Υλοποιούνται δύο δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τη βία

Υλοποιούνται δύο δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τη βία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φάση της υλοποίησης περνούν η σύσταση Γραφείων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας στις υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης και ο θεσμός του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου, δύο δράσεις με τις οποίες η αστυνομία φιλοδοξεί να πατάξει τη βία στους αθλητικούς χώρους. Οπως ανακοινώθηκε χθες από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η ίδρυση των Γραφείων γίνεται στη βάση της διεθνώς εφαρμοζόμενης τακτικής των «αστυνομικών-εντοπιστών». Οι αστυνομικοί αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για μια συγκεκριμένη ομάδα και θα παρακολουθούν τις δραστηριότητες της ομάδας, θα συλλέγουν πληροφορίες, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τους οπαδούς που προκαλούν επεισόδια και ή να τους συλλάβουν άμεσα ή να τους υποδείξουν στις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις. Στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνονται, επίσης, η συλλογή και παροχή πληροφοριών για τον βαθμό επικινδυνότητας από πλευράς ασφάλειας κάθε αθλητικής συνάντησης, αλλά και η συνοδεία των αποστολών αθλητικών ομάδων στις εκτός έδρας συναντήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Κάθε ένα από τα δύο Γραφεία θα στελεχωθεί με έμπειρους αστυνομικούς, οι οποίοι το προσεχές διάστημα θα περάσουν από εκπαιδευτικά σεμινάρια, στα οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι αντίστοιχων υπηρεσιών από αστυνομίες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αστυνομικός Σύνδεσμος

Οσον αφορά τον θεσμό του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου, έχουν επιλεγεί για τη στελέχωσή του 32 αστυνομικοί, ανενεργοί αθλητές που υπηρετούν σήμερα στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΕΛ.ΑΣ. Θα ορίσουν δύο για κάθε ομάδα που συμμετέχει στη Σούπερ Λίγκα και αποστολή τους είναι η δημιουργία σχέσεων επικοινωνίας με τους υπευθύνους των ομάδων, τους οργανωμένους συνδέσμους φιλάθλων και με τους υπευθύνους για τη διοργάνωση κάθε αγώνα. Ο Αθλητικός Αστυνομικός Σύνδεσμος θα παρίσταται υποχρεωτικά σε όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας για την οποία είναι υπεύθυνος (όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε άλλα αθλήματα), ενώ θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί την ομάδα στις εκτός έδρας συναντήσεις, εφόσον έχει αποφασισθεί η μετακίνηση φιλάθλων. Οι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν τον θεσμό, θα φέρουν πολιτική περιβολή, θα παρίστανται στον αγωνιστικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της αθλητικής συνάντησης και θα τελούν υπό τις εντολές του εκάστοτε επικεφαλής μέτρων. Το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου, οι 32 αστυνομικοί που επελέγησαν γι’ αυτή την υπηρεσία θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή