ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΣΕΙΡΑ των ημιτελικών της Α1 του μπάσκετ, μεταξύ Αρη – Ολυμπιακού, αποδεικνύει το πόσο βασικό ρόλο παίζει η έδρα. Ειδικά όταν δύο ομάδες, αφενός είναι ισοδύναμες και αφετέρου καμία από τις δύο δεν διαθέτει τον παίκτη, που θα μπορέσει να εξαλείψει το μειονέκτημα της έδρας για την ομάδα του.

«ΕΛΑΤΕ τώρα στο Αλεξάνδρειο» είναι το σύνθημα των φίλων αλλά και των παικτών των Θεσσαλονικέων. Σίγουροι πως με την παρουσία των οπαδών τους θα πάρουν αύριο το βράδυ, την πρόκριση για τον τελικό, όλοι στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο δεν έδειξαν και να πολυνοιάζονται για τη συντριβή που γνώρισαν την Τετάρτη το βράδυ στο Νέο Φάληρο.

ΚΑΙ γιατί να νοιαστούν ή να στεναχωρηθούν; Τρεις φορές ταξίδεψαν εφέτος στη Θεσσαλονίκη οι «ερυθρόλευκοι» και ούτε μία μπόρεσαν να πάρουν το ροζ φύλλο του αγώνα. Επομένως, δικαιολογημένη είναι η αισιοδοξία των αντιπάλων τους, πως ούτε αυτή τη φορά θα το κατορθώσουν.

Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ που αισθάνονται στον Αρη, πως αυτοί θα είναι απέναντι στον Παναθηναϊκό στη σειρά των τελικών, δεν πηγάζει από το ότι θεωρούν την ομάδα τους καλύτερη. Προέρχεται από την διαπίστωση, πως όπως αυτοί, έτσι και ο αυριανός τους αντίπαλος, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Και δεν έχουν άδικο. Διότι την «καυτή» έδρα του Αλεξάνδρειου, μόνο μια πολύ καλή ομάδα μπορεί να την αλώσει, αγωνιζόμενη εναντίον τους. Οπως ακριβώς έκανε ο πρωταθλητής Ευρώπης, που πέρασε διά περιπάτου στην κανονική διάρκεια της περιόδου.

ΕΠΕΙΔΗ, λοιπόν, ο Ολυμπιακός δεν είναι… Παναθηναϊκός και διότι στο μπάσκετ οι εκπλήξεις σπανίζουν, μπορούμε από σήμερα να προβλέψουμε την ομάδα που θα ζευγαρώσει με τους «πράσινους» στη σειρά των τελικών, για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδος. Θα είναι ο Αρης, ακόμα κι αν ο Σχορτσιανίτης, εκθέσει για πολλοστή φορά τον Γκέρσον. Ακόμα κι αν ο Ντόμερκαντ πετυχαίνει τα τρίποντα σαν… βολές από φάουλ, πιστεύουμε ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα αντέξουν στην ιστορική σάλα του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης.

Η ΜΟΝΗ περίπτωση για να συμβεί το αντίθετο, είναι ο ίδιος ο Αρης, φορτωμένος με το άγχος της νίκης, να δείξει τάσεις αυτοχειρίας. Από την αρχή του παιχνιδιού να του πάνε όλα στραβά και να χάσει την ψυχραιμία του. Αλλά παράλληλα μ’ αυτό να μπορέσει ο Ολυμπιακός να διατηρήσει τη δική του και να μην παρασυρθεί σε λάθη υπό την πίεση της εξέδρας. Είναι, όμως, αυτά τα δύο αρκετά για να έχουμε τελικούς με αντιπάλους τους «αιωνίους»;

ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ, και μ’ αυτές τις προϋποθέσεις, λίγο δύσκολο. Διότι ακόμα κι αν συμβούν τα προαναφερθέντα, είναι απαραίτητο οι παίκτες του Ολυμπιακού να πιάσουν σχεδόν όλοι το μάξιμουμ της απόδοσής τους, για να μπουν με το εισιτήριο της πρόκρισης στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Θεσσαλονίκη.

ΑΛΛΑ υπάρχει και το οικονομικό κίνητρο του Αρη. Ο οποίος με πρόκριση στον τελικό εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα -ο Ολυμπιακός την έχει διά συμβολαίου- της επόμενης περιόδου. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο για την προνομιούχο τρίτη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή