Στην κοιτίδα του οράματος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα χρόνια συμπληρώνει ο θεσμός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (Τσάμπιονς Λιγκ το ξέρουμε πλέον) και στη χώρα των εμπνευστών των μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού, το τρόπαιο αλλάζει χέρια απόψε (21.45, MEGA), με μία από τις Μπαρτσελόνα και Αρσεναλ να διαδέχονται τη Λίβερπουλ στο θρόνο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Θα παραμείνει στην αγγλική… επικράτεια ή θα πάει στην Ισπανία, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα με το κύπελλο UΕFΑ;

Οποια ομάδα κι αν το κατακτήσει απόψε, θα προσφέρει εκτός των άλλων και μια επιπλέον πινελιά στο πρεστίζ της χώρας της, αφού ομάδες από την Ισπανία, την Αγγλία και την Ιταλία έχουν αγκαλιάσει το τρόπαιο από δέκα φορές. Με τους Ιταλούς απόντες απόψε, η Αγγλία ή η Ισπανία θα είναι η μοναδική χώρα με έντεκα κατακτήσεις.

Μόνο αυτό της λείπει

Η Αρσεναλ έχει και μια σπάνια ευκαιρία να μπει σ’ ένα πολύ κλειστό ευρωπαϊκό κλαμπ, αυτό των ομάδων που έχουν στην τροπαιοθήκη τους και τα τρία ευρωπαϊκά κύπελλα. Από τη στιγμή που δεν υφίσταται πλέον το Κύπελλο Κυπελλούχων, υπάρχουν ομάδες που δεν θα τα καταφέρουν ποτέ. Από την Αρσεναλ λείπει όμως μονάχα το Πρωταθλητριών και παλεύει για πρώτη φορά στον τελικό της διοργάνωσης για να καταφέρει ό,τι στο παρελθόν μπόρεσαν μόνον οι Μπάγερν, Αγιαξ, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα. Αντίθετα, οι Καταλανοί έχουν δώσει «το παρών» στον τελικό άλλες τέσσερις φορές, κερδίζοντας όμως μόνο το 1992.

Τα σερί

Απόψε οι δύο φιναλίστ κοντράρουν και τα αήττητα σερί τους (όποια συνεχίσει, μπορεί την επόμενη περίοδο να απειλήσει το απόλυτο ρεκόρ των 19 ματς του Αγιαξ και της Μπάγερν). Η τελευταία ήττα της Μπαρτσελόνα στη διοργάνωση ήταν στην περσινή περίοδο, στο Λονδίνο, με 4-2 από την Τσέλσι, που της στέρησε και τη συνέχεια. Από τότε δεν έχει ξαναγνωρίσει την ήττα και μάλιστα εκδικήθηκε τους Λονδρέζους στη φετινή σεζόν αποκλείοντάς τους στον δρόμο προς τον τελικό. Από την άλλη πλευρά, η Αρσεναλ παραμένει για δεκατρία παιχνίδια αήττητη (τελευταία ήττα πέρυσι από την Μπάγερν), αλλά το εντυπωσιακότερο είναι ότι έχει συμπληρώσει δέκα ματς (919 λεπτά) χωρίς να δεχτεί γκολ, που ήδη είναι ρεκόρ στην Ευρώπη!

Οι δύο ομάδες είχαν ξαναβρεθεί αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων την περίοδο 1999-2000, όταν η Αρσεναλ χρησιμοποιούσε ως έδρα της το «Γουέμπλεϊ». Τότε η Μπαρτσελόνα είχε νικήσει στο Λονδίνο με 4-2 και στη Βαρκελώνη το ματς ήταν ισόπαλο 1-1. Απέναντι σε αγγλικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Μπάρτσα μετράει 10 νίκες, 7 ισοπαλίες και 3 ήττες, ενώ οι «κανονιέρηδες» έχουν αντίστοιχη επίδοση 6-4-6 στις αναμετρήσεις τους με ισπανικές ομάδες στη διοργάνωση. Φέτος, μάλιστα, η Αρσεναλ θα μπορεί να περηφανεύεται ότι απέκλεισε… όλη την Ισπανία εάν νικήσει στον τελικό, αφού για να φτάσει μέχρι την αποψινή συνάντηση ξεπέρασε τα εμπόδια των Ρεάλ Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ.

Οι αποψινοί αντίπαλοι δεν αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα.

Διαιτητής του αποψινού τελικού είναι ο Νορβηγός Τέριε Χάουγκε.

– Η αστεία είδηση της τελευταίας στιγμής προήλθε πάντως από την πλευρά ενός από τους βοηθούς του. Ο Ολε Χέρμαν Μπόργκαν ποζάρισε χθες για χάρη εφημερίδας της πατρίδας του φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και λίγες ώρες αργότερα δήλωσε ότι η ενέργειά του ήταν ανόητη και πως δεν πρόκειται αυτό να επηρεάσει την κρίση του στο αποψινό ματς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή