Ηρθε η ώρα της αλήθειας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Οι δύο «αιώνιοι» σήμερα τίθενται αντιμέτωποι στον πρώτο τελικό της σειράς της Α1 (18.45) με τους «πράσινους» να θέλουν να φτάσουν στην κατάκτηση του τρίτου τίτλου για φέτος μετά το Κύπελλο Ελλάδος και την Ευρωλίγκα, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ευελπιστούν να σώσουν τη χρονιά εις βάρος του «αιωνίου».

Στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς παρουσιάζονται πανέτοιμοι για το «triple crown» γνωρίζοντας πως το πρώτο παιχνίδι είναι και αυτό που πάντα κρύβει τους περισσότερους κινδύνους σε μια σειρά τελικών. Στην αντίπερα όχθη, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Πίνι Γκέρσον, πονοκεφαλιάζει για τη συμμετοχή του Αντριαν Ζίζιτς. Ο Κροάτης ταλαιπωρείται από θλάση στη γάμπα, η οποία καθιστά τη συμμετοχή του εξαιρετικά αμφίβολη. Πάντως, το πιο πιθανό είναι να προφυλαχθεί για τη δεύτερη αναμέτρηση στο ΣΕΦ. Αντίθετα, ο Αρβιντας Ματσεγιάουσκας αναμένεται να δώσει κανονικά το «παρών», καθώς έχει ξεπεράσει το διάστρεμμα που υπέστη κατά τη διάρκεια του πέμπτου ημιτελικού απέναντι στον Αρη.

Και κάμερες

Για τον φόβο τυχόν επεισοδίων, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι «δρακόντεια» στο σημερινό πρώτο τζάμπολ. Στο ΟΑΚΑ θα τοποθετηθούν 9 κάμερες ύψιστης ευκρίνειας, ενώ στο γήπεδο θα βρεθούν και 3 εισαγγελείς. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντώνται σήμερα για έβδομη φορά σε τελικούς της Α1. Ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» υπάρχει απόλυτη ισορροπία, καθώς στις προηγούμενες έξι αναμετρήσεις τους έχουν μοιραστεί από τρία τρόπαια πρωταθλητή. Η αρχή έγινε τη σεζόν 1992-93 όπου οι «ερυθρόλευκοι» με μειονέκτημα έδρας επικράτησαν με 3-1 νίκες, κάνοντας το «break» στο τρίτο παιχνίδι στη Γλυφάδα. Να σημειωθεί ότι οι «πράσινοι» στο τέταρτο παιχνίδι στο ΣΕΦ αποφάσισαν να μην κατέβουν επικαλούμενοι τη «σκανδαλώδη», όπως χαρακτήρισαν, αλλαγή του ενός εκ των διαιτητών, χάνοντας το ματς με 20-0 στα χαρτιά. Τη σεζόν 1994-95 ο Ολυμπιακός επικράτησε ξανά του Παναθηναϊκού με 3-2 νίκες, εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα της έδρας του. Οπως και την επόμενη χρονιά, η οποία σημαδεύτηκε από τον πέμπτο τελικό στο ΣΕΦ, ο οποίος βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να ταπεινώνουν τους αντιπάλους τους με 73-38 λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Παρίσι. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους την περίοδο 1998-99 με τους «πράσινους» να επικρατούν νικώντας στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι στο ΣΕΦ με 53-62. Ηταν η αρχή της αυτοκρατορίας για την ομάδα των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου και η αρχή του τέλους για εκείνη του Σωκράτη Κόκκαλη. Δύο χρόνια μετά (2000-01) οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά στους τελικούς της Α1. Το πλεονέκτημα ανήκε στον Παναθηναϊκό και δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, επικρατώντας με 3-2 νίκες. Τελευταία φορά που οι δύο «αιώνιοι» διεκδίκησαν τον τίτλο του πρωταθλητή ήταν τη σεζόν 2005-06. Εκεί όπου η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν δυσκολεύτηκε να «σκουπίσει» με 3-0 τους Πειραιώτες, φτάνοντας εύκολα στην κατάκτηση του τίτλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή