη μεταφορά οπαδών, διότι οι ναυτεργάτες δεν είναι «υποχρεωμένοι να παίζουν τον ρόλο του αστυφύλακα ή να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπαθώντας να σταματήσουν την καταστροφική μανία ατόμων που τελούν υπό την επιρροή αλκοόλ και καταστρέφουν ό,τι βρουν εμπρός τους».

Ορφανός: Αλητεία

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν στο πλοίο με το οποίο επέστρεφαν οι οπαδοί της ΑΕΚ από το Ηράκλειο, είπε χαρακτηριστικά: «Η αλητεία δεν έχει όρια και εκδηλώνεται οπουδήποτε. Ετσι εκδηλώθηκε μέσα στο πλοίο. Η Πολιτεία θα είναι αδυσώπητη με αυτούς που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα. Τα επεισόδια δεν έγιναν με αφορμή τον αγώνα. Η διοργάνωσή του ήταν εξαιρετική. Είδαμε έναν καλό αγώνα, γκολ, ευκαιρίες, καλή συμπεριφορά των φιλάθλων».

ΑΕΚ: Αναλαμβάνουμε ευθύνες, αλλά…

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Μέσα στη νύχτα και ενώ το πλοίο «Ιεράπετρα» ήταν εν πλω, έστειλε επιστολή σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας τη σύλληψη όσων έκαναν επεισόδια. Επίσης, αποκάλυψε πως από τις 14 Απριλίου υπήρχε επιστολή του Ντέμη Νικολαΐδη προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, ζητώντας του συνάντηση, φοβούμενος επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου, ενώ ανέφερε όλες τις κινήσεις της ΠΑΕ κατά της βίας, με τις δημοσιεύσεις φωτογραφιών όσων έκαναν επεισόδια και οι οποίοι δεν συνελήφθησαν ποτέ.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρξαν και των οποίων έχετε ήδη γίνει γνώστης, κατά τον απόπλου του εν λόγω πλοίου από το λιμάνι του Ηρακλείου, προκλήθηκαν ζημιές από επιβαίνοντες το πλοίο. Πέραν όμως αυτών, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι εν πλω προκλήθηκαν περαιτέρω εκτεταμένες υλικές ζημιές, καθώς και χειροδικίες σε μέλη του πληρώματος. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι το πλοίο είχε ναυλωθεί από την ΑΕΚ ΠΑΕ, η οποία και δύναται να κληθεί να αποζημιώσει την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Θέλοντας λοιπόν να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας μας απαιτούμε τη σύλληψη των υπευθύνων», ανέφερε, μεταξύ άλλων η επιστολή προς Λιμεναρχείο Ραφήνας, με κοινοποίηση προς ΓΑΔΑ, υπουργείο Δημοσίας Τάξης, υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η επόμενη μέρα βρήκε τον συντάκτη της επιστολής και γενικό διευθυντή της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιώργο Ρόκκα, δυσαρεστημένο από τις ενέργειες των υπευθύνων. «Λυπάμαι γιατί για ακόμα μια φορά δεν έγινε τίποτα απολύτως και αποχώρησαν ειρηνικά άνθρωποι οι οποίοι εγκλημάτησαν σε βάρος ενός ανθρώπου και σε άψυχα αντικείμενα.

Μόλις φτάσαμε στο Ελευθέριος Βενιζέλος πληροφορηθήκαμε ότι γίνονταν εκτεταμένες ζημιές στο καράβι που είχαμε ναυλώσει για την Κρήτη. Στις 02:30 επικοινωνήσαμε με την αστυνομική διεύθυνση Αττικής και το Λιμεναρχείο της Ραφήνας ζητώντας αυστηρά μέτρα, ώστε να υπάρξουν συλλήψεις. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι δεν έγινε τίποτα.

Η ευθύνη είναι του Λιμεναρχείου και όχι της αστυνομίας. Λυπάμαι για τους εργαζόμενους, γιατί ξέρω τι τραβάνε στις θάλασσες», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κ. Ρόκκας επιβεβαίωσε ότι η ευθύνη για την κάλυψη των ζημιών είναι της ΑΕΚ, η οποία ναύλωσε και το πλοίο: «Εμείς έχουμε την ευθύνη προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία, αλλά θα στραφούμε κατά παντός υπευθύνου».

«Το πλήρωμα έσωσε το καράβι»

Για βανδαλισμούς έκανε λόγο ο πλοιοκτήτης του «Ιεράπετρα», Γιώργος Αλεβίζος. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας LANE, στην οποία ανήκει το πλοίο αποκάλυψε ότι τα μέλη του πληρώματος είχαν αναλάβει χρέη ασπίδας προστασίας στον καπετάνιο και τη γέφυρα του πλοίου, ώστε ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Οταν το πλοίο έφυγε από το Ηράκλειο, ο καπετάνιος βλέποντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανταρσία, απευθύνθηκε ελαφρώς τρομοκρατημένος στον λιμενάρχη και ίσως θα μπορούσε να γυρίσει πίσω το πλοίο. Ομως εκείνος τον προέτρεψε να συνεχίσει το ταξίδι. Επειτα οι οπαδοί έκαναν τους πρώτους βανδαλισμούς, άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τις ταμειακές μηχανές με τις εισπράξεις, εσωτερικούς και εξωτερικούς πάγκους, μάνικες της πυρκαγιάς και άλλα αρκετά κινητά αντικείμενα. Μετά έσπασαν βιτρίνες, σαλόνια, τραπεζαρίες και φυσικά έκαναν και άλλες ζημιές. Επίσης, ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε. Τα 65 μέλη του πληρώματος ήταν σε επιφυλακή στη γέφυρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη επικίνδυνη κατάσταση για τον καπετάνιο, αλλά ευτυχώς δεν συνέβη τίποτα. Εξάλλου, δεν ήταν όλοι οι επιβαίνοντες βάνδαλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μήνυσης της εταιρείας κατά της ΠΑΕ ΑΕΚ τόνισε πως βάσει σχετικής ρήτρας του ναυλοσυμφώνου που μας καλύπτει απόλυτα, οπωσδήποτε οι ζημιές πρέπει να καλυφθούν. «Ακουσα στις ειδήσεις ότι ο κ. Νικολαΐδης είπε να ονομαστούν οι υπαίτιοι και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες, δηλαδή αυτά που ακούμε συνήθως μετά τα επεισόδια», κατέληξε ο κ. Αλεβίζος.

Υστατη προσπάθεια για νίκη με Ξάνθη

Να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να συνέλθουν από την απώλεια του Κυπέλλου επιχειρούν στην ΑΕΚ. Απαντες καλούνται ν’ ανασυνταχθούν άμεσα, εν όψει του μεθαυριανού αγώνα με τη Skoda Ξάνθη, στην οποία η «Ενωση» χρειάζεται δύο αποτελέσματα για να σφραγίσει το εισιτήριο για τον γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το κλίμα στη χθεσινή προπόνηση ήταν αρκετά βαρύ, τα κεφάλια σκυμμένα και τα λόγια λίγα. Ωστόσο, ο Φερνάντο Σάντος έσπευσε να δώσει το σύνθημα. «Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, γιατί έχουμε ένα σημαντικό παιχνίδι για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πρέπει να ανεβάσουμε το ηθικό των παικτών για να φτάσουμε στη νίκη. Ο κόσμος μάς στήριξε πολύ και είναι σημαντικό να το κάνει αυτό και την Κυριακή», είπε στους παίκτες.

Από το παιχνίδι με τη Skoda Ξάνθη είναι σχεδόν σίγουρο πως θα απουσιάσει ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Ο διεθνής επιθετικός μπορεί ν’ αγωνίσθηκε κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά αυτό επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάστασή του. Αυτός ήταν και ο λόγος που αντικαταστάθηκε.

Οσοι παίκτες αγωνίστηκαν στον τελικό έκαναν χθες χαλάρωμα, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν κανονικό πρόγραμμα προπόνησης. Εκτός από τον Λυμπερόπουλο και οι Ζούλιο Σέζαρ, Κώστας Κατσουράνης γυμνάστηκαν στο γυμναστήριο. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το περιοδικό Foot Transferts, βρίσκεται πολύ κοντά στη Μαρσέιγ. Πρώτος στόχος του συλλόγου της Μασσαλίας για την ενίσχυση του κέντρου ήταν ο Μαρσίνιο, ωστόσο οι μεγάλες απαιτήσεις της Παλμέιρας ωθούν τον σύλλογο να στραφεί στον διεθνή μέσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή