Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Αγώνες προετοιμασίας

Ο χρόνος κυλά και το Μουντιάλ πιέζει. Η 9η Ιουνίου είναι ήδη εδώ. Αναμένοντας την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης στη Γερμανία, οι ομάδες διανύουν περίοδο προετοιμασίας, αναζητούν το ιδανικό σχήμα μέσα στο γήπεδο, ενώ αντιμετωπίζουν κάποιον αντίπαλο, ο οποίος βρίσκεται επίσης σε φάση προετοιμασίας. Εξ ου και οι ομάδες παρουσιάζουν ένα ανούσιο θέαμα, που προσφέρει στοιχεία μονάχα στον προπονητή, ο οποίος δεν τα παρουσιάζει φυσικά σε κανέναν. Με συνέπεια, οι συνεντεύξεις Τύπου έπειτα από αυτά τα παιχνίδια να αποτελούν πρότυπο αποσιώπησης πληροφοριών. Μετά τη συνάντηση Γαλλίας – Μεξικού το Σάββατο 27 Μαΐου στο Σταντ ντε Φρανς, ο Ρεϊμόν Ντομενέκ υπογράμμισε ότι επρόκειτο για έναν αγώνα προετοιμασίας, ένα βήμα στη διαδικασία του «χτισίματος» της εθνικής ομάδας, το οποίο ξεκίνησε με τη μετάβαση της ομάδας προ ημερών στην Τιν. Αυτό εξηγεί, σύμφωνα πάντα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, τη μείωση της απόδοσης της ομάδας, στο δεύτερο ημίχρονο. Επίσης, σημείωσε την ικανότητα της ομάδας να συντηρήσει ένα θετικό αποτέλεσμα έως το τέλος του αγώνα (1-0 με γκολ του Φλορέν Μαλουντά στο 45ο λεπτό). Οσο για τα λοιπά, οι πειραματισμοί στην άμυνα (Λιλιάν Τουράμ και Ουίλιαμ Γκαλάς, και Ερίκ Αμπιντάλ και Ζαν-Αλέν Μπουμσόνγκ), όπως και η είσοδος έξι αναπληρωματικών (το μέγιστο δυνατό) ικανοποίησαν τον Ντομενέκ, ο οποίος δεν εξήγησε γιατί. Επίσης δεν σχολίασε τις κακές στιγμές του αγώνα, την απόδοση του τάδε ή του δείνα παίκτη, όπως του Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος έμοιαζε να δυσκολεύεται στο παιχνίδι. Το μόνο θέμα που θέλησε πραγματικά να σχολιάσει ήταν εκείνο των σφυριγμάτων του κοινού. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ομάδας, το κοινό σφύριξε την ομάδα και εκείνον τον ίδιο. Και στη διάρκεια του αγώνα, τον Μπερτέζ, τον Βικάς Ντοραζό και τον Ντζιμπρίλ Σισέ. «Μένω άφωνος με αυτή τη συμπεριφορά προς την εθνική ομάδα», τόνισε.

DΕR SΡΙΕGΕL

Μαύρη αγορά

Επισήμως έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια και για τα 64 παιχνίδια του Μουντιάλ. Ωστόσο, στο Ιντερνετ οι επιτήδειοι πωλούν μαγικά χαρτάκια ακόμη και για τον τελικό, αν και σε εξωφρενικές τιμές. Στον τέταρτο όροφο συγκροτήματος εταιρειών στη λεωφόρο Σάντα Μόνικα στο Λος Αντζελες γίνονται πραγματικότητα τα ανδρικά όνειρα. Στη σουίτα 500 συστεγάζονται, προστατευμένοι από κλειδαριές ασφαλείας και κάμερες, οι εταιρείες RazorGator και PrimeSport. Αμφότερες καυχώνται ότι είναι πρωταθλήτριες στον τομέα «Hard to get and sold out», δηλαδή στην εξασφάλιση εισιτηρίων για δύσκολες αθλητικές συναντήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Οι φανατικοί οπαδοί του Μπρους Σπρίνγκστιν μπορούν εδώ να βρουν εισιτήρια για τις συναυλίες του Boss στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και όποιος θέλει να παρακολουθήσει ζωντανά το Super-Bowl ή να παρακολουθήσει το Ντιρκ Νοβίτσκι με τους Ντάλας στα Playoffs του ΝΒΑ θα πρέπει πιθανότατα να απευθυνθεί στην εξειδικευμένη εταιρεία. Ωστόσο, τα όνειρα έχουν μια τιμή. Στην περίπτωση του Μουντιάλ, οι τιμές είναι ακόμη πιο εξωπραγματικές. Για το εναρκτήριο ματς Γερμανία – Κόστα Ρίκα στις 9 Ιουνίου στο Μόναχο το εισιτήριο ανέρχεται σε 955 δολάρια, δηλαδή εννιά φορές παραπάνω από την κανονική τιμή. Για τον τελικό της 9ης Ιουλίου τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να αγοράσει ταξιδιωτικό πακέτο. Με τρεις διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Κεμπίνσκι η είσοδος στο παιχνίδι τιμάται μόλις 10.499 δολάρια!

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Τρίτη γενιά πρωταθλητή

Ο Μάρκο Αντρέτι τερμάτισε δεύτερος στην κούρσα ταχύτητας αυτοκινήτων «Ιντιανάπολις 500» την Κυριακή. Ο 19χρονος «πρωτοετής» πιλότος δεν είναι, όμως, άσχετος με το άθλημα, καθώς είναι εγγονός του διάσημου οδηγού αγώνων Μάριο Αντρέτι. Οι συγκινήσεις αυτές είναι συχνό φαινόμενο στην πίστα της Ιντιανάπολης, καθώς άλλη μία πρωτοετής, η 23χρονη Ντανίκα Πάτρικ, ήλθε πέρσι δεύτερη, ύστερα από συναρπαστική κούρσα. Η Πάτρικ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατακτά δεύτερη θέση στην Ιντιανάπολη. Μέχρις ότου ο νικητής της κούρσας της Κυριακής Σαμ Χόρνις περάσει τον Αντρέτι σε επικίνδυνη στροφή, ο νεαρός εγγονός του πρωταθλητή έμοιαζε έτοιμος να σημειώσει την πρώτη του μεγάλη νίκη στο επαγγελματικό τουρνουά. Θα ήταν η πρώτη τέτοια νίκη της οικογένειας Αντρέτι από το 1969. Η κούρσα του Αντρέτι την Κυριακή ίσως γίνει, όμως, εφαλτήριο για μεγάλες επιτυχίες και νέες διακρίσεις για την πολυνίκη οικογένεια.

LΑ RΕΡUΒΒLΙCΑ

Ο διπλός ρόλος του προπονητή

Η μεταμόρφωση της Γιουβέντους μετά το σκάνδαλο είναι μια ιστορία περίπλοκη, ίσως πιο πολύ από ό,τι προβλεπόταν, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες και η διευθυντική ομάδα (η σύσταση της οποίας είναι ακόμη υπό διαμόρφωση) δεν ξέρουν ούτε καν σε ποια κατηγορία θα παίζει η ομάδα του χρόνου. Είναι πολλά τα σημάδια που δείχνουν αβεβαιότητα. Από την παραλία του νησιού Παντελερία, ο Φάμπιο Καπέλο έδωσε συνέντευξη στην Γκαζέτα ντελο Σπορ και τα είπε όλα, εκτός από αυτό που περίμεναν από κείνον. Δεν είπε δηλαδή ότι θα μείνει στο Τορίνο ακόμη και αν η Γιουβέντους υποβιβαστεί στη Β΄ Εθνική. Δεν το είπε γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έφευγε. Αντίθετα, ο προπονητής των δύο αμφισβητούμενων πρωταθλημάτων δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει τη συμπαράστασή του προς τους διευθυντές των σκανδάλων Μότζι και Τζιράουντο, δείχνοντας έτσι ότι ίσως κακώς η ιδιοκτησία εμπιστεύθηκε το νέο μέλλον της ομάδας σε έναν άνθρωπο που έχει μοιραστεί ένα συγκεκριμένο παρελθόν. Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ο Καπέλο ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί ένα ρόλο προπονητή – μάνατζερ τύπου Φέργκιουσον, όπως είχε ανακοινώσει η ομάδα. «Είμαι άνθρωπος του γηπέδου», είπε ο Καπέλο, ενώ η ομάδα υποστηρίζει ότι ο Καπέλο ήταν παρών όταν είχε ετοιμαστεί το δελτίο Τύπου για τον διπλό ρόλο του προπονητή.

ΒΕRLΙΝΕR ΖΕΙΤUΝG

Μποϊκοτάζ στον Κλίνσμαν

Υπό κανονικές συνθήκες επικρατεί πανικός στις συνεντεύξεις Τύπου με τον ομοσπονδιακό προπονητή, Γιούργκεν Κλίνσμαν, καθώς δεκάδες φωτογράφοι συνωστίζονται για να τον απαθανατίσουν. Τη Δευτέρα όμως, όταν προσήλθε ενώπιον των δημοσιογράφων ο 41χρονος τεχνικός, δεν ελήφθη ούτε ένα πορτρέτο του. Οι φωτογράφοι έκαναν μποϊκοτάζ στη συνέντευξη Τύπου του στη Γενεύη εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ότι εις το εξής ο Κλίνσμαν θα επιτρέπει στους φωτογράφους να κάνουν τη δουλειά τους μόνο για πέντε λεπτά. Ετσι, μόλις ο προπονητής άρχισε να εξηγεί την τακτική του στο παιχνίδι με την Ιαπωνία στο Λεβερκούζεν, όλοι οι φωτογράφοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και εγκατέλειψαν την αίθουσα Τύπου του σταδίου στη Γενεύη. Η απόφαση του Κλίνσμαν ελήφθη, επειδή την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκε ενοχλημένος από την υπερδραστηριότητα των φωτορεπόρτερ. «Το θέμα δεν είναι να επιβάλουμε περιορισμούς στις συνθήκες εργασίας κάποιων επαγγελματιών. Πρόκειται για μια φιλική παράκληση και θα θέλαμε να τη λάβετε υπόψη σας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου μετά το συντονισμένο μποϊκοτάζ των φωτογράφων. «Να διευκολύνονται ορισμένοι μόνο εργαζόμενοι στα μέσα κατά τις συνεντεύξεις Τύπου, ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζεται το έργο άλλων, είναι άκρως προβληματικό», σχολίασε εκπρόσωπος των φωτογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή