Η ξεκούραση των πολεμιστών

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες «πολεμιστές» της Ευρωλίγκα, διανύουν από χθες την πρώτη ημέρα της εβδομαδιαίας ξεκούρασής τους, μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας τους και πάλι για τους αγώνες τους στην Ευρωλίγκα, μόλις στην τρίτη μέρα του 2007. Οι εννέα πρώτες αγωνιστικές του δρόμου προς το φάιναλ φορ της Αθήνας, ήταν πολύ θετικές για τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τον Αρη, καθώς η πρόκριση στην φάση των «16», έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει, χωρίς καμία, ελληνική… διαρροή και σε πλήρη αντίθεση μ’ ό, τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όταν μόνο ο Παναθηναϊκός συνέχιζε μοναχικός τον ίδιο δρόμο. Οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πέτυχαν κι ένα αξιόλογο ρεκόρ στη φετινή Ευρωλίγκα, έχοντας «ξεχάσει» την ήττα στις 9 αγωνιστικές και χωρίς να είναι αυτοσκοπός τους, η διατήρηση της αήττητης πορείας, μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διοργάνωσης, είναι εφικτή. Ο Παναθηναϊκός αξιοποίησε στο έπακρο την εκτίμηση που υπήρχε από την ημέρα της κλήρωσης του ομίλου του, ότι δύσκολα θα υπήρχε αντίπαλος που θα μπορούσε να κοιτάξει κατάματα τον ενισχυμένο πρωταθλητή Ελλάδας, συγκριτικά με την ομάδα των προηγούμενων συμμετοχών του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η πληρότητα του Παναθηναϊκού, με δύο καλούς, ποιοτικούς και έμπειρους παίκτες σε κάθε θέση της πένταδας, αποτέλεσε και συνεχίσει να αποτελεί το μεγάλο ατού του «τριφυλλιού». Γι’ αυτόν τον λόγο, ακόμα και σε παιχνίδια που απουσίασαν σημαντικοί παίκτες, όπως ο Σισκάουσκας, ο Μπετσίροβιτς και ο Τομάσεβιτς, ο Παναθηναϊκός αντεπεξήλθε στις δυσκολίες των αγώνων του και έφτασε στη νίκη, έστω και με υπερένταση. Το δεύτερο μεγάλο ατού των «πρασίνων» είναι μέχρι τώρα, η ανάδειξη του Δημήτρη Διαμαντίδη στον ρόλο του φυσικού ηγέτη της ομάδας. Τουλάχιστον, στις πέντε πρώτες αγωνιστικές ο διεθνής πλέι μέικερ, «κουβάλησε» στις πλάτες του τον Παναθηναϊκό, είτε με τη συνολική απόδοσή του στα 40 λεπτά του παιχνιδιού είτε με τις επιθετικές πρωτοβουλίες που πήρε στις τελευταίες κρίσιμες επιθέσεις. Και επειδή ο Παναθηναϊκός, ύστερα από την απόκτηση των Ντελκ, Μπετσίροβιτς, Βούγιανιτς που έπαιξε στα τρία τελευταία παιχνίδια, Γιαβτόκας και Σισκάουσκας, δεν ήταν έτοιμος στις πρώτες αναμετρήσεις της Ευρωλίγκα, ο Διαμαντίδης συντέλεσε τα μέγιστα στην προσφορά λύσεων στα χέρια του Ομπράντοβιτς. Στους δύο μήνες των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους, οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν βελτιώσει την ομοιογένεια και την αγωνιστική συνοχή τους, αλλά έχουν κι άλλα περιθώρια που μπορεί να τα εξαντλήσουν στα πέντε επόμενα παιχνίδια τους. Η ανησυχία της «κοιλιάς» είναι πάντα υπολογίσιμη για κάθε ομάδα που έχει νικήσει 23 φορές σε 24 συνολικά παιχνίδια, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί ούτε να… βαρεθεί να νικά, αλλά ούτε και να σκέφτεται ότι πρέπει να χάσει τώρα που είναι ανώδυνα για την ευρωπαϊκή πορεία του, παρά αργότερα που ίσως στοιχίσει κι έναν οδυνηρό αποκλεισμό.

Σταθερότητα Γκέρσον

Ο Ολυμπιακός τελείωσε στην πρώτη θέση του ομίλου του, τον πρώτο γύρο της α΄ φάσης, μπορεί να ηττήθηκε από την Τάου Κεράμικα στη Βιτόρια και να βρίσκεται στη δεύτερη, αλλά σημασία για τους «ερυθρόλευκους» του Πίνι Γκέρσον έχει η σταθερότητα της πορείας τους στα περισσότερα παιχνίδια. Για την αδικαιολόγητη απόδοσή του, μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο του εκτός έδρας αγώνα με την Εφές, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ήταν ακόμα πρώτος, έστω και ισόβαθμος με την Τάου, αφού στην Βιτόρια δεν έχασε την διαφορά πόντων. Περιμένοντας τον Μασιγιάουσκας στην δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα, ο Γκέρσον πρέπει να βρει λύσεις σε δυο «χτυπητές» αδυναμίες της ομάδας του. Πρώτη είναι η ομαδική άμυνα και ο ρυθμός της, ειδικά σε παιχνίδια που ο αντίπαλος μπορεί να φτάσει, όπως και ο Ολυμπιακός, τους 80-85 πόντους. Με καλή άμυνα, το ρίσκο της νίκης ή της ήττας θα μειωθεί σημαντικά. Δεύτερη αδυναμία είναι οι εναλλακτικές επιλογές στην θέση του πλέι μέικερ, όταν ο Πεν κουράζεται φυσιολογικά. Υπάρχουν ο Μουλαομέροβιτς και ο Χαρίσης, αλλά μέχρι τώρα, ο πρώτος πλέι μέικερ δείχνει αβοήθητος και όταν παίρνει «ανάσες», ο Ολυμπιακός αποσυντονίζεται.

Κόντρα στα προγνωστικά

Ο Αρης μαθαίνει ξανά την Ευρώπη και η Ευρώπη σέβεται τον Αρη για την πορεία του. Με 4 νίκες και 5 ήττες, οι Θεσσαλονικείς ανέτρεψαν τα προγνωστικά που τους ήθελαν να έχουν παρουσία μόνο στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα, έχουν «τεντώσει τα πόδια» τους μέχρι τη δεύτερη και έχοντας τρεις καλύτερες ομάδες να βρίσκονται στις ισάριθμες, πρώτες θέσεις, έχουν εξασφαλίσει την τέταρτη. Ο Αρης παλεύει σε κάθε παιχνίδι, υπερασπίζεται την ένδοξη προϊστορία του και συμπληρώνει, σχεδόν ιδανικά την τριάδα της ελληνικής εκπροσώπησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή