«Εφυγε» ο προπονητής και δάσκαλος Γκόρσκι

«Εφυγε» ο προπονητής και δάσκαλος Γκόρσκι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν νομίζω πως αποτελεί προσβολή για κανέναν αν πω ότι ήταν ο Πάπας του πολωνικού ποδοσφαίρου. Ηταν σαν δεύτερος πατέρας για μένα. Γι’ αυτά που πετύχαμε μαζί του, θα ζει στη μνήμη μου για πάντα» ήταν τα λόγια που διάλεξε ο Γιαν Τομασέφσκι για να αποχαιρετήσει τον Κάζιμιρ Γκόρσκι, τον κορυφαίο ίσως προπονητή που ανέδειξε η Πολωνία. Κι αν τα λόγια του παλιού διεθνούς τερματοφύλακα μοιάζουν υπερβολικά, αρκούν τα όσα είπε και ο Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ για να τα επιβεβαιώσουν: «Ηταν ο μόνος που όλοι οι Πολωνοί σέβονταν. Δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην αναγνώριζε τη μεγάλη του αξία». Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 χρόνων, μετά την πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο «παππούς» έγραψε τη δική του ιστορία και στα ελληνικά γήπεδα, κερδίζοντας τίτλους στη χώρα μας, έχοντας σπουδαία θητεία στον πάγκο του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, του Εθνικού και της Καστοριάς.

Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1921 στην Ουκρανία και ήταν ο προπονητής που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του πολωνικού ποδοσφαίρου, όπως η τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 1974, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και το αργυρό στο Μόντρεαλ. Κάθισε στον πάγκο της εθνικής Πολωνίας έξι χρόνια (1970-76) και πέτυχε 45 νίκες σε 73 αγώνες. Τον έφερε στην Ελλάδα ως μεγάλο όνομα ο Παναθηναϊκός το 1977 και κατέκτησε μαζί του ένα πρωτάθλημα ως προπονητής και άλλο ένα το 1986 (και ένα Κύπελλο) ως τεχνικός διευθυντής. Σπουδαίες επιτυχίες είχε και με τον Ολυμπιακό με τρία σερί πρωταθλήματα (και ένα Κύπελλο) από το 1980 έως το 1983, ενώ άφησε το στίγμα του στην Καστοριά (1979-80 Κυπελλούχος) και στον Εθνικό (1983-85). Οταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1986, διετέλεσε αρχικά αντιπρόεδρος και εν συνεχεία πρόεδρος (1991-95) στην πολωνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

«Ηταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας μεγάλος δάσκαλος. Ολοι στεναχωρηθήκαμε στο άκουσμα της είδησης. Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην καριέρα μου. Πέρα από τις συμβουλές του, όταν το 1989 ενδιαφέρθηκε ο Παναθηναϊκός για μένα, του τηλεφώνησε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και τον ρώτησε τη γνώμη του. Του είπε τα καλύτερα και έσβησε τις όποιες αμφιβολίες είχε. Η μεταγραφή έγινε και τη συνέχεια την ξέρετε» δήλωσε ο Κριστόφ Βαζέχα, λέγοντας ότι συγκινήθηκε πολύ όταν πέρυσι το καλοκαίρι τον είδε να δίνει το παρόν στο φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του, παρότι είχε μεγάλα προβλήματα με την υγεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή