Τι γραφει ο ξενος Τυπος

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

DIE ΖΕΙΤ

Διάλεκτος Κλίνσμαν

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: όλα τα αστεία έχουν ήδη ειπωθεί. Οι αγαπητοί συνάδελφοι μας ευχήθηκαν «καλές διακοπές», ο αρχισυντάκτης με το στωικό βλέμμα «καλή διασκέδαση» και οι σύζυγοι και τα παιδιά μας είδαν έκπληκτοι ότι για το επαγγελματικό μας ταξίδι, εκτός από τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και το μαγνητοφωνάκι, πακετάραμε, εμείς οι δημοσιογράφοι, που καλύπτουμε την προετοιμασία της Εθνικής Γερμανίας στη Σαρδηνία, αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 και σαγιονάρες ως απαραίτητο εξοπλισμό. Ωστόσο, δυνάμεις, σθένος και καλή φυσική κατάσταση πρέπει να αντλήσουν, όχι φυσικά εμείς οι δημοσιογράφοι, αλλά οι παίκτες της εθνικής ομάδας. Το προπονητικό κέντρο βρίσκεται στο νότιο άκρο της ιταλικής νήσου, στο πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο Φόρτεβιλαλγκε. Στη διάλεκτο Κλίνσμαν όλα αυτά σημαίνουν προπονητικό στρατόπεδο για την οικοδόμηση ομαδικού πνεύματος. Πίσω από ψηλούς τοίχους (ορισμένοι εξ αυτών περιφραγμένοι με συρματόπλεγμα), σε μια ξεχωριστή, απομονωμένη λέσχη. Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης διαμένουν λίγα λεπτά ποδαρόδρομο μακριά σε μια σαφώς λιγότερο πολυτελή εγκατάσταση, αλλά με εξίσου ευχάριστη ατμόσφαιρα.

FRΑΚFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Αντίο Ρομπέρτο

Μετά τον Μίχαελ Μπάλακ εγκαταλείπει και ο Βραζιλιάνος παίκτης Ζε Ρομπέρτο την Μπάγερν Μονάχου. Η πρωταθλήτρια Γερμανίας και ο 31χρονος μέσος δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην παράταση του συμβολαίου του. «Οι διαπραγματεύσεις με τον Ζε δυστυχώς δεν απέδωσαν καρπούς», εξήγησε ο μάνατζερ Ούλι Χένες. Πάντως, τα μελλοντικά ποδοσφαιρικά σχέδια του Βραζιλιάνου δεν είναι προς το παρόν γνωστά. Αναμφισβήτητα θα του δοθούν νέες ευκαιρίες μετά το Μουντιάλ, καθώς ο Ρομπέρτο συμμετέχει στη σύνθεση της Εθνικής Βραζιλίας. Πριν από τέσσερα χρόνια και έναντι 9,5 εκατομμυρίων ευρώ είχε πάρει μεταγραφή από την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Με τη φανέλα της Μπάγερν συμμετείχε 110 φορές στην Μπουντεσλίγκα και πέτυχε πέντε τέρματα. Επιπλέον, ο παίκτης επιστρατεύθηκε σε 30 ματς του Champions League και έβαλε μάλιστα ένα γκολ. Ηδη από πέρυσι είχε διαφανεί η αποχώρηση του Βραζιλιάνου από την ομάδα, εκτός αν κατάφερναν οι δύο πλευρές να συνεννοηθούν στην επέκταση του συμβολαίου. Εξαιτίας της μικρής -κατά τη γνώμη του Ρομπέρτο- χρηματικής προσφοράς ο παίκτης ερωτοτροπούσε επί μακρόν με την έξοδο. «Δεν θέλω να φύγω από τη Γερμανία, η οικογένειά μου είναι πολύ ευχαριστημένη, θέλει να συνεχίσει να ζει εδώ», είχε δηλώσει πέρυσι μετά την προσωρινή συμφωνία.

ΤΗΕ ΕCΟΝΟΜΙSΤ

Ιταλικό σκάνδαλο

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ισχυρίζεται ότι ήταν μια κίβδηλη αναμέτρηση, την οποία δεν κέρδισε η δική του πλευρά. Οχι, δεν εννοεί τις ιταλικές εκλογές, αλλά το ιταλικό πρωτάθλημα. Η ομάδα του, η Μίλαν, τερμάτισε δεύτερη μετά τη Γιουβέντους. Η ομάδα του Τορίνου, όμως, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου στημένων παιχνιδιών, που ενδέχεται να αποδειχθεί το σοβαρότερο στην αθλητική ιστορία της χώρας. Στις 16 Μαΐου, ένα μήνα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, το ανώτατο αθλητικό σώμα της χώρας, η Ολυμπιακή Επιτροπή, έθεσε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία υπό έκτακτη διοίκηση. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας είχε παραιτηθεί μετά τις καταγγελίες ότι αγνόησε αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος αξιωματούχων, διαιτητών και παικτών. Η επιτροπή επέλεξε τον 75χρονο πρώην ρυθμιστικό παράγοντα του χρηματιστηρίου, Γκίντο Ρόσι, για το πόστο. Οι αποδείξεις στην υπόθεση προέρχονται από εισαγγελείς της Νάπολης, οι οποίοι ερευνούν 19 παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος κατά τη σεζόν 2004-05. Επτά ματς ήταν αγώνες της Γιουβέντους, της οποίας η διοίκηση παραιτήθηκε πρόσφατα. Οι μετοχές του ομίλου κατέρρευσαν καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν ότι η ομάδα θα μπορούσε να χάσει τους τίτλους της, ακόμη και να υποβιβαστεί. Η οικονομική εφημερίδα Il Sole-24 Ore εκτιμά πως οι οικονομικές απώλειες θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ από χαμένες χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Αλκοολικός πυγμάχος

Ο Σκοτ Χάρισον, παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας στην κατηγορία φτερού, εισήχθη χθες στην κλινική Πράιορι της Γλασκώβης, όπου αναμένεται να υποβληθεί σε αποτοξίνωση και ειδική θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η ανακοίνωση ακολούθησε την απόσυρση του 28χρονου μποξέρ από αγώνα στο Μπέλφαστ το περασμένο Σάββατο με αντίπαλο τον Αυστραλό Γκάιρι Σεν Κλερ, στον οποίο φιλοδοξούσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Ο πυγμάχος είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από νυχτερινό κέντρο και αναμένεται να παραπεμφθεί σε δίκη τον Σεπτέμβριο στη Γλασκώβη με την κατηγορία της επίθεσης εναντίον αστυνομικών.

ΤΗΕ WASHINGTON ΡΟSΤ

Απογοητεύσεις

Επί πέντε μέρες γιόρταζε ο αθλητής του στίβου Τζάστιν Γκάτλιν τη νίκη του στα εκατό μέτρα στην Ντόχα του Κατάρ, όπου κατέκτησε τον τίτλο του «ταχύτερου άνδρα στον κόσμο», αφότου κατέβασε το παγκόσμιο ρεκόρ κατά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, ο Γκάτλιν δεν κατέρριψε τελικά το παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς η Διεθνής Ενωση Αθλητικών Ομοσπονδιών, η IAAF, αποκάλυψε χθες το λάθος στην ακριβή μέτρηση του χρόνου του. Η ένωση εξήγησε ότι ο χρόνος του, που ήταν 9,766, στρογγυλοποιήθηκε εσφαλμένα σε 9,76, ενώ θα έπρεπε να στρογγυλοποιηθεί σε 9,77. Αυτό σημαίνει ότι ο Γκάτλιν απλώς ισοφάρισε την προηγούμενη επίδοση του Τζαμαϊκανού Ασάφα Πάουελ, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει το ρεκόρ του τον περασμένο Ιούνιο. «Είναι απογοητευτικό για μένα το γεγονός ότι τους πήρε πέντε μέρες να καθορίσουν τον επίσημο χρόνο μιας κούρσας με τόσο μεγάλη σημασία», σχολίασε πικρόχολα ο 24χρονος δρομέας. «Είμαι σίγουρος πως είμαι ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο και ανυπομονώ να το αποδείξω ξανά. Οι γονείς μου με μεγάλωσαν να γίνω μεγάλος αθλητής και δεν θέλω να μοιράζομαι με άλλους το παγκόσμιο ρεκόρ», συμπλήρωσε. Η IAAF επέρριψε την ευθύνη στην Tissot Timing, η οποία συνεργάστηκε με τους διοργανωτές στην Ντόχα. Η εταιρεία με έδρα την Ελβετία περιέγραψε το λάθος ως σφάλμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο προκλήθηκε επειδή κάποιος προγραμματιστής ξέχασε να περάσει στο κομπιούτερ το σύστημα στρογγυλοποίησης. Η ελβετική εταιρεία, η οποία καλύπτει ποδηλατικές συναντήσεις και άλλες διοργανώσεις, αποκάλυψε ότι το λάθος εντοπίστηκε στη διάρκεια ερευνών ρουτίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή