Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Κακός οιωνός η μασκότ

Οι απαισιόδοξοι θα εκλάβουν το γεγονός ως συμβολικό. Οταν η μασκότ μιας διεθνούς διοργάνωσης, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, κάνει τόσο κακές πωλήσεις που αναγκάζει τον κατασκευαστή του να προβεί σε δημοσίευση ισολογισμού, αυτό δεν είναι καλός οιωνός. Η μασκότ είναι ένα πυρόξανθο χνουδωτό λιοντάρι με περίεργο ύφος. Ο Goleo IV, όπως είναι το επίσημό του όνομα, στηρίζεται στα πίσω του πόδια, σαν άνθρωπος με πολύ μακρύ λαιμό, που καταλήγει σε ένα κεφάλι με μεγάλη χαίτη. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μοιάζει με λάμα. Εν ολίγοις, ο φτωχός Goleo δεν κατάφερε ποτέ να πείσει κανέναν, ούτε καν τους Γερμανούς, τους οικοδεσπότες της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 Ιουνίου ώς της 9 Ιουλίου. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να καταστραφεί μια βαυαρική επιχείρηση. Ο Νίσι αναγκάστηκε να καταθέσει ισολογισμό στις 16 Μαΐου. Η εταιρεία Altenkunstadt από τα περίχωρα του Μπαϊρόιτ, αγόρασε για 28 εκατ. ευρώ τα αποκλειστικά δικαιώματα της κατασκευής και εκμετάλλευσης της μασκότ. Ο Goleo, ο οποίος σχεδιάστηκε από την εταιρεία Τζιμ Χένσον, η οποία κατασκευάζει τις φημισμένες κούκλες του Μάπετ Σόου είχε παρ’ όλα αυτά δύο διάσημους νονούς. Τον Βραζιλιάνο Πελέ και τον Γερμανό Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο Goleo, ο οποίος διατίθεται σε διάφορα σχήματα, από πορτκλέ έως τη γιγαντιαία κούκλα των 200 ευρώ, δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Η κούκλα κατασκευάστηκε στην Ασία, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της, αλλά δεν κατάφερε να βρει το κοινό της. Το Μουντιάλ δεν είναι οπωσδήποτε προσοδοφόρο για όλους. Αν και αναμένεται αύξηση στις πωλήσεις τηλεοράσεων και αθλητικών ειδών, η γενική κατανάλωση δεν αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο. Ολα δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί η σημασία του ξένου τουρισμού που θα μεταβεί στη χώρα για τη διοργάνωση.

ΒΒC

«Θα μετανιώσει»

Ο θρυλικός Γιόχαν Κρόιφ πιστεύει ότι ο Ανρί θα μετανιώσει κάποια στιγμή που απέρριψε την πρόταση της Μπάρτσα να παίξει στο Καμπ Νου. O σύλλογος της Βαρκελώνης ήλπιζε ότι ο Γάλλος στράικερ θα δεχόταν την πρόταση, αλλά τελικά ο Ανρί δέχθηκε την επέκταση συμβολαίου κατά τέσσερα χρόνια που του πρότεινε η Αρσεναλ. «Σκεπτόμενος νηφάλια, χωρίς να γνωρίζω τι συμβαίνει στο κεφάλι του, θα έλεγα ότι έκανε λάθος», δήλωσε ο Κρόιφ. «Με το βιογραφικό του και όσα έχει πετύχει στη Γαλλία και την Αγγλία, χρειαζόταν μόνο ένα μικρό διάστημα στην Ισπανία, προκειμένου να πάρει το χρίσμα του καλύτερου παίκτη. H Μπάρτσα θα τον άλλαζε. O Ανρί θα είχε μια μεγάλη ευκαιρία στον μεγαλύτερο σύλλογο του κόσμου προκειμένου να θεωρείται ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο», προσέθεσε ο Κρόιφ. «Βεβαίως θα ασκούνταν πίεση στον Ανρί. Ολοι θα παρατηρούσαν πόσο καλά μπορεί να παίξει στον καλύτερο σύλλογο, αλλά τώρα ποτέ δεν θα το μάθουμε. Είναι κρίμα. Τον ήθελαν». Επιπλέον, ο Κρόιφ πιστεύει ότι η Μπαρτσελόνα δύσκολα θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο της σε Ισπανία και Ευρώπη. «Την ερχόμενη σεζόν όλα ξεκινούν από την αρχή· τίποτε δεν έχει κερδηθεί και είναι ευκολότερο να φτάσεις στην κορυφή, παρά να διατηρηθείς. Γι’ αυτό τον λόγο θα ήταν καλό να είχε υπογράψει ο Ανρί, γιατί είναι μεγάλος παίκτης».

CΟRRΙΕRΕ DELLA SΕRΑ

Αγαπητέ, παραιτηθείτε τώρα

Αγαπητέ κύριε Λίπι, προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Αν είστε ένοχος για όσα σας καταλογίζουν, καλύτερα παραιτηθείτε τώρα και όχι κατά τη διάρκεια του μουντιάλ, όταν θα είστε ενώπιον παγκοσμίου κοινού. Αν όμως παραμένετε γιατί είστε πεπεισμένος για την αθωότητά σας, τότε φωνάξτε το δυνατά και καθαρά και δώστε και πολλές λεπτομέρειες. Γιατί έπειτα από όσα έχουμε διαβάσει και ακούσει, η εποχή της σιωπής τελείωσε. Η Ιταλία είναι μία από τις τέσσερις χώρες του κόσμου που βλέπουν το ποδόσφαιρο ως μεγάλο λαϊκό πανηγύρι. (Οι άλλες τρεις είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Βρετανία). Ο κόσμος επενδύει τα όνειρά του στους ατζούρι, όταν τους βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο, μοιάζουν με τους φίλους και τους συγγενείς μας, μιλούν με γλώσσα που καταλαβαίνουμε. Δεν παίζει κανείς με τέτοια πράγματα. Η ποδοσφαιρόφιλη Ιταλία περνάει ένα μετατραυματικό σοκ και δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να υποστεί και άλλο. Δεν μπορεί ο ομοσπονδιακός προπονητής να λέει «όλα καλά» και να διαφεύγει χωρίς κουβέντα. Αλλά και ο Φάμπιο Καναβάρο πρέπει να παραιτηθεί. Πρέπει να μείνει μόνο αν δεν έκανε υπόγειες συνεννοήσεις με τον Μότζι για να περάσει στη Γιουβέντους, μόνο αν δεν υπέγραψε μαύρα συμβόλαια, μόνο αν δεν ξέρει τίποτα για τις φαρμακευτικές συνήθειες στο Τορίνο. Αν οι δύο μπορούν να μας κοιτάξουν στα μάτια και να πουν ναι, είμαστε καθαροί, τότε μόνο να μείνουν.

ΤΗΕ WASHINGTON ΡΟSΤ

Οι Νάσιοναλς προχωρούν

Την τρίτη νίκη τους επί των Οριολς της Βαλτιμόρης εξασφάλισαν προχθές οι παίκτες της ομάδας μπέιζμπολ της Ουάσιγκτον, των νεοσύστατων Νάσιοναλς. Οι δύο γειτονικές ομάδες προσπαθούν έτσι, στην αρχή της επαγγελματικής σεζόν να αναπτύξουν αντιπαλότητα που μόνο τις πωλήσεις εισιτηρίων μπορεί να ευνοήσει. Οι Νάσιοναλς ταπείνωσαν έτσι τους Οριολς, μπροστά σε κοινό 32.000 στην στάδιο ΡΦΚ της αμερικανικής πρωτεύουσας. «Αυτό το σερί συναντήσεων είχε έναν μόνο στόχο: την ανάπτυξη αντιπαλότητας, ώστε μία ομάδα να μπορεί να λέει ότι είναι καλύτερη, παρότι οι δύο αντίπαλοι έχουν να συναντηθούν αγωνιστικά από το 1974», λέει ο μάνατζερ των Νάσιοναλς, Φρανκ Ρόμπινσον.

DΕR SΡΙΕGΕL

Αψυχο τουρνουά

Ο καιρός ήταν κακός, οι αστέρες έλειπαν και οι Γερμανοί αποκλείστηκαν γρήγορα. Το τουρνουά τένις στο Αμβούργο μπορεί οικονομικά να είναι διασφαλισμένο, αλλά το μέλλον του είναι αβέβαιο. Η προηγούμενη εβδομάδα θα μπορούσε να είναι υπέροχη για τον Βάλτερ Κνάπερ, διευθυντή του τουρνουά στο Ρότενμπαουμ του Αμβούργου. Η κλασική διοργάνωση έκλεισε φέτος 100 χρόνια και όλα προμήνυαν μία επιτυχημένη επέτειο. Ο καιρός πριν από τη συνάντηση ήταν καλός και η προπώληση εισιτηρίων κυλούσε έξοχα. Με τον πρώτο αγώνα όμως η καλή τύχη εγκατέλειψε τον Κνάπερ. Ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ραφαέλ Ναντάλ ακύρωσαν τη συμμετοχή τους, λόγω υπερκόπωσης, την Τετάρτη αποχαιρέτησαν το τουρνουά οι δύο τελευταίοι Γερμανοί τενίστες. «Καταστροφή στο Ρότενμπαουμ», έγραψε η WAZ, ενώ η Bild αποκάλεσε το γήπεδο «νεκροταφείο Τότενμπαουμ», σε ένα λογοπαίγνιο με το Ρότενμπαουμ και τη λέξη tot (νεκρός). Πόσο τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο Αμβούργο αποκαλύφθηκε από έναν γελοίο καυγά για ασήμαντη αφορμή -την ποιότητα των θέσεων – ανάμεσα στον Κνάπερ και τον επικεφαλής του γερμανικού Daviscup, Πάτρικ Κίνεν.

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Η όρεξη παραμένει

Οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες 72 ώρες στον Ατλαντικό και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των ιστιοπλοϊκών σκαφών της κούρσας Volvo Ocean Race, που πλησιάζουν στο Πόρτσμουθ, υποχρέωσαν τους διοργανωτές της παράλληλης κούρσας «Λα Μπαρκέρα» από το Σεν Ναζέρ της Γαλλίας στο Γκιχόν της Ισπανίας, να αλλάξουν την πορεία της διοργάνωσης. Καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να ακυρωθεί ο αγώνας 2006, τα σκάφη θα φθάσουν σήμερα στην Ιλ ντε Γκρουά των γαλλικών ακτών, όπου τα πληρώματα θα έχουν δύο 24ωρα ξεκούρασης και ηρεμίας στη διάθεσή τους. «Ο κόλπος της Βισκαΐας είναι για μας το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας του Φτωχού», λέει ο πάντα αποφασισμένος και τολμηρός 70χρονος Γκι Σαλενάβ, σκίπερ του Ster Wen 5 και νικητής των δέκα από τις 17 διοργανώσεις της μικρής, αλλά πολύ σκληρής κούρσας, κατά μήκος της πάντα επικίνδυνης και απρόβλεπτης Μάγχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή