Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Σε προστατευτικό κουκούλι

Οι Τρικολόρ είναι κλεισμένοι στο κουκούλι τους. Ενα κουκούλι πολύ προστατευτικό. Από την Κυριακή 21 Μαΐου, οι 23 ποδοσφαιριστές που θα συμμετάσχουν στο Μουντιάλ της Γερμανίας έχουν συγκεντρωθεί στην Τιν, όπου επρόκειτο να περάσουν πέντε μέρες αναζωογόνησης και ομαδικής ζωής. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αποκόπηκαν από τον κόσμο, προς μεγάλη απογοήτευση των φιλάθλων που ψάχνουν εναγωνίως να αποσπάσουν ένα αυτόγραφο. Τη Δευτέρα 22 Μαΐου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γιατρός της ομάδας, Ζαν-Πιέρ Παρακλέ, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που κάνει δηλώσεις. Και αυτό απλώς για να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τους μελλοντικούς τραυματισμούς των παικτών. Εξήγησε την απόφασή του προσφεύγοντας στο «ιατρικό απόρρητο», ενώ προσέθεσε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσφέρουμε «πληροφορίες στους αντιπάλους» κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο προπονητής, Ρεϊμόν Ντομενέκ συμπλήρωσε λέγοντας ότι κανένα μέλος της αποστολής δεν θα έχει την άδεια να τοποθετηθεί δημοσίως για κανένα ζήτημα. Την ίδια στιγμή, οι παίκτες αποφάσισαν από κοινού να μην παραχωρήσει κανείς καμία συνέντευξη στον Τύπο. Κατά συνέπεια, οι δημοσιογράφοι που θα καλύπτουν τη διοργάνωση θα πρέπει να αρκεστούν στα καθημερινά δελτία Τύπου που θα απαιτεί η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FΙFΑ).

ΜΙRRΟR

Ο Ροζίτσκι στην Αρσεναλ

Τη μετακίνησή του στην ποδοσφαιρική ομάδα της Ασρεναλ ολοκλήρωσε χθες ο Τόμας Ροζίτσκι, λέγοντας ότι είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Ο Τσέχος μέσος συμφώνησε να μετακινηθεί για το ποσό των 8 εκατ. στερλινών, ενώ είχε προηγουμένως απορρίψει την πρόταση της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο 25χρονος πλέι μέικερ, που έπαιζε μέχρι τώρα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, είπε: «Γιατί στην Αρσεναλ; Γιατί πιστεύω ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Μας έδειξαν στο Τσάμπιονς Λιγκ ότι είναι πανίσχυρη ομάδα, με πολύ μέλλον. Η ομάδα έχει στελεχωθεί από νεαρούς παίκτες και πιστεύω ότι θα τα πάνε ακόμη καλύτερα την ερχόμενη σεζόν». Ο Ροζίτσκι αποκάλυψε μάλιστα ότι η απόφαση του Τιερί Ανρί να παραμείνει στην Αρσεναλ ήταν εκείνη που τον έπεισε να επιδιώξει μεταγραφή στην ιστορική λονδρέζικη ομάδα. Ο προπονητής των Κανονιέρηδων, Αρσέν Βενγκέρ, είπε για τη μεταγραφή του Τσέχου μέσου: «Ο Τόμας παίζει με σπάνια τεχνική, ο χειρισμός της μπάλας από αυτόν είναι άψογος και οι πάσες του πάντα ακριβείς. Ανυπομονώ να τον καλωσορίσω στην Αρσεναλ».

ΒΒC

Ο Σούμι κυνηγάει το ρεκόρ του Σένα

Η στρατηγική κάθε πιλότου στον αγώνα θα είναι σημαντικότερη από τη θέση που θα καταλάβει στα προκριματικά, υποστηρίζει ο Μίχαελ Σουμάχερ εν όψει του γκραν πρι του Μονακό. Αντιθέτως, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Φερνάντο Αλόνσο υποστηρίζει ότι η θέση που θα έχει κάθε πιλότος στην εκκίνηση θα είναι ζωτικής σημασίας στη στενή πίστα του Μονακό. O Σουμάχερ, ο οποίος θα προσπαθήσει να ισοφαρίσει το ρεκόρ των έξι νικών του αείμνηστου Αϊρτον Σένα, εξηγεί: «Μπορείς να καταφέρεις πολλά με την κατάλληλη στρατηγική, εάν δεν είσαι στην πρώτη θέση. Μπορεί κανείς να κερδίσει ακόμη και εάν ξεκινήσει από την τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη θέση». O Αλόνσο, ο οποίος προηγείται στο πρωτάθλημα οδηγών με 54 βαθμούς έναντι 39 του Σουμάχερ, είναι αποφασισμένος να βρεθεί στην πόουλ ποζίσιον καθώς θέλει να επαναλάβει την επιτυχία του προηγούμενου αγώνα στη Βαρκελώνη. «Το παν είναι οι προκριματικοί», δηλώνει ο Αλόνσο. «Θα ρυθμίσουμε το μονοθέσιο περισσότερο για τους προκριματικούς, παρά για τον αγώνα. Είναι η μοναδική πίστα που το κάνουμε αυτό». Πάντως, ο Σουμάχερ, ο οποίος δεν έχει κερδίσει στο Μονακό τα τελευταία πέντε χρόνια, απαντάει ότι μια καλή επίδοση την ημέρα του αγώνα μπορεί να φέρει τη νίκη, ακόμη και εάν κανείς βρίσκεται πιο πίσω. «Πολλοί νομίζουν ότι οι κατατακτήριες δοκιμές θα κρίνουν και το αποτέλεσμα του αγώνα, αλλά εγώ έχω διαφορετική γνώμη».

ΕL ΡΑΙS

Επιχείρηση αντιντόπινγκ στην Ισπανία

Ο Μανόλο Σαΐθ, πρόεδρος της ομάδας ποδηλασίας Liberty Seguros, συνελήφθη την Τρίτη στη Μαδρίτη στη μεγαλύτερη επιχείρηση αντιντόπινγκ στα ισπανικά χρονικά. Οι αρχές κατέσχεσαν πάνω από 200 φιάλες αίματος, που είχαν γραμμένες επάνω λέξεις-κλειδιά για να μπορεί να εντοπιστεί ο ποδηλάτης στον οποίο ανήκουν. Σύμφωνα με τις έρευνες, η ομάδα αντλούσε αίμα από τους ποδηλάτες, το οξυγόνωνε στο εργαστήριο και το ενέχυε εκ νέου στους δότες, ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις τους. Μαζί με τον Σαΐθ συνελήφθη ο γιατρός Εφεμιάνο Φουέντες, ένας πρώην ποδηλάτης, ο αντιπρόεδρος μιας άλλης ομάδας, της Communidad Valenciana, και ο γιατρός αιματολόγος Χοσέ Λουίς Μερίνο Μπατρές, πρώην διευθυντής μεταγγίσεων στο δήμο Μαδρίτης και ιδιοκτήτης μεγάλου αιματολογικού εργαστηρίου στην ισπανική πρωτεύουσα. Πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες της έρευνας υποστηρίζει ότι η ομάδα εργαζόταν κυρίως για λογαριασμό κορυφαίων ομάδων ποδηλασίας, τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό αλλά ότι από τους πελάτες της δεν έλειπαν και αθλητές άλλων ειδικοτήτων.

CΟRRΙΕRΕ DELLA SΕRΑ

Διχάζει ο εισαγγελέας

Τα σχόλια για το διορισμό του Φραντσέσκο Σαβέριο Μπορέλι στη θέση του επικεφαλής του γραφείου ερευνών για το ποδόσφαιρο έπεσαν βροχή. Το πρόσωπο του εισαγγελέα των «καθαρών χεριών»  διχάζει – ούτε καν στον Οίκο των Ελευθεριών, τον συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν υπάρχει ομοφωνία. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι έκανε δηλώσεις σύντομες και δηλητηριώδεις: «Διάλεξαν έναν δικαστή που εμπιστεύονται, έχουν προσαρμοστεί στις μεθόδους του Μότζι (σ.σ. που διάλεγε τους διαιτητές που εμπιστευόταν)», είπε. Ομως, ο σύμμαχός του, ηγέτης της εθνικής συμμαχίας Τζανφράνκο Φίνι είπε ότι σέβεται την αυτονομία του ποδοσφαίρου και δεν σχολιάζει. Ενας από τους κύριους κατηγορουμένους της περιόδου «καθαρά χέρια», ο πρώην τραπεζίτης Σέρτζο Κουζάνι, είδε την είδηση θετικά. «Είναι υπέροχα νέα. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν ομοιότητες με το σκάνδαλο που οδήγησε στα «καθαρά χέρια». Και τότε όλοι έλεγαν ότι το σύστημα είναι βρώμικο, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Τώρα, ο διορισμός του Μπορέλι είναι ένα σημάδι ότι θέλουν να φθάσουν στο βάθος».

LΟS ANGELES ΤΙΜΕS

Εγκρίθηκε το μεγάλο έργο

Η ομοσπονδία αμερικανικού φούτμπολ NFL ανακοίνωσε προχθές την έγκριση κατασκευής έργων υποδομής συνολικού κόστους 10 εκατ. δολαρίων, στον περιβάλλοντα χώρο του «Κολισέουμ» του Λος Αντζελες, αλλά και έξω από το στάδιο «Εϊντζελ» του γειτονικού Αναχάιμ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Πολ Ταλιαμπούε, δήλωσε ότι τα έργα αυτά αποτελούν το σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση της επανόδου ομάδας αμερικανικού φούτμπολ στη μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας. Ο δήμος του Λος Αντζελες καλείται τώρα να κινηθεί έξυπνα, ώστε η ομοσπονδία να επιλέξει το δικό του χώρο ως έδρα της νέας ομάδας. Ο δημοτικός σύμβουλος Μπερνάρ Παρκς χαιρέτισε την απόφαση της ομοσπονδίας να επενδύσει περί τα 5 εκατ. δολάρια στη διαμόρφωση του χώρου γύρω από το «Κολισέουμ», ενώ ο δήμαρχος Βιλαραϊγόσα χαρακτήρισε την κίνηση «μεγάλη στιγμή». Η πόλη του Αναχάιμ, όμως, έχει δώσει διορία στην ομοσπονδία μέχρι τις 31 Μαΐου, ώστε αυτή να αποφασίσει εάν ενδιαφέρεται για το στάδιο «Εϊντζελ». Ο,τι κι αν αποφασίσουν, όμως, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, τον τελευταίο λόγο θα έχει το πανίσχυρο συμβούλιο ιδιοκτητών επαγγελματικών ομάδων, που θα λέει την τελική απόφαση ως προς τον τόπο κατασκευής του νέου σταδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή