Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Ελπίδες επιβίωσης

Μετά την αποχώρηση του Αλαν Αϊβερσον και τη δεινή αρχή της σεζόν από την ομάδα μπάσκετ των 76ερς της Φιλαδέλφειας, τα πράγματα δείχνουν δυσοίωνα. Οσοι σκέφτονται έτσι όμως, αγνοούν ότι η πώληση του Αϊβερσον σημαίνει ότι η ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τρεις παίκτες από την «πρώτη γραμμή» του περίφημου ντραφτ, του συστήματος διαμοιρασμού των παικτών στις ομάδες του ΝΒΑ, μετά την αποφοίτησή τους από τις πανεπιστημιακές ομάδες μπάσκετ. Η «φουρνιά» παικτών που θα βγει από τα πανεπιστήμια φέτος θεωρείται μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Την ίδια ώρα, η ανταλλαγή του Αϊβερσον απέφερε ήδη αγαθά στους 76ερς, με τη μορφή των Αντρέ Μίλερ, Τζο Σμιθ και δύο άγνωστων ακόμη επιλογών από την «πρώτη γραμμή» του ντραφτ 2007. Η επερχόμενη γενιά θεωρείται από τις καλύτερες, καθώς φέτος για πρώτη φορά δεν επετράπη στους επίδοξους παίκτες του ΝΒΑ να μεταπηδήσουν απευθείας από το λύκειο στις επαγγελματικές ομάδες. Οι κανόνες πλέον υποχρεώνουν τους παίκτες να έχουν ολοκληρώσει τετραετή κύκλο σπουδών, προτού αποκτήσουν το δικαίωμα να παίξουν στα ιστορικά γήπεδα της Αμερικής.

ΑS

Θα τους άλλαζε όλους

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Φάμπιο Καπέλο χαρακτηρίζει ανεξήγητο το τελευταίο παιχνίδι της ομάδας του, που έχασε 3-0 από τη Ρεκρεατίβο Ουέλγα στο Μπερναμπέου. «Κανείς παίκτης δεν ήταν όπως τους ξέρουμε. Γνώριζα ήδη ότι τα παιχνίδια πριν από τις διακοπές είναι πολύ επικίνδυνα και αυτό συνέβη» λέει ο προπονητής της Ρεάλ. «Δεν ήμαστε η ίδια ομάδα που έπαιξε με την Εσπανιόλ. Πραγματικά δεν ξέρω τι συνέβη». Στην ερώτηση αν σκέφτηκε λύσεις στη διάρκεια του παιχνιδιού, είπε: «Επρεπε να τους αλλάξω όλους, και τους 14. Δεν ήταν δυνατό να λυθεί τίποτα με μία και μόνη αλλαγή». Ο Καπέλο συνεχίζει «παίξαμε χωρίς διάθεση, χωρίς δύναμη, χωρίς ποιότητα, χωρίς τίποτα. Δεν μπορεί να συνέβη το ίδιο σε δεκατέσσερις παίκτες ταυτόχρονα. Δεν τα έχω με κανέναν συγκεκριμένα, γιατί αν συμβαίνει σε όλους, κάποιος λόγος θα υπάρχει». «Κάθε φορά που βάζετε μαζί τον Ρονάλντo και τον Φαν Νιστελρόι η ομάδα χάνει» του επισημαίνουμε. «Δεν έφταιξε το δίδυμο, έφταιξε όλη η ομάδα. Κάναμε πολύ εύκολα λάθη, είναι αδύνατο να κάνεις τόσα λάθη μαζεμένα» απαντά. «Και τι λέτε στους παίκτες;» «Να γυρίσουν από τις διακοπές δραστήριοι, να μην έχουν πάρει βάρος και καλά Χριστούγεννα».

ΒΒC

Φόβοι Σονκό

Ο αμυντικός της Ρίντινγκ Ιμπραχίμα Σονκό δηλώνει ότι «φοβάται» εν όψει του αγώνα με την Τσέλσι καθώς δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του μετά τη σύγκρουσή του με τον τερματοφύλακα Κάρλο Γκουντοτσίνι. Ο Γκουντοτσίνι είχε τραυματιστεί από τον Σονκό στο παιχνίδι του περασμένου Οκτωβρίου, στο ίδιο που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και ο πρώτος τερματοφύλακας της Τσέλσι, Πετρ Τσεχ. Τώρα ο Σονκό θα πρέπει να παίξει στο Στάμφορντ Μπριτζ στον αγώνα της 26ης Δεκεμβρίου. «Είμαι τρομαγμένος. Πρέπει να αντιμετωπίζεις τα (απειλητικά) γράμματα σοβαρά. Ορισμένοι άνθρωποι είναι κακοί και ικανοί για βλακώδη πράγματα όταν πρόκειται για εκδίκηση». Ο Γκουντοτσίνι είχε μεταφερθεί με φορείο εκτός αγώνα υποφέροντας από εγκεφαλική διάσειση, ενώ ο Τσεχ νοσηλεύτηκε με σπασμένο κρανίο μετά τη σύγκρουσή του με τον επιθετικό της Ρίντινγκ Στέφεν Χαντ. Ο Χαντ όπως και ο Σονκό έλαβαν απειλητικά e-mail. «Πιθανότατα λάβαμε τα γράμματα από τους ίδιους ανθρώπους», λέει ο Σονκό. «Στην αρχή γελάσαμε, αλλά όταν λάβαμε και το δεύτερο, αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε πιο σοβαρά. Περισσότερο ανησύχησα για το πώς και πότε θα το έκαναν (την επίθεση). Μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου φτάνει να γνωρίζω από πού προέρχεται η απειλή. Αλλά δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει και αρχίζεις να κοιτάς καχύποπτα γύρω σου και να προσέχεις με ποιους βρίσκεσαι. Γνωρίζοντας ότι πάμε στην Τσέλσι την ερχόμενη εβδομάδα, σκέφτεσαι ότι ίσως αυτό το άτομο να το ξανασκεφτεί. Δεν έχει καμία σχέση με την Τσέλσι. Είναι απλώς ηλίθιοι άνθρωποι που δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να στέλνουν γράμματα».

LΕ ΜΟΝDΕ

«Κάλπικη» η Ινδή βασίλισσα

Η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στα 800 μέτρα στους Πανασιατικούς αγώνες στη πόλη Ντόχα του Κατάρ στις 9 Δεκεμβρίου την κατέστησε εθνική σταρ της Ινδίας. Το επίτευγμα της Σάνθι Σουνταρατζάν ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Σε μια περίοδο μεγέθυνσης των φιλοδοξιών της Ινδίας στον αθλητικό τομέα μετά την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει στον πολιτικό και στον οικονομικό. Ομως η όμορφη ιστορία της νέας Ινδής βασίλισσας του στίβου διακόπηκε απότομα. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων στις 9 Δεκεμβρίου της υποβλήθηκε σε «έλεγχο φύλου» προκειμένου να επαληθευθεί ότι είναι γυναίκα. Το τεστ βγήκε αρνητικό. Από ιατρικής πλευράς η Σάνθι Σουνταρατζάν δεν διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας. Το ασιατικό ολυμπιακό συμβούλιο που διοργάνωσε τους αγώνες ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της αθλήτριας, ενώ ζήτησε επισήμως στις 19 Δεκεμβρίου από την Ινδική Ολυμπιακή Επιτροπή να της αφαιρέσει το μετάλλιο που κέρδισε στους Πανασιατικούς. Πώς είναι δυνατόν να μη γνώριζε κανείς κάτι τέτοιο για μια αθλήτρια 25 ετών; Σύμφωνα με δηλώσεις παιδικής της φίλης, η Σουνταρατζάν, η οποία κατά τη γέννησή της καταγράφηκε ως άτομο γυναικείου φίλου, δεν «είχε ποτέ της περίοδο», προκαλώντας ανησυχία στη μητέρα της, αλλά δεν συμβουλεύτηκε ποτέ γιατρό. Η απόφαση για την υποβολή της Σουνταρατζάν σε «έλεγχο φύλου» λήφθηκε μετά τα ύποπτα αποτελέσματα ελέγχου αντιντόπινγκ. Δύο είναι οι κυριότερες υποθέσεις: Είτε η ανάλυση ούρων αποκάλυψε μη φυσιολογικά ποσοστά ορμονών και στεροειδών είτε ο γιατρός ανακάλυψε κάποιο ανατομικό πρόβλημα. Το συμβάν επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της συστηματικής υποβολής των αθλητών σε έλεγχο φύλου, ο οποίος πραγματοποιείται περιστασιακά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα αθλητών.

ΕL ΡΑΙS

Δεν φτάνει η φήμη…

Ο Ταβάνο φεύγει για να μην ξαναγυρίσει. Η Βαλένθια προσφέρει στη Ρόμα τον επιθετικό-αποτυχία, που κόστισε 10 εκατομμύρια ευρώ και έπαιξε μόνο 40 λεπτά. Κανείς δεν συμβολίζει τον πόλεμο ανάμεσα στον προπονητή της Βαλένθια, Κίκε Φλόρες, και τον αθλητικό διευθυντή Αμεντέο Καρμπόνι καλύτερα από τον Ταβάνο. Ο Φραντσέσκο Ταβάνο έφθασε από την Εμπολι με τη φήμη μεγάλου γκολτζή. Είχε σημειώσει 38 γκολ στις δύο προηγούμενες σεζόν και ο Μαρτσέλο Λίπι σκεφτόταν να τον καλέσει στην Εθνική Ιταλίας. Ο Καρμπόνι λέει ότι ήταν γρήγορος και πολύ καλός στα σουτ. Ο Κίκε λέει ότι του λείπει το ανταγωνιστικό πνεύμα, η αίσθηση τακτικής και ότι έχει μια αγοραφοβία που τον εμποδίζει να κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του, η Βαλένθια τον παραχώρησε στη Ρόμα ώς το τέλος της σεζόν, και της έδωσε την επιλογή να τον αγοράσει αντί 8 εκατομμυρίων. Ως το τέλος της σεζόν, η Ρόμα θα πληρώνει τον μισθό του. Ο Ταβάνο φεύγει από την Ισπανία έχοντας παίξει μόλις 40 λεπτά στο πρωτάθλημα, 70 λεπτά στο Κύπελλο και 106 στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκ των οποίων τα 90 στο άνευ σημασίας παιχνίδι με τη Ρόμα. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Κίκε του είχε δώσει μια ευκαιρία, αλλά εκείνος φρόντισε να δικαιολογήσει τον εξοστρακισμό του με μια καταστροφική εμφάνιση. Τώρα ο Ταβάνο φεύγει αλλά ο πόλεμος ανάμεσα στον Κίκε και στον Καρμπόνι συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή