ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της ΕΠΟ για τη διατήρηση της ελληνικότητας του ποδοσφαίρου, πιστεύουμε πως θα βοηθήσουν στην μελλοντική του πορεία. Και την Εθνική μας, αλλά και στην αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων να ασχοληθούν με το άθλημα. Ποιες είναι αυτές συνοπτικά:

ΣΤΗΝ δεύτερη Εθνική, από την νέα περίοδο θα είναι στην ενδεκάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, έξι Ελληνες και από την περίοδο 2008 – 2009 επτά. Στην δε τρίτη Εθνική από την ίδια περίοδο οκτώ, οι δύο εκ των οποίων κάτω των 21 ετών.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως ήταν καιρός, σ’ αυτές τις κατηγορίες να μπει φραγμός στις εισαγωγές, όχι για… πατριωτικούς λόγους, αλλά καθαρά πρακτικούς. Οι οποίοι είναι οι οικονομικοί, αλλά και η ανακάλυψη παικτών από τις ακαδημίες των ομάδων, οι οποίες τώρα πλέον θα υποχρεωθούν να δημιουργήσουν. Και όσες δεν μπορέσουν, θα αναζητούν ταλέντα, από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει αντίρρηση να έρχονται ξένοι ποδοσφαιριστές στη χώρα μας. Ακόμα και στις μικρότερες κατηγορίες. Ομως, βασικά, λόγω οικονομικών δυνατοτήτων των ομάδων μας, φτάσαμε στο σημείο να αγοράζουν οι περισσότερες, για να μην πούμε όλες από τα… πανέρια. Αλλά ακόμα κάποιος από αυτούς έβγαινε διαμάντι, η καπατσοσύνη των μάνατζερ τον… ελευθέρωνε σε μία νύχτα, επειδή δεν θα του είχε καταβληθεί ένας μισθός.

ΚΑΙ το αποτέλεσμα ποιο ήταν και εξακολουθεί να είναι. Να εκκρεμούν πολλές περιπτώσεις οφειλών ομάδων προς ξένους, στις διεθνείς ομοσπονδίες. Να γινόμαστε… στόχος αρνητικών σχολίων και επιπλέον οι Ελληνες ταλαντούχοι παίκτες να μη βρίσκουν θέση στην ενδεκάδα. Διότι, η πίεση των παραγόντων που έφεραν τους ξένους, προς τους προπονητές, να τους χρησιμοποιούν, αναγκάζει τους τελευταίους να αποκλείουν τους Ελληνες ακόμα κι αν είναι πολύ καλύτεροι.

ΠΩΣ λοιπόν να βγουν και να αναδειχθούν τα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όσα υπάρχουν. Και πώς αυτά θα αξιοποιηθούν ώστε να πλαισιώσουν κάποια στιγμή τις Εθνικές. Ομως δεν είναι μόνον αυτό. Είναι πως και οι ομάδες θα έχουν μία οικονομία, μη σπαταλώντας χρήματα, για να φέρουν ξένους, που πολλές φορές και λόγω νοοτροπίας δεν μπορούν να προσφέρουν. Οσο για την… καραμέλα, πολλές φορές οι «εισαγόμενοι» είναι φτηνότεροι από τους «ντόπιους», αποτελεί δικαιολογία των μεσαζόντων.