Δωδεκάχρονα δουλεύουν για το Πεκίνο

Δωδεκάχρονα δουλεύουν για το Πεκίνο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δυσάρεστη είδηση ήρθε να αμαυρώσει την προετοιμασία της Κίνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με την έκθεση «Κανένα μετάλλιο για τους Ολυμπιακούς», παιδιά κάτω των 12 ετών αλλά και ενήλικες με εξαιρετικά χαμηλό ημερομίσθιο εργάζονται για την κατασκευή επίσημων προϊόντων των Αγώνων.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά από έρευνα των εργασιακών συνθηκών σε τέσσερα εργοστάσια, στα οποία παρασκευάζονται τσάντες, καπέλα και γραφική ύλη, που έγινε από τη «Συμμαχία του Παιχνιδότοπου», την οποία στη Βρετανία εκπροσωπούν τα εργατικά συνδικάτα και η οργάνωση «Εργασία πίσω από την Ετικέτα». Οι έρευνες αυτές έφεραν στο φως της δημοσιότητας εργαζόμενους να πληρώνονται με το μισό από το κανονικό ημερομίσθιο, αλλά και μικρά παιδιά στην εκμετάλλευση των εργοδοτών.

«Οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων πλαστογραφούν τα στοιχεία των απασχολούμενων αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να λένε ψέματα για τις αποδοχές τους και τις συνθήκες», επισήμαναν τα βρετανικά συνδικάτα σε ανακοίνωσή τους, ενώ ο Μπρένταν Μπάρντερ, γενικός γραμματέας των βρετανικών συνδικάτων, τόνισε: «Γίνεται εκμετάλλευση των παιδιών και των ενηλίκων για να έχουν περισσότερα κέρδη οι αδίστακτοι εργοδότες». Ο Μπάρντερ στη συνέχεια ανέφερε πως τέτοιες ενέργειες αμαυρώνουν το ολυμπιακό ιδεώδες και κάλεσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να προσθέσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ολυμπιακή χάρτα.

Αυτό το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό το οποίο έχει αμαυρώσει την προετοιμασία των Κινέζων, καθώς τον Φεβρουάριο οι κινεζικές αρχές κατάσχεσαν περίπου 30.000 πλαστά ολυμπιακά αναμνηστικά, ορισμένα κατασκευασμένα από τοξικά υλικά. Επίσης, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, περισσότερες από 100 περιπτώσεις εισαγομένων και εξαγομένων αγαθών που παραβίαζαν το επίσημο εμπορικό σήμα των Αγώνων, έχουν εξεταστεί από το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή