Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποχαιρετά τον Πούσκας

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποχαιρετά τον Πούσκας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τιμές που σπανίως απονέμονται σε ποδοσφαιριστή και εν μέσω επίσημου εθνικού πένθους κηδεύεται σήμερα το απόγευμα στη Βουδαπέστη ο θρύλος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Φέρεντς Πούσκας.

Ο «καλπάζων συνταγματάρχης», που έφυγε από τη ζωή στις 17 Νοεμβρίου σε ηλικία 79 ετών ύστερα από μακρά μάχη με το Αλτσχάιμερ, πρόκειται να κηδευθεί πρώτα εκεί που λατρεύτηκε περισσότερο, στο εθνικό στάδιο «Φέρεντς Πούσκας» της ουγγρικής πρωτεύουσας, όπου αναμένονται δεκάδες χιλιάδων να τιμήσουν τη μνήμη του, και ύστερα σε εκκλησία.

Ο Πούσκας, που ως ποδοσφαιριστής ήταν επικεφαλής της μεγάλης Εθνικής Ουγγαρίας στη δεκαετία του 1950 και της Ρεάλ Μαδρίτης την επόμενη δεκαετία, θα μείνει για πάντα στο μυαλό και την καρδιά των Ελλήνων ως ο άνθρωπος που, ως προπονητής πια, έκανε πραγματικότητα το όνειρο της συμμετοχής σε τελικό Κυπέλλου Ευρώπης, με τον Παναθηναϊκό και το έπος του Γουέμπλεϊ το 1971.

Ετσι στη σημερινή τελετή παρούσα θα είναι και πολυμελής αντιπροσωπεία από τον Παναθηναϊκό, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Αργύρη Μήτσου, άλλα στελέχη της διοίκησης και πολλούς παλαίμαχους-μαθητές του μεγάλου Ούγγρου στον καιρό του στην Ελλάδα.

Τον «Πάντσο» θα τιμήσουν σήμερα με την παρουσία τους σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ουγγαρίας, αντιπροσωπείες από τη FIFA (με τον πρόεδρό της Ζεπ Μπλάτερ), την UEFA, τη Ρεάλ Μαδρίτης και πλήθος κορυφαίων μορφών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως ο Μισέλ Πλατινί, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ και οι θρύλοι της Ρεάλ, Ραϊμόν Κοπά και Φρανθίσκο Χέντο. Αντιπροσωπεία θα υπάρχει και από καθεμιά ουγγρική ομάδα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Ο Πελέ διεμήνυσε ότι δε θα παραστεί, αλλά χαρακτήρισε σε συλλυπητήρια επιστολή του τον Πούσκας «τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο και έναν προσωπικό καλό φίλο».

Η σορός του «μικρού αδελφού», όπως με αγάπη αποκαλούσαν τον Πούσκας οι συμπατριώτες του, ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα χθες και προχθές, προκαλώντας κοσμοσυρροή στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, στο κοιμητήριο της οποίας θα γίνει η ταφή απόψε. Η τελετή στο στάδιο θα περιλαμβάνει ομιλίες μεταξύ άλλων του προέδρου της Ουγγαρίας, του κ. Μπλάτερ, του σημερινού προέδρου της Ρεάλ, και του πρώην συμπαίκτη του Πούσκας, Γιένο Μπουζάνσκι.

Θα ακολουθήσει πομπή μιας περίπου ώρας ώς τον καθεδρικό ναό, με ενδιάμεση στάση για στρατιωτικές τιμές στην Πλατεία Ηρώων της ουγγρικής πρωτεύουσας, προς τιμήν του «καλπάζοντος συνταγματάρχου». Μετά θάνατον στον Πούσκας απονεμήθηκε ο βαθμός του ταξιάρχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή