Βρήκαν τον κώδικά τους

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι η ηλεκτρονική ενδοεπικοινωνία δοκιμάστηκε με σχετική επιτυχία στα περισσότερα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, κάτι τέτοιο δεν θα εφαρμοστεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν όμως ένα παιχνίδι σάς φαίνεται βαρετό, αναζητήστε τα κρυφά σινιάλα που χρησιμοποιούν οι διαιτητές για να συνεννοούνται με τους βοηθούς τους. Με την πάροδο του χρόνου, αναπτύχθηκε μεταξύ των διαιτητών ένας κώδικας επικοινωνίας για να μπορούν να ανταλλάσσουν γνώμη σχετικά με μια συγκεκριμένη φάση, χωρίς να χρειάζεται να πλησιάσουν και να μιλήσουν.

Ο κύριος τρόπος επικοινωνίας παραμένει φυσικά η διαρκής οπτική επαφή και η προσπάθεια να παίζεται το παιχνίδι πάντοτε μεταξύ του διαιτητή κι ενός από τους βοηθούς του. Το ποδόσφαιρο, όμως, έγινε πολύ γρηγορότερο σε σχέση με το παρελθόν και τώρα οι οδηγίες στους διαιτητές είναι να βρίσκονται όσο πιο κοντά μπορούν στις φάσεις.

Τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις οι διαιτητές πηγαίνουν «πακέτο» με τους βοηθούς τους. Οι τριάδες αυτές έχουν δουλέψει πολύ χρόνο μαζί κι ο ένας εμπιστεύεται τον άλλο. Μεταξύ τους μπορούν να συνεννοηθούν με πολλούς τρόπους. Σε μια ακραία περίπτωση που ο βοηθός χρειάζεται να προσελκύσει την προσοχή του διαιτητή, υπάρχει πάντοτε το κουμπάκι στη βάση της σημαίας, με το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια ελαφριά δόνηση στην ειδική ταινία που είναι τοποθετημένη κάτω από το μανίκι του «αφεντικού» του. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, αρκεί ένα νεύμα για να παρθεί απόφαση.

Ο επόπτης

Στην πιο συνηθισμένη περίπτωση, μια διεκδίκηση μέσα στην περιοχή οδηγεί στην πτώση του επιτιθέμενου. Αν ο διαιτητής δεν έχει καλό οπτικό πεδίο, βλέπει αμέσως την αντίδραση του βοηθού του. Ενα σύντομο σήκωμα της σημαίας στο ύψος του στήθους σημαίνει ότι ο βοηθός πιστεύει ότι πρόκειται για περίπτωση πέναλτι κι αν συνοδεύεται από τοποθέτηση του άλλου χεριού στο τσεπάκι, τότε ο βοηθός προτείνει και την τιμωρία με κάρτα. Φυσικά, ο διαιτητής βγαίνει από τη δύσκολη θέση, αλλά δεν απαλλάσσεται από τον άχαρο ρόλο να δεχτεί τις διαμαρτυρίες των αμυνομένων, που φυσικά πιστεύουν ότι η απόφαση ήταν δική του!

Γεγονός είναι ότι ο ρόλος των βοηθών είναι πολύ πιο σημαντικός απ’ όσο πιστεύει ο πολύς κόσμος και ειδικότερα σε μεγάλες διοργανώσεις, αν ο διαιτητής δεν είναι απόλυτα σίγουρος για μια φάση, τότε σχεδόν πάντοτε θα δεχτεί τη γνώμη του βοηθού. Με την ταχύτητα του ποδοσφαίρου, σε πολλές περιπτώσεις ο βοηθός είναι κοντύτερα στη φάση από τον διαιτητή.

Δεκάλεπτο… τρόμου

Μια άλλη οδηγία που έχουν οι διαιτητές στα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού είναι να επιβάλλονται από το ξεκίνημα του παιχνιδιού. Συνήθως στο πρώτο δεκάλεπτο ο «άρχοντας» του αγώνα σφυρίζει ό,τι βλέπει και δεν διστάζει να ανακόψει τον ρυθμό του αγώνα και να χρησιμοποιήσει τις κάρτες του. Αν όμως κάποια στιγμή νιώσει ότι ελέγχει το παιχνίδι, τότε το αφήνει ν’ αποκτήσει ρυθμό. Στην περίπτωση που πάει να ξεφύγει, τότε θα τον δείτε κάποια στιγμή να τεντώνει το χέρι του με σφιγμένη τη γροθιά, σινιάλο που σημαίνει ότι θέλει σε εγρήγορση τους βοηθούς του, ότι το δεκάλεπτο του… τρόμου ισχύει και πάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή