«Αντίο» σε τρεις μεγάλους του παγκόσμιου αθλητισμού

«Αντίο» σε τρεις μεγάλους του παγκόσμιου αθλητισμού

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρεις παλαιές μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού οι τελευταίες ημέρες του 2006 ήταν και οι ύστατες της ζωής τους. «Εφυγαν» στα 46 της χρόνια η Ρωσίδα γυμνάστρια, Γελένα Μούχινα, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του πόλο, ο 64χρονος Σέρβος, Μίρκο Σάντιτς και ο 55χρονος, Νορβηγός χιονοδρόμος, Ιβαρ Φόρμο.

Η Μούχινα είχε τραγικό αθλητικό τέλος. Δύο εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς του 1980 τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια προπόνησης, στη σπονδυλική στήλη και έμεινε παράλυτη (τετραπληγική). Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1978 κατέκτησε χρυσά μετάλλια στο σύνθετο ατομικό και στο ομαδικό, ενώ στα όργανα πήρε ένα χρυσό και δύο ασημένια. Στα ευρωπαϊκά τού 1977 και του 1979 συνέλεξε συνολικά τέσσερα χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο. Η ΕΣΣΔ την τίμησε με το βραβείο «Λένιν», ενώ το 1983 η ΔΟΕ της απένειμε το ασημένιο μετάλλιο της Ολυμπιακής Τιμής.

Ο Σάντιτς κατέκτησε με τη Γιουγκοσλαβία το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1968 και το ασημένιο σε αυτούς του 1964 και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1962. Επαιξε 235 αγώνες με την εθνική Γιουγκοσλαβίας και σημείωσε 250 τέρματα. Αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Από το 1996 έως το 1998 διετέλεσε πρόεδρος της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας πόλο.

Ο Φόρμο έπεσε σε παγωμένη λίμνη και πνίγηκε ενώ έκανε σκι. Κατέκτησε τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια (ένα χρυσό ατομικό, δύο ασημένια κι ένα χάλκινο σε σκυταλοδρομίες) στο σκι αντοχής στους Αγώνες του 1972 και του 1976.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή