ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ζουσε σήμερα ο Χριστός δεν θα έλεγε μόνο «ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί», αλλά και «ουαί υμίν πρωταθληταί, προπονηταί και παράγοντες υποκριταί».

Ολοι, ή σχεδόν όλοι, καταδικάζουν τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά όλοι (εδώ χωρίς το σχεδόν) γνωρίζουν πως οι μεγάλες επιτυχίες και επιδόσεις, τουλάχιστον στα περισσότερα αθλήματα, δεν σημειώνονται χωρίς τέτοια. Αυτή, δυστυχώς, είναι η αλήθεια.

Ενα ενδιαφερον θέμα δημοσιεύτηκε στην αθλητική εφημερίδα «Sportday». Ενα θέμα, που ανέδειξε την υποκρισία του σύγχρονου πρωταθλητισμού.

Μιλουσαν δύο πρόσωπα πασίγνωστα (για διαφορετικούς λόγους) στον κόσμο του αθλητισμού. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 1976 και του 1984 (το 1980 δεν νίκησε, διότι οι ΗΠΑ έκαναν μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας) και 3ος το 1988 στα 400 μ. με εμπόδια, Εντουιν Μόουζες και ο διαβόητος, Βίκτορ Κόντε. Ο ιδρυτής του εργαστηρίου παρασκευής και απαγορευμένων ουσιών, BALCO, με τον οποίο «συνεργάσθηκαν» πολλοί γνωστοί πρωταθλητές του στίβου και άλλων αθλημάτων.

Ο Κοντε μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας. Τι είπε; Αυτά, που γνωρίζουν λίγο – πολύ όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και, κυρίως, τον πρωταθλητισμό. Είναι δύσκολο να φτάσει κάποιος σε τελικό παγκόσμιου πρωταθλήματος «καθαρός». Σε εργαστήρια ελέγχου ντόπινγκ γίνονται συγκαλύψεις. Είναι εύκολο να ξεγελάς το σύστημα του αντιντόπινγκ. Οι εντός αγώνων έλεγχοι στην ουσία, δεν είναι έλεγχοι. Μόνο αν είσαι βλάκας θα πιαστείς σε αγώνα.

Αυτο που προκάλεσε σοκ -στους αδαείς, να εξηγούμαστε- ήταν το «μήνυμα», που έστειλε στους γονείς: Αν δεν θέλετε το παιδί σας να πάρει απαγορευμένες ουσίες, να το κατευθύνετε αλλού. Η χρήση τέτοιων ουσιών στο κορυφαίο επίπεδο, είναι αναπόφευκτη.

Ο Μoουζεs εξανέστη με τις δηλώσεις του Κόντε στους «Τάιμς». Υποστήριξε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Αυτή είναι η σκληρή προπόνηση. Κι έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του. «Πέτυχα 122 συνεχείς νίκες και τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ μόνο με τον ιδρώτα μου και το ταλέντο μου» είπε.

Ουδεισ αμφισβητεί το ότι για να φτάσει κάποιος στην κορυφή του αθλητισμού, πρέπει και ταλέντο πολύπλευρο να διαθέτει και να ιδρώσει και να «ματώσει». Αλλά ο Μόουζες τι θέλει να πει; Οτι έτρεξε 400 μ. με εμπόδια σε 47”64 το 1976, σε 47”45 το 1977, σε 47”13 το 1980 και σε 47”02 το 1983 μόνο και μόνο επειδή είχε ταλέντο και έτρεχε σε στίβους, παραλίες και ανώμαλους δρόμους και ακολουθούσε σωστή διατροφή και πρόγραμμα αποκατάστασης; Αν, δηλαδή, έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, σε πόσο χρόνο θα κάλυπτε την απόσταση; Σε 46”00;

Για ν’ αντιληφθείτε το «μέγεθος» των επιδόσεων του Μόουζες, θα σας πούμε μόνο τούτο. Πέρυσι οι τρεις κορυφαίες επιδόσεις του κόσμου ήταν 47.39, 47.48 και 47.82· η τρίτη ανήκει στον Περικλή Ιακωβάκη.

Γι’ αυτο, αν ο Χριστός κατέβαινε τώρα στη Γη θα έλεγε, «ουαί υμίν πρωταθληταί, προπονηταί και παράγοντες υποκριταί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή