Θέμα νοοτροπίας…

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλωσ, δεν είναι μπάλα αυτή που έπαιξε ο Παναθηναϊκός στο Κύπελλο UEFA. Και όμως, προκρίνεται και μάλιστα πρώτος, εκτός απροόπτου! Ούτε ο Ολυμπιακός έπαιξε μπάλα στο Champions League και αποκλείσθηκε, δικαίως. Μπαλίτσα υποφερτή έπαιξε στον ίδιο θεσμό η ΑΕΚ και μάλλον θα συνεχίσει σ’ αυτόν. Δηλαδή, λίγη μπάλα να παίξεις και να εκμεταλλευθείς τον παράγοντα «έδρα», μπορείς να διακριθείς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να γεμίσεις τα ταμεία σου. Τι χρειάζεται για όλα αυτά; Οργάνωση, σοβαρότητα και συνέπεια. Δηλαδή, με δυο λόγια, «ευρωπαϊκή νοοτροπία». Κάτι, δηλαδή, που μέχρι στιγμής δείχνει ότι έχει αρχίσει να αποκτά η ΑΕΚ του Νικολαΐδη και του Φερέρ. Καλός προπονητής, ευκίνητη διοίκηση, ήρεμη ομάδα, συνετή οικονομική διαχείριση, ρεαλιστικοί στόχοι και «βήμα βήμα» πορεία. Ούτε άγχος, ούτε υποσχέσεις, ούτε πίεση στους ποδοσφαιριστές και τον τεχνικό. Είναι πολύ απλή υπόθεση η «ευρωπαϊκή νοοτροπία».

Κατ’ αρχην, χωνεύεις ότι το πρωτάθλημα το παίρνει ένας, ότι η δεύτερη θέση δεν είναι αποτυχία, ότι η κατάκτηση του Κυπέλλου περνάει στο «παλμαρέ» της ομάδας, ότι η τρίτη θέση οδηγεί στο UEFA, ότι δεν πρέπει να τάζεις στους οπαδούς πρωταθλήματα και τίτλους και, τέλος, ότι δεν μπορείς να υπολογίζεις στη συμπαράσταση των οπαδών αν δεν προσφέρεις ανάλογο θέαμα. Μ’ αυτή τη φιλοσοφία επιβιώνουν, χρόνια τώρα, οι ευρωπαϊκές ομάδες. Κι αν τους «καθίσει» μια καλή περίοδος και μια υψηλή θέση, την απολαμβάνουν και, φυσικά, προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα. Αυτό συμβαίνει με όλες τις ομάδες στα σοβαρά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ας πάρουμε τη Newcastle. Μπορεί να μη «χτυπάει» πρωτάθλημα, αλλά «χτυπάει» μετεγγραφές και Κύπελλο UEFA και το St Jame’s Park είναι πάντα sold out!

Αλλα στο γήπεδο παίζεται ποδόσφαιρο! Στα ξένα, όμως, σοβαρά πρωταθλήματα, δεν υπάρχουν «παράγκες» και λοιπά, όπως στο ελληνικό. Εκεί έχουμε να κάνουμε με πραγματικές ανώνυμες εταιρείες, εκεί λειτουργούν οι νόμοι, εκεί το μαγαζί αν δεν πληρώσει, κλείνει! Η αρχή, λοιπόν, γίνεται με την «ευρωπαϊκή νοοτροπία». Η συνέχεια είναι εύκολη. Και απολαυστική…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή