Τι γραφει ο ξενος Τυπος

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Γαλλικό πάθος

Η εθνική ομάδα Γαλλίας γυναικών του χάντμπολ κατέκτησε απροσδόκητα την τρίτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το χάντμπολ, όμως, είναι ένα παράξενο σπορ, με δική του, κρυφή ζωή. Την παραμονή του κρίσιμου παιχνιδιού τους εναντίον της Νορβηγίας το Σάββατο, το οποίο έχασαν για να διεκδικήσουν τελικά θέση στον μικρό τελικό, η σέντερ της ομάδας Σοφί Ερμπρέχτ, έλεγε: «Εδώ και δύο χρόνια, όλες οι ομάδες μάς υποτιμούν συστηματικά. Είναι αλήθεια ότι είμαστε διαφορετικές, αλλά όχι τόσο που να δικαιολογείται τέτοια αλαζονεία. Αυτή η περιφρόνηση μας έχει εκνευρίσει και μας δίνει δύναμη». Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του χάλκινου μεταλλίου στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο άρπαξε κυριολεκτικά η γαλλική ομάδα από τα νύχια των άξιων Γερμανίδων το βράδυ της Κυριακής στη Χόβετ Αρένα της Στοκχόλμης. Οι θεατές παρακολούθησαν έτσι την προαιώνια μάχη του «Ασχημόπαπου», που κατάφερε να χαράξει τη δική του, περήφανη και αυτόνομη πορεία, διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες.

ΜΙRRΟR

«Ξέρουν ότι νικήσαμε»

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, η «μηχανή των γκολ» της Τσέλσι, μίλησε περιπαικτικά χθες για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, λέγοντάς τους: «Αφού ξέρετε ότι η Τσέλσι είναι εκείνη που θα στεφθεί πρωταθλήτρια Αγγλίας». Το εκπληκτικό γκολ του Ντρογκμπά στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Εβερτον αύξησε την πίεση πάνω στον σερ Αλεξ Φέργκιουσον και την ομάδα του Ολντ Τράφορντ, που υπέστη ταπεινωτική ήττα στα χέρια της Ουέστ Χαμ αυτό το Σαββατοκύριακο. Η ήττα αυτή σήμανε τη μείωση της διαφοράς υπέρ της Γιουνάιτεντ στον βαθμολογικό πίνακα σε δύο βαθμούς, ενώ ο Ντρογκμπά αποκάλυψε ότι η νίκη της ομάδας του σφράγισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος υπέρ της. «Ξέρω ότι δείξαμε ότι αξίζουμε ένα τρίτο συνεχόμενο τίτλο και νομίζω ότι και η Μάντσεστερ το γνωρίζει. Κάποια στιγμή την Κυριακή ίσως να πίστεψαν ότι η διαφορά θα έφθανε τους οκτώ βαθμούς. Σήμερα, όμως, η διαφορά αυτή είναι μόλις δύο βαθμοί και πιστεύω ότι ζήσαμε την πιο κρίσιμη αγωνιστική του πρωταθλήματος», είπε με υπερηφάνεια ο Ντρογκμπά.

ΒΒC

Αναφορά κατά Μουρίνιο

Ο σύλλογος της Εβερτον θα υποβάλει αναφορά στην αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σχετικά με τις δηλώσεις του προπονητή της Τσέλσι Ζοζέ Μουρίνιο για τον επιθετικό της Εβερτον Αντριου Τζόνσον. Ο Μουρίνιο αποκάλεσε τον Αγγλο επιθετικό «βουτηχτή» μετά τη νίκη της Τσέλσι επί της Εβερτον με 3-2 την Κυριακή, ισχυριζόμενος ότι ο Τζόνσον έπεσε εκούσια μετά την επέμβαση του Χιλάριο. Η Εβερτον εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με τον ατζέντη του Τζόνσον, λέγοντας ότι ο Μουρίνιο προσέβαλε «τον επαγγελματισμό και την ακεραιότητα» του παίχτη. Προηγουμένως η Εβερτον είχε ζητήσει την ανάκληση των δηλώσεων Μουρίνιο, όμως η Τσέλσι δεν είχε σχολιάσει το θέμα τη Δευτέρα. «Απλώς έφυγα από τον δρόμο του τερματοφύλακα καθώς έπεφτε στα πόδια μου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου βουτηχτή», δήλωσε ο Τζόνσον. Την Κυριακή μετά τον αγώνα ο Μουρίνιο είχε δηλώσει σχετικά με τον Τζόνσον: «Είναι επικίνδυνος για τους αντιπάλους γιατί δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς και δεν είμαι ευχαριστημένος γι’ αυτό. Νομίζω όμως ότι ντράπηκε και μετά συμπεριφέρθηκε πολύ καλά». Ο Ντέιβιντ Μόγιες, προπονητής της Εβερτον, αντέδρασε οργισμένα στις κατηγορίες του Μουρίνιο. «Αυτός (ο Μουρίνιο) έχει έναν βαρύ επιθετικό (Ντρογκμπά) που είναι αρκετά επιρρεπής (στις βουτιές). Είδα τη φάση στην τηλεόραση και δεν νομίζω ότι ήταν πέναλτι, σίγουρα όμως δεν ήταν και βουτιά».

ΑS

Στο πνεύμα του Βατικανού

Ο καρδινάλιος Ταρσίσιο Μπερτόνε, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, χαρακτήρισε «παιχνίδια της φαντασίας» τις ειδήσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Βατικανό επιθυμεί να ιδρύσει ομάδα πρώτης εθνικής. Τα δημοσιεύματα μάλιστα φέρουν ως μελλοντικό προπονητή τον Τζοβάνι Τραπατόνι. Τα δημοσιεύματα βασίζονται σε δηλώσεις του ίδιου του Μπερτόνε, ο οποίος δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει το Βατικανό ομάδα πρώτης εθνικής. «Είναι αδύνατο» είπε όμως χθες ο καρδινάλιος Μπερτόνε. «Εχω άλλα πράγματα να ασχοληθώ. Αυτή η υπόθεση που διατυπώθηκε απ’ όλες τις εφημερίδες, σχεδόν όλες τις εφημερίδες, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί» δήλωσε ο Μπερτόνε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού. Ο Μπερτόνε είπε ότι οι ομάδες του Βατικανού θα παραμείνουν ερασιτεχνικές. «Υπάρχουν ομάδες που παίζουν μεταξύ τους και γεμίζουν με αδελφικό και χαρούμενο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο τους» είπε. «Αυτό είναι το αθλητικό πνεύμα του Βατικανού και θα ήθελα να συνεχιστεί».

LΕ ΜΟΝDΕ

Η κυριαρχία της Λιόν

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η κυριαρχία της Λιόν στο γαλλικό πρωτάθλημα; Και η κυριαρχία μιας ομάδας στην πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου της χώρας θέτει άραγε σε κίνδυνο το οικονομικό-αθλητικό οικοδόμημα του δημοφιλέστερου αθλήματος στη Γαλλία; Αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και την επικράτηση της Λιόν με 4-0 επί της διεκδικήτριας της πρώτης θέσης Λενς, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου. Από την αρχή της σεζόν η ομάδα του Ζαν-Μισέκ Ολάς πραγματοποιεί αψεγάδιαστη πορεία: 18 αγώνες, 16 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα, στις 4 Νοεμβρίου από τη Ρεν με 1-0. Η Λιόν έχει ήδη 17 βαθμούς προβάδισμα από τη δεύτερη ομάδα στην κατάταξη του πρωταθλήματος και έχει σχεδόν εξασφαλίσει τον έκτο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση στη Γαλλία: σε όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές χώρες υπάρχει μία ή κάποιες μεγάλες ομάδες που έχουν εγκατασταθεί στην κορυφή εδώ και χρόνια, ίσως και δεκαετίες, καμία όμως δεν έχει το μονοπώλιο των πρωταθλημάτων, όπως συμβαίνει στη Γαλλία με τη Λιόν από τη σεζόν 2000-2001. Τη στιγμή, λοιπόν, που πολλοί οικονομικοί παράγοντες του γαλλικού ποδοσφαίρου αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης του πρωταθλήματος της Γαλλίας (τριετές συμβόλαιο αρχής γενομένης από την αγωνιστική περίοδο 2008-2009) εκφράζονται φόβοι μήπως η απόλυτη κυριαρχία της Λιόν υποβαθμίσει την αξία της πρώτης κατηγορίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λίγκας Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, αντίθετα η ισχυροποίηση της Λιόν θα αποτελέσει έναυσμα για τη βελτίωση των υπόλοιπων ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή