ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πολλά τα προβλήματα

Τις καλύτερες σκέψεις και ευχές είθισται να κάνουμε -και να δίνουμε- κάθε φορά που ο παλιός χρόνος αφήνει τη θέση του στον νέο. Η ελληνική ενόργανη γυμναστική στους άνδρες πήρε τη 17η θέση στο παγκόσμιο, η χώρα μας έχει εκπληκτικούς αθλητές αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν δεν αφήνουν τους προπονητές να ατενίσουν με αισιοδοξία το αύριο. Το 2006 ήταν η καλύτερη και η χειρότερη χρονιά για τον Βασίλη Τσολακίδη: τραυματίστηκε μία μέρα πριν από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βόλου με αποτέλεσμα να μην προκριθεί στον τελικό, πραγματοποίησε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα στο παγκόσμιο αλλά τα… καπρίτσια των κριτών τον έφεραν στην τέταρτη αντί στην πρώτη θέση, ανέβηκε δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και, τώρα, ετοιμάζεται για τη νέα χρονιά με ένα εκπληκτικό πρόγραμμα στο δίζυγο. Από την άλλη πλευρά, δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το θέμα του φυσικοθεραπευτή, εξαιτίας του οποίου έχασε τη συμμετοχή στο γκραν πρι της Βραζιλίας, διότι δεν πρόλαβε να αποθεραπευτεί. Παράλληλα, στο γυμναστήριο της Μίκρας, όπου προπονείται, αυτές τις ημέρες έχει χαλάσει ο καυστήρας και γυμνάζεται με χαμηλές θερμοκρασίες (στους εξωτερικούς χώρους ο υδράργυρος έχει πέσει στο -1). Παρ’ όλα αυτά, ο προπονητής του Αβραάμ Σαπρανίδης προσπαθεί να δει μόνο τα θετικά σαν να θέλει να ξορκίσει τα προβλήματα για τη χρονιά που έρχεται.

«Ηταν η καλύτερη χρονιά. Δεν θέλω να σκεφτώ τις ατυχίες μας. Στέκομαι στο γεγονός ότι ανεβήκαμε από την 6η στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Στα γκραν πρι πήραμε καλές θέσεις αλλά μας πικραίνει το γεγονός ότι δεν πήγαμε στο τελευταίο της Βραζιλίας. Είχε διακοπεί η συνεργασία της ομοσπονδίας με τον Γιώργο Ρογάκη και δεν προλάβαμε να γίνει η αποκατάσταση του τραυματισμού. Ελπίζουμε να λυθεί το θέμα τη νέα χρονιά γιατί ο Ρογάκης γνωρίζει τα προβλήματα του Βασίλη. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είμαι απαισιόδοξος για το μέλλον», μας είπε ο προπονητής του πρωταθλητή μας, Αβραάμ Σαπρανίδης.

Το 2007 είναι κρίσιμη χρονιά για όλους τους αθλητές μας, καθότι προολυμπιακή. Ο Βασίλης Τσολακίδης είναι αποφασισμένος να ανεβάσει το πρόγραμμά του τόσο όσο χρειάζεται για να μην μπορούν οι κριτές να τον… αγγίξουν. «Το νέο έτος θ’ αγωνιστούμε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στη συνέχεια στο παγκόσμιο, απ’ όπου θα κριθούν οι προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Εάν κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο παίρνουμε απευθείας την πρόκριση, αλλά μας ενδιαφέρει και το ομαδικό ώστε να εξασφαλίσουν «εισιτήρια» όσο το δυνατόν περισσότεροι αθλητές μας. Ανεβάσαμε το πρόγραμμα στο 16,70. Προσθέσαμε μια άσκηση, η οποία ονομάζεται «μπάσκετ μισή». Δεν θα μπορούν να μας αδικήσουν», υπογράμμισε ο Αβραάμ Σαπρανίδης. Ο προπονητής προσπαθεί να πολεμήσει τα προβλήματα με αισιοδοξία: «Δεν θέλω να μιλάω για τις ατυχίες και τα κακώς κείμενα του 2006. Ελπίζω ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη για όλους μας».

Η χώρα μας έχει την τύχη, παρ’ όλο που σε μέγεθος δεν έχει σχέση με τις παραδοσιακές δυνάμεις της ενόργανης γυμναστικής, να διαθέτει τρεις πολύ καλούς σπεσιαλίστες, τους Δημοσθένη Ταμπάκο (κρίκους), Βλάση Μάρα (μονόζυγο) και Βασίλη Τσολακίδη (δίζυγο), οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Χάρη στις προσπάθειες των προπονητών ακολουθεί μια αξιόλογη νέα γενιά, απ’ όπου, ήδη, ξεχώρισαν οι αδελφοί Κοσμίδη. Αυτό που μένει είναι οι παράγοντες ν’ αγκαλιάσουν περισσότερο το άθλημα για να συνεχίσουν οι εκπρόσωποί του να διεκδικούν διακρίσεις.