Η μεγάλη εκκαθάριση του ΠΑΟ

Η μεγάλη εκκαθάριση του ΠΑΟ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχασε φέτος πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, μέσω του γ΄ προκριματικού γύρου, αλλά εάν υπήρχε κάποιος τίτλος ή βραβείο αποδεσμεύσεων παικτών, τότε σίγουρα θα ήταν πρωταθλητής! Οι «πράσινοι», εάν μπορούν να υπερηφανεύονται σε κάτι, αυτό είναι η ευκολία με την οποία αλλάζουν τους παίκτες, με τις όποιες οικονομικές επιβαρύνσεις ακολουθούν μια τέτοια διαδικασία. Και όπως δείχνουν τα σημεία των καιρών, με τις λύσεις των συνεργασιών των Νορντίν Βόουτερ, Σάντορ Τόργκελε, αλλά και τη διαφαινόμενη έξοδο των Λουτσιάν Σανμαρτεάν, Δημήτρη Παπαδόπουλου, δεν πτοούνται.

Πώς άρχισε το «ξήλωμα»

Πολύς λόγος είχε γίνει για το «ξήλωμα» της ομάδας της Ριζούπολης, εκείνη την αποφράδα, για τους φίλους του Παναθηναϊκού, Κυριακή, της 11ης Μαΐου. Ωστόσο, ο χρόνος έδειξε ότι την ίδια τύχη είχε η ομάδα του νταμπλ, ενώ, πιθανότατα, στη σειρά εμπρός από την πόρτα της εξόδου, θα στέκονται και όσοι από τους παίκτες δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

Επειτα απ’ όλα αυτά το σίγουρο είναι ότι ο Γιάννης Γκούμας μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ως τον νέο πρωταγωνιστή στην ταινία «Ο τελευταίος των Μοϊκανών 2». Ο αρχηγός του τριφυλλιού, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, στη Λιβαδειά (15/4/95), είναι ο μοναδικός που συνεχίζει στην ομάδα, παρά τις όποιες εκκαθαρίσεις. Ολα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2003, όταν επτά ποδοσφαιριστές από το (ενεργό) ρόστερ, παίρνουν την άγουσα για άλλα αποδυτήρια. Από αυτούς οι Νίκος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Καραγκούνης και Γιόνας Κόλκα έχουν σημαντική παρουσία στα δρώμενα της ομάδας εκείνη τη χρονιά. Ο Μεσσήνιος με 27 συμμετοχές και 16 γκολ, ο «Καρά» με 23 και τρία και ο Φινλανδός με 22 και ένα τέρμα. Ο Λεωνίδας Βόκολος μετακομίζει στην Τούμπα έχοντας μόλις επτά παρουσίες εκείνη τη σεζόν, όπως και οι Κάρλος Σαΐνιο (6) και Μηνάς Πίτσος (5). Παράλληλα, φεύγει και ο Ερικ Λίνκαρ (10).

Η επόμενη χρονιά (2003-04) βρίσκει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και κυπελλούχο. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τη διοίκηση να προχωρήσει σε ανακατατάξεις και μάλιστα παικτών με σημαντική προσφορά στην ομάδα. Ο πρώτος που αποχωρεί είναι ο Τάκης Φύσσας τον Ιανουάριο, ο οποίος πρόλαβε ν’ αγωνισθεί σ’ εννέα παιχνίδια και να σημειώσει δύο γκολ. Το καλοκαίρι φεύγουν οι Αντώνης Νικοπολίδης (18 συμμετοχές, ελεύθερος), Ζοέλ Επαλέ (15, 1 γκολ, για ν’ αδειάσει θέση ξένου και ν’ αποκτηθεί ο Αντερσον), Ξενοφών Γήττας (αγωνίσθηκε 11 λεπτά!), παραχωρείται στην Πόρτο ο Γιούρκας Σεϊταρίδης (21), εγκαταλείπουν την ενεργό δράση οι Κριστόφ Βαζέχα (5), Γκόραν Βλάοβιτς (8, 2 γκολ, δεν μπόρεσε να βρει ομάδα), Ραϊμόντας Ζουτάουτας (21, 2, τραυματίστηκε).

Το μεγάλο… τσουνάμι των αποχωρήσεων στους «πράσινους»

Το βιβλίο Γκίνες, εάν είχε κεφάλαιο αποδεσμεύσεις, θα μπορούσε να γράφει το όνομα του Παναθηναϊκού και μάλιστα με ανάγλυφα γράμματα. Η διοίκηση των πρασίνων δεν δείχνει να πτοείται από νταμπλ και πενταετή προγράμματα και θεωρεί πως μέσα από ένα αλισβερίσι παικτών θα μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της. Την περίοδο 2004-2005 γίνονται νέες εκκαθαρίσεις και ένα μεγάλο… τσουνάμι αποχωρήσεων σκεπάζει την ομάδα. Μάλιστα, εκτός από τους παίκτες παρασύρει και προπονητές, αφού ο πάγκος θα φιλοξενήσει τέσσερις (Σουμ, Σκάζνι, Φυλακούρης σαν υπηρεσιακός, Μαλεζάνι).

Από πλευράς παικτών, οι πρώτοι που αποχωρούν είναι οι Κώστας Χαλκιάς, Σωτήρης Κυργιάκος που πήγαν στο εξωτερικό. Ο πρώτος είχε σημαντική συμβολή στην κατάκτηση του νταμπλ και με 10 παρουσίες κάτω από τα δοκάρια της ομάδας εκείνη τη σεζόν και ο δεύτερος 12 συμμετοχές με τρία γκολ. Ο Κυργιάκος, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό, αποχώρησε κάνοντας προσφυγή και ακολουθώντας τη νομική οδό μεταγράφηκε στους Ρέιντζερς.

Το καλοκαίρι του 2005 έχουμε ένα νέο κύμα φυγής. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό για να πάρει μεταγραφή στο εξωτερικό, κάτι, όμως, που δεν κατάφερε, για να καταλήξει στον Ολυμπιακό. Ο Κύπριος έκανε καλό δίδυμο με τον Παπαδόπουλο, είχε αγωνισθεί σε 30 παιχνίδια (15 τέρματα).

Αποχωρούν ακόμη οι Νιρέν Ντεμπά (4 συμμετοχές) για την Κέρκυρα, Παντελής Κωνσταντινίδης (21), ο οποίος έκανε την καλύτερή του χρονιά με την ομάδα, για τον ΠΑΟΚ, αλλά και ο παρτενέρ του στην αριστερή πλευρά, Μάρκους Μινχ (21, 2 γκολ). Ο Γερμανός δεν τα βρήκε στο οικονομικό, ενώ δεν κατάφερε να βρει και ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του.

Ποιοι πέρασαν από την Παιανία

Από την πόρτα της Παιανίας περνούν επίσης οι Μίλτος Σαπάνης (14), που δεν τα βρήκε στο οικονομικό και συμφώνησε με την ΑΕΚ, Σίλβιο Μάριτς (20, 1), ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, Ντουμίτρου Μίτου (6) για να πάει στη Ριέκα, Ρούντολφ Σκάτσελ (16,1), ο οποίος μεταγράφηκε στη Χαρτς, Ματσέι Μπικόφσκι (6, 4), για την Γκόρνικ, Ρενέ Χένρικσεν (10), για να κλείσει την καριέρα του στην ΑΒ και Στέφανος Κοτσόλης για τη Λάρισα. Τη φετινή σεζόν και συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβριο μένει ελεύθερος, έπειτα από «τριβές» με τη διοίκηση ο Αγγελος Μπασινάς, ο οποίος ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις με ομάδες ελληνικές και ξένες καταλήγει στη Μαγιόρκα. Στις 4 Ιανουαρίου παραχωρείται στη Πόρτσμουθ ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε (6 συμμετοχές), ενώ στις 25 του ίδιου μήνα λύνεται η συνεργασία με τον Φλάβιο Κονσεϊσάο. Ο Βραζιλιάνος (14 συμμετοχές, 1 γκολ) δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα και έφυγε σαν αποτυχημένος. Ακόμη δεν έχει βρει ομάδα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή