Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΒC

Θάνατος πυγμάχου

Σε ηλικία 71 ετών πέθανε αργά προχθές το βράδυ ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας Φλόιντ Πάτερσον. Ο Αμερικανός, ο οποίος έπασχε από Αλτσχάιμερ και καρκίνο του προστάτη, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Νιου Παλτς της Νέας Υόρκης. Ο Πάτερσον, από το Μπρούκλιν, κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς του 1952 για να συνεχίσει ακολούθως μια λαμπερή επαγγελματική σταδιοδρομία. Εγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών το 1956 και ήταν ο πρώτος πυγμάχος ο οποίος ανέκτησε τον τίτλο. Αφότου υπέστη μια ήττα-σοκ από τον Ινγκεμάρ Γιόχανσον το 1959, όταν κατέρρευσε ύστερα από μόλις τρεις γύρους, πήρε το αίμα του πίσω την επόμενη χρονιά, επικρατώντας του Σουηδού μετά πέντε γύρους. Τελικά έχασε για τα καλά τον τίτλο του το 1962 από τον Σόνι Λίστον, αν και επιχείρησε τρεις φορές να τον ξανακερδίσει. Ηττήθηκε τόσο στην επόμενη συνάντηση με τον Λίστον και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, όσο και από τον Μοχάμεντ Αλι, ο οποίος είχε ανακτήσει τον τίτλο από τον Λίστον. Ο Αλι ήταν άλλωστε ο μοιραίος αντίπαλός του, καθώς μετά μία νέα ήττα του Πάτερσον, το 1972, ο πυγμάχος αποφάσισε να αποσυρθεί ολοκληρωτικά από το άθλημα.

DΕR SΡΙΕGΕL

Σκάνδαλο διαιτητών

Λίγο πριν από τη νέα κατάκτηση του τίτλου, η Γιουβέντους Τορίνου δέχεται περαιτέρω πιέσεις, καθώς η εισαγγελία της Νάπολης έχει θέσει στο μικροσκόπιο οκτώ ομάδες του ιταλικού πρωταθλήματος, μεταξύ άλλων τη Φλωρεντία, τη Λάτσιο και τη Σιένα. Σε περίπτωση που αποδειχθεί η ανάμειξη του παραδοσιακού ομίλου στο σκάνδαλο διαιτητών, η Γιούβε κινδυνεύει ακόμη και με υποβιβασμό. Χθες υπέβαλε την παραίτησή της η διοίκηση της ομάδας, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο της Λίγκας, Φράνκο Καρόρο, ο οποίος είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση τη Δευτέρα. «Ολόκληρη η κορυφή της Λίγκας θα έπρεπε να παραιτηθεί», διακήρυξε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Μαουρίτσιο Ζαμπαρίνι. Η επίμαχη δήλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπαράζ παραιτήσεων τις προσεχείς ημέρες. Τρεις ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Γιούβε, απειλούνται με τιμωρία λόγω αθλητικής απάτης και υποχρεωτικού υποβιβασμού, όπως επισημαίνει σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος. Η σκληρή αυτή κατάληξη επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την πρωταθλήτρια σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο πρόεδρός της, Λουτσιάνο Μόγκι, έστηνε με τη βοήθεια διεφθαρμένων διαιτητών παιχνίδια της περιόδου 2004-05. Συνολικά 52 εμπλεκόμενοι εξετάζονται από την εισαγγελία, η οποία μελετά ένα φάκελο 1.400 σελίδων.

ΒΕRLΙΝΕR ΖΕΙΤUΝG

Τρίτος άνθρωπος

Αν ο Φερνάντο Αλόνσο θα καταφέρει την Κυριακή να εξασφαλίσει το μεγάλο έπαθλο στην πατρίδα του, την Ισπανία, προσπερνώντας εκ νέου τον Μίχαελ Σουμάχερ, το αμφισβητεί ακόμη και ο ίδιος. Προς το παρόν πάντως δεν χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού το σύστημα βαθμολόγησης μάλλον τον ευνοεί. Αυτή η αξιολόγηση, που δίνει στον νικητή μόλις δύο πόντους παραπάνω από τη θέση τερματισμού, εισήχθη στο τέλος της σεζόν 2002 ως αντίδραση στη συντριπτική υπεροχή του Σουμάχερ. Ως τότε, ο πρώτος ελάμβανε τέσσερις βαθμούς παραπάνω από τον δεύτερο. Σε περίπτωση που ο Γερμανός και ο Ισπανός παραμείνουν στη βαθμολογική σχέση 44:31, είναι πιθανό η υπόλοιπη σεζόν να εξελιχθεί σε μια τετ α τετ αναμέτρηση. Θεωρητικά ο Σουμάχερ θα μπορούσε να καλύψει τη διαφορά μετά επτά κούρσες. Οντως οι 13 πόντοι δεν είναι ασφαλές προβάδισμα για τον διεκδικητή του τίτλου Αλόνσο, μέχρι στιγμής όμως έχει επιβεβαιώσει την κλάση του με δύο νίκες και δύο δεύτερες θέσεις. Μόνο δύο εκδοχές υπάρχουν προκειμένου να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα από τον Σουμάχερ: είτε να προδώσει τον Αλόνσο η Ρενό του είτε να εισβάλει μεταξύ των δύο πιλότων ένας τρίτος άνθρωπος.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Ομολόγησε λογοκλοπή

Ενας freelancer αθλητικογράφος δεν πρόκειται να ξαναεργαστεί για το αμερικανικό δίκτυο NBC Universal Sports αφότου παραδέχθηκε ότι αντέγραψε αποσπάσματα από ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Δυτική Πτέρυγα» του 2002 για το σενάριο ενός ρεπορτάζ, το οποίο προηγήθηκε του ντέρμπι του Κεντάκι το Σάββατο. Ο πρόεδρος του αθλητικού καναλιού επιβεβαίωσε τη λογοκλοπή, αλλά απέφυγε να κατονομάσει τον δράστη. Διαβεβαίωσε πάντως τους τηλεθεατές πως δεν πρόκειται να ξαναδουλέψει στο NBC Universal Sports. Οι ομοιότητες ανάμεσα στο ρεπορτάζ και το σενάριο της σειράς εντοπίστηκαν από αναγνώστη, ο οποίος απέστειλε σχετική καταγγελτική επιστολή στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Το επεισόδιο αποκαλύφθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την πολύκροτη υπόθεση της αποφοίτου του Χάρβαρντ, Κάβια Βισβανατάν, η οποία κατηγορήθηκε ότι αντέγραψε μεγάλα κομμάτια από το έργο δύο συγγραφέων και τα ενέταξε στο μυθιστόρημά της. Ακόμη και σήμερα επιμένει ότι έχει διαβάσει τα δύο βιβλία, αλλά ότι τα επίμαχα αποσπάσματα αποτέλεσαν υποσυνείδητα πρότυπά της. Τον περασμένο μήνα, εξάλλου, ο Ουίλιαμ Σουάνσον, διευθύνων σύμβουλος της Raytheon, αναγνώρισε ότι είχε ξεχάσει να κάνει παραπομπές σε υλικό, το οποίο είχε συμπεριλάβει στο πόνημά του με τίτλο «Οι άγραφοι κανόνες διοίκησης του Σουάνσον». Οι μισοί και από τους 33 κανόνες είχαν αντιγραφεί από τους «Αγραφους νόμους της μηχανικής» του Β. Τζ. Κινγκ, μια έκδοση του 1944.

HERALD ΤRΙΒUΝΕ

Συναρπαστική χρονιά

Ο ταχύτερος άνδρας στον κόσμο εξακολουθεί να μην είναι ο κορυφαίος δρομέας του στίβου, γεγονός το οποίο θα έπρεπε κανονικά να σηματοδοτεί την έναρξη μιας συναρπαστικής σεζόν για τους αθλητές, ακόμη κι αν δεν υπάρχει παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στην ατζέντα τους. Το καμάρι της Τζαμάικας, ο Ασάφα Πάουελ, επιτέλους έχει έναν διεθνή τίτλο μαζί με το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, αφότου κέρδισε τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας τον Μάρτιο. Ωστόσο, η πραγματική δοκιμασία θα έρθει στις 11 Ιουνίου, όταν σκοπεύει να αναμετρηθεί με τον ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή Τζάστιν Γκάτλιν, στο Γκέιτσχεντ της βόρειας Αγγλίας. Οι όροι συμφωνήθηκαν αυτήν την εβδομάδα και παρ’ όλο που υπήρχε μια πρώιμη αίσθηση πως οι αθλητές δεν θα συναντηθούν μέχρι τον Ιούλιο στην Αθήνα, μια πόλη με μεγάλη σημασία για αμφοτέρους τους νεαρούς, το ισχυρό νόμισμα και η κραταιά τηλεοπτική αγορά στη Βρετανία επέσπευσαν το ραντεβού. Με μία συνολική αμοιβή εμφάνισης κοντά στα 150.000 δολάρια είναι μια πανάκριβη πολυτέλεια, αλλά και μια ευκαιρία γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα αν και συντομότερα αθλητικά ντουέτα της χρονιάς. Και οι δύο τους έχουν τρέξει τα εκατό μέτρα σε 9.95 αυτόν το μήνα: ο Γκάτλιν στην Οζάκα και ο Πάουελ στην Τζαμάικα. «Πάντα ανυπομονώ να συναντηθώ με τον Τζάστιν. Θέλω να αναμετρηθώ με τον καλύτερο δυνατό ανταγωνισμό», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πάουελ, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο νεαροί δεν κατάφεραν να αγωνιστούν μαζί πέρυσι εξαιτίας του τραυματισμού του. Ο Γκάτλιν, δέκα μήνες μεγαλύτερος από τον 23χρονο Πάουελ, έχει στο ενεργητικό του έξι νίκες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις έναντι τριών του Πάουελ. Ο τελευταίος απέτυχε να τερματίσει πέρυσι στο Λονδίνο και επιβράδυνε -επίσης το 2005- στον τερματισμό της κούρσας στο Γιουτζίν του Ορεγκον, λόγω των ενοχλήσεών του από τον τραυματισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή