Φαβορί στο πόλο ο Ολυμπιακός

Φαβορί στο πόλο ο Ολυμπιακός

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και τωρα ενώπιος ενωπίω. Ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός θα διεκδικήσουν, από το Σάββατο, τον τίτλο του πρωταθλητή στο πόλο ανδρών. Οπως και πέρυσι όπως και πρόπερσι. Κι αν για τα δύο προηγούμενα χρόνια αποφεύγαμε να κάνουμε προγνωστικά, όχι για να μην εκτεθούμε, αλλά διότι πράγματι δεν μπορούσαμε να κάνουμε προβλέψεις, εφέτος θ’ αποτολμήσουμε να πούμε, ότι υπάρχει φαβορί. Και είναι ο Ολυμπιακός. Οχι γιατί διαθέτει το πλεονέκτημα έδρας· αυτό άλλωστε ελάχιστη σημασία έχει, όπως έδειξαν οι τελικοί των δύο περασμένων ετών. Αλλά διότι έχει δείξει ότι διαθέτει καλύτερη και, κυρίως, πληρέστερη ομάδα.

Οι δυο αγωνεσ της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος και ο τελικός του Κυπέλλου οδηγούν σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή «δεν παίζεται» από τον Εθνικό. Ειδικά αυτόν που έχει παρουσιαστεί στους πρόσφατους αγώνες του. Δεν γνωρίζουμε, αν ο κάτοχος του τίτλου θα εμφανιστεί καλύτερος με την επάνοδο του Χρήστου Αφρουδάκη. Αλλά και πάλι έχουμε τις αμφιβολίες μας, κατά πόσο η προσθήκη του διεθνούς παίκτη θα βελτιώσει τόσο τον Εθνικό.

Ο Ολυμπιακοσ έχει τέτοιο βάθος, ώστε με την «αναπληρωματική» επτάδα του θα μπορούσε να έπαιρνε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Υπερτερεί του Εθνικού σε όλους του τομείς, μ’ εξαίρεση, ίσως, τη θέση του τερματοφύλακα. Αλλά ποιος μπορεί να ισχυριστεί, ότι ο Νίκος Δεληγιάννης είναι «αδύναμος κρίκος» στην αλυσίδα του Ολυμπιακού; Ουδείς. Είναι εξαιρετικός τερματοφύλακας, έστω κι αν δεν έχει τη φήμη του Σέρβου Ντένις Σέφικ του Εθνικού.

Προαναφεραμε, ότι ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά αυτό μικρό ρόλο θα παίξει. Καταρχήν, οι δύο ομάδες αγωνίζονται στο ίδιο κολυμβητήριο. Δεύτερον, πρόπερσι το πλεονέκτημα το είχε ο Εθνικός και τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Πέρυσι όλα αυτά ήταν αντίθετα. Μάλιστα, κάθε φορά νικούσε η ομάδα, που έπαιζε «εκτός έδρας». Απεδείχθη, έτσι, ότι, για τόσο έμπειρους παίκτες μικρή σημασία έχει, το ποιας ομάδας περισσότεροι οπαδοί θα βρίσκονται στην κερκίδα.

Διαφορετικη είναι η κατάσταση στις δύο ομάδες. Στον Ολυμπιακό επικρατεί ευφορία και λόγω της πρόκρισης στους τελικούς της Ευρωλίγκας. Αντίθετα, στον Εθνικό υπάρχει «γκρίνια» -μολονότι δεν εκδηλώνεται- κυρίως για την προσφορά των νεοαποκτηθέντων παικτών· τουλάχιστον κάποιων από αυτούς. Είναι και αυτό κάτι, που θα διαδραματίσει ρόλο στη σειρά των τελικών.

Σημαντικοτατο ρόλο και στην έκβαση, αλλά κυρίως, στην ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, θα παίξουν οι διαιτητές. Στο πόλο υπάρχει έντονη προκατάληψη για τα «σφυρίγματά» τους. Πολλές φορές οι διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες. Αλλες τόσες, όχι. Η διαιτησία, πάντως, είναι σημαντικός παράγων στη διατήρηση της ηρεμίας.

Αλλος εξισου σημαντικός παράγων, είναι η συμπεριφορά των παικτών, των προπονητών και των παραγόντων. Αν αυτοί διατηρήσουν την ηρεμία τους, τότε δεν θα «πυροοδοτήσουν» την εξέδρα· αν και συχνά οι φανατικοί οπαδοί, που, μάλιστα, ελάχιστες γνώσεις για το πόλο έχουν, δεν χρειάζονται αφορμές για να «πάρουν φωτιά».

Τελειωνοντασ θα κάνουμε μια ευχή, που είναι και ευχή όλων των φιλάθλων: να δούμε καλούς και, κυρίως, αθλητικούς τελικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή