Το αξίωμα του Ρομπέρτο Κάρλος

Το αξίωμα του Ρομπέρτο Κάρλος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμενη Τρίτη, ενώ στην Ελλάδα μετρούσαμε τα ονόματα των υποψήφιων ξένων μεγάλων ποδοσφαιριστών που θα έρθουν αυτό το καλοκαίρι από το εξωτερικό να στελεχώσουν τις ομάδες μας, ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτο Κάρλος έδωσε μια συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα «Marca», στην οποία και ανακοίνωσε ότι του χρόνου θα αγωνιστεί στην Τουρκία και στη Φενερμπαχτσέ.

Η ειδηση δεν ξάφνιασε κανένα, αφού ήταν γνωστό από καιρό ότι έπειτα από έντεκα χρόνια στη Μαδρίτη ο αριστερός μπακ των Καριόκας έψαχνε ένα νέο προορισμό. Οποιος αναρωτιέται γιατί στην Ελλάδα δεν έρχονται παρά σπανίως μεγάλοι παίκτες δεν έχει παρά να διαβάσει τις απαντήσεις που έδωσε ο Βραζιλιάνος στην ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί διάλεξε την Τουρκία.

«Πρωτα από όλα εκτίμησα ότι ήταν ο σύλλογος που έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απόκτησή μου» είπε. «Ενδιαφέρθηκαν για μένα ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο κι έστειλαν ανθρώπους στη Μαδρίτη για να με συναντήσουν. Στη συνάντησή μας μου εξήγησαν τι ακριβώς θέλουν από μένα και ποια είναι τα σχέδια του συλλόγου για το μέλλον. Με έπεισαν ότι το σχέδιό τους δεν έχει τίποτα το καιροσκοπικό – μου εξήγησαν μάλιστα ότι με θέλουν στην ομάδα τους και μετά το τέλος της καριέρας μου. Δεν με πίεσαν να απαντήσω και μου έκαναν μια σημαντική οικονομική προσφορά δύο μήνες αργότερα. Τους είπα ότι μου προτείνουν περισσότερα χρήματα από αυτά που παίρνω στη Μαδρίτη και μου απάντησαν ότι έτσι πρέπει να γίνει γιατί φεύγω από ένα σπουδαίο πρωτάθλημα και πάω σε ένα πιο υποβαθμισμένο. Φυσικά βασικός λόγος για την απόφασή μου είναι ότι ο Ζίκο είναι προπονητής στη συγκεκριμένη ομάδα. Είναι βασικό για ένα ποδοσφαιριστή που σκέφτεται να πάει σε μια άλλη χώρα να συζητάει με γνωστούς του ανθρώπους και παράγοντες κύρους» εξήγησε ο Βραζιλιάνος.

Ολη αυτη η απάντηση θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί «το αξίωμα του Ρομπέρτο Κάρλος». Με βάση αυτή για να φύγει ένας αληθινά μεγάλος παίκτης από ένα σπουδαίο πρωτάθλημα πρέπει σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο 1) να του δώσουν περισσότερα χρήματα από αυτά που έπαιρνε, 2) να τον αντιμετωπίσουν με σεβασμό, 3) να του εξηγήσουν ότι η απόκτησή του βασίζεται σε κάποιο σχέδιο και 4) να δει μπροστά του παράγοντες και προπονητές με κύρος. Τι από όλα αυτά έχουν ή κάνουν οι ελληνικές ομάδες που ψάχνουν μεγάλους παίκτες; Από ελάχιστα έως τίποτα.

Οι Τουρκοι θέλουν αποδεδειγμένα μεγάλα ονόματα για το πρωτάθλημά τους. Οι κινήσεις τους δείχνουν ότι πέρα από χρήματα έχουν και μια στρατηγική. Επιλέγουν τους στόχους που είναι προσιτοί, παίζουν σωστά το παιχνίδι του διεθνούς management, ακολουθούν μια στρατηγική: είναι βέβαιο ότι ο χρόνος θα τους δικαιώσει.

Εμεισ στην Ελλαδα τα μεγάλα ονόματα τα θέλουμε για τα καλοκαιρινά πρωτοσέλιδα, για να φαντασιώνουμε στις παραλίες, να ψηνόμαστε μεταξύ μας, να περνάμε τις διακοπές μας υπέροχα. Το καλοκαίρι άλλωστε είναι η κατεξοχήν εκπομπή που σε κάνει να σκέφτεσαι τρόπους για να περνάς καλά. Ατιμο καλοκαίρι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή