ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παραμένουν στο «ψυγείο» Θάνου – Κεντέρης

Δεν θα μπορούν να αγωνίζονται έως ότου εξετασθεί οριστικά από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) η υπόθεσή τους, οι Ελληνες Ολυμπιονίκες του στίβου, Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου. Οι δύο αθλητές, που κατηγορούνται για παραβάσεις των κανονισμών περί ντόπινγκ, είχαν υποβάλει στο CAS αίτημα για άρση της προσωρινής απαγόρευσης συμμετοχής τους σε αγώνες. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα. Η υπόθεση θα εκδικασθεί από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου.

Τον Μάρτιο του 2005, η δικαστική επιτροπή που είχε συγκροτήσει ο ΣΕΓΑΣ με την πλειοψηφία των μελών να είναι ανεξάρτητοι νομικοί, αθώωσε τους αθλητές, οπότε η Διεθνής Ομοσπονδία τους επέβαλε προσωρινό αποκλεισμό από την 1η Απριλίου 2005 και μετά προσέφυγε στο CAS, ζητώντας ν’ ανατραπεί η απόφαση της δικαστικής επιτροπής.

Το δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση για πρώτη φορά στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2005, αλλά επειδή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα σε αυτό το διήμερο, όρισε να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης τον Φεβρουάριο του 2006. Αργότερα, για διάφορους λόγους, η συνέχιση της εκδίκασης ορίστηκε για τις 26-30 Ιουνίου. Η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι οριστική.

Τι λέει ο δικηγόρος

Ο δικηγόρος των δύο αθλητών, Γρηγόρης Ιωαννίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνη, ενώ ουσιαστικά το CAS δήλωσε αναρμόδιο να αποφασίσει για το θέμα και προέτρεψε, για την επίλυση του θέματος της διαθεσιμότητας, να γίνει προσφυγή σε εθνικά δικαστήρια για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

«Πριν από 12 μήνες είχαμε καταθέσει την αίτηση για να κηρυχθεί η διαθεσιμότητα παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο με πλειοψηφία 2-1, έκρινε εαυτόν αναρμόδιο για να αποφασίσει για το θέμα, με συνέπεια η διαθεσιμότητα να παραμένει σε ισχύ μέχρι και την τελική απόφαση, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με τη γνώμη μου γύρω στον Αύγουστο του 2006. Το δικαστήριο προτρέπει, για το θέμα της επίλυσης της διαθεσιμότητας, προσφυγή στα εθνικά δικαστήρια, όχι απαραίτητα τα ελληνικά, με κύριο σκοπό την καταβολή αποζημιώσεων. Η ουσία, πάντως, είναι ότι ο Κώστας και η Κατερίνα παραμένουν εκτός αγώνων επί 16 μήνες και 2 εβδομάδες, παρότι νομικά, δικαστικά και ουσιαστικά είναι αθώοι», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.