Μουντιάλ και «ρόμποκοπ»…

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγες ημέρες μάς χωρίζουν από την έναρξη του «Φεστιβάλ Ποδοσφαίρου», που αρχίζει στα γήπεδα της Γερμανίας. Ο «βασιλιάς των σπορ» έχει γίνει πλέον «μπίζνες» και οι διάσημοι ποδοσφαιριστές έχουν μεταβληθεί σε «εργαλεία» χορηγών και επενδυτών. Και όσο η τηλεόραση πληρώνει τεράστια ποσά για τις μεταδόσεις, τόσο τα ΜΜΕ και οι πολυεθνικές πασχίζουν να δημιουργήσουν είδωλα, ώστε να γίνει το προϊόν τους ελκυστικότερο στις μάζες. Ποδοσφαιριστές-χορευτές, ωραία κορμιά, «εξτρίμ» εμφανίσεις, «μόντελινγκ», σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και ψεύτικοι τραυματισμοί που ξεπερνιούνται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως απαιτείται. Και αυτό συμβαίνει, κατά τα ΜΜΕ, «χάρη στην ψυχική δύναμη του αθλητή», ο οποίος μετά το «θαύμα» θα συγκεντρώσει πολλά περισσότερα βλέμματα επάνω του και επάνω στις «μάρκες» των χορηγών του, φυσικά.

Ασ μη γελιομαστε. Τα «Μουντιάλ» δεν είναι πλέον παρά «μπίζνες» της FIFA και των μεγαλοπαραγόντων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Δεν πρόκειται να υπάρξουν πια «παιχταράδες» όπως ο Πελέ, ο Τοστάο, ο Μπανκς, ο Μουρ, ο Ζέελερ, ο Ριβέρα, ο Ρίβα, ο Βίκτορ, ο Μάζοπουστ, ο Ματσόλα, ο Αλμπερτ, οι Τσάρλτον, που έπαιζαν σκυλίσια. Δεν θα υπάρξουν πλέον «μάχες» όπως εκείνες μεταξύ Αγγλίας – Γερμανίας, Ιταλίας – Γερμανίας ή Βραζιλίας – Αργεντινής σαν αυτές που έχουμε δει σε -αρκετά- παλιότερες διοργανώσεις. Τώρα, έχουμε να κάνουμε με παίκτες «ξεζουμισμένους» από την UEFA, που στη Γερμανία θα παίξουν μεν (και) «για τη φανέλα», χωρίς αποθέματα δυνάμεων, αλλά με περίσσευμα βοηθημάτων, ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Οι επενδύσεις είναι τεράστιες, τα συμφέροντα φθάνουν μέχρι τις κορυφές των κυβερνήσεων και οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τα λεφτά τους. Γι’ αυτούς, ο παίκτης δεν είναι πλέον μονάδα, αλλά η αιχμή του δόρατος ενός συνόλου συμφερόντων και προσώπων που δρουν και συντηρούνται από τα πόδια του.

Οι θανατοι ποδοσφαιριστών στα γήπεδα, που όλο και πληθαίνουν, είναι προμηνύματα του τι θα ακολουθήσει. Οι «ρόμποκοπ» στο ποδόσφαιρο είναι πολύ κοντά. Εμείς δεν θα το προλάβουμε, αλλά κάποια στιγμή τα πέναλτι θα εκτελούνται με πολυβόλο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή