Μόνο γήπεδο στον Βοτανικό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατ’ ευφημισμό ανάπλαση μετατράπηκε χθες και επισήμως η υπόθεση της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Δήμος Αθηναίων, ΥΠΕΧΩΔΕ και ΠΑΕ Παναθηναϊκός συναποφάσισαν την αναβολή όσων έργων δεν σχετίζονται άμεσα με την κατασκευή του γηπέδου, προωθώντας ακόμα και… μισές διαπλατύνσεις οδών. Με τη χθεσινή εξέλιξη καταρρίπτεται πλέον και η τελευταία αμφιβολία περί του πραγματικού χαρακτήρα του έργου, για την προστασία του οποίου θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι ειδική ρύθμιση με νόμο του κράτους.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, προωθείται σε πρώτη φάση η κατασκευή μόνο όσων υποδομών συνδέονται άμεσα με το χώρο και τη λειτουργία του γηπέδου: ερωτώμενος από την «Κ» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων διευκρίνισε ότι θα διαπλατυνθούν τμήματα της λεωφόρου Αγίας Αννης και της οδού Αγίου Πολυκάρπου και θα πραγματοποιηθεί η διευθέτηση του ρέματος του προφήτη Δανιήλ, το οποίο σήμερα διέρχεται από τον χώρο κατασκευής του γηπέδου. Οι υπόλοιπες εργασίες, ανάμεσα στις οποίες όλα τα έργα πρασίνου, η κατασκευή πεζοδρόμων, η διαπλάτυνση βοηθητικών οδών (οδός Ορφέως και άλλες) παραπέμπονται σε δεύτερη φάση. Πότε; Στο απώτερο μέλλον…

Η «σαλαμοποίηση» των υποδομών και η προώθηση ουσιαστικά μόνο της κατασκευής του γηπέδου-εμπορικού κέντρου του Παναθηναϊκού λύνει προσωρινά και ένα ακόμα πρόβλημα: αυτό των απαλλοτριώσεων. Κι αυτό γιατί η περιοχή χωροθέτησης του γηπέδου ανήκει πλέον στο δήμο Αθηναίων, μετά την παραχώρησή της από το νέο της ιδιοκτήτη, την κατασκευαστική εταιρεία «Μπάμπης Βωβός». Η παραχώρηση έγινε βάσει συμφωνίας για το περίφημο «τετράγωνο 45α», έκτασης 43 στρεμμάτων, στο οποίο δόθηκε διπλάσιος συντελεστής δόμησης (1,6).

Πρέπει να σημειωθεί η ανέγερση νέου γηπέδου για τον Παναθηναϊκό, προδιαγραφών FIFA/ UEFA 4 αστέρων, χωρητικότητας 40.000 θέσεων, κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ 6.000 θέσεων και εμπορικού κέντρου 50.000 τ.μ. εγκρίθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι μέσα στον νόμο 3481/06 για το κτηματολόγιο (άρθρα 11 και 12). Η τροπολογία έγινε προκειμένου να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» των δύο παλαιότερων προεδρικών διαταγμάτων για τον Ελαιώνα (ΦΕΚ 1049 Δ/1995, ΦΕΚ 742Δ/1996), τα οποία χαρακτήριζαν τη συγκεκριμένη περιοχή κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Μάλιστα ΥΠΕΧΩΔΕ και δήμος Αθηναίων διαφήμιζαν το εγχείρημα ως ευκαιρία εξυγίανσης του Ελαιώνα και δημιουργίας χώρων πρασίνου- μόνο που όπως αποκαλύφθηκε, οι προτεραιότητες ήταν πολύ διαφορετικές.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, πάντως, η «μισή» αλλά και… η ολόκληρη ανάπλαση είναι αίολες, καθώς δεν πρόκειται να καταφέρουν να σταθούν απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγεί και την αιφνίδια αλλαγή στάσης του κ. Γιώργου Σουφλιά, καθώς ο τελευταίος δεν θέλει να χρεωθεί την αποτυχία χωροθέτησης του γηπέδου. Στην περίπτωση αυτή ο Παναθηναϊκός θα διατηρήσει την Αλεξάνδρας, η έκταση στο Βοτανικό παραμένει στο δήμο Αθηναίων, ενώ το εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού έχει αποκτήσει τη μεγαλύτερη πράσινη αυλή της Αθήνας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή