Πισω απο τις Καμερες

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρέμβαση του… παλιού

«Τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να πραγματοποιήσει μία καλή πορεία στην Ευρώπη»; Η ερώτηση έγινε προς τον Ιλια Ιβιτς αλλά και τον Πέτρο Κόκκαλη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μόνο που δεν ακούσαμε ποτέ την απάντησή τους, καθώς δεν το επέτρεψε ο Σωκράτης Κόκκαλης: «Καλύτερα να με ρωτήσετε εμένα γιατί οι κύριοι θα αναλάβουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των πρωταθλητών. Και συνέχισε: «Θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε είναι ένα βήμα μπρος στην καλύτερη οργάνωση της ΠΑΕ. Εμείς έχουμε κάνει πολλά πράγματα που άλλες ομάδες θα ήθελαν να τα κάνουν, να έχουν ή να τους τα δώσουν κάποιοι τρίτοι. Εμείς κάναμε αυτές τις ανακοινώσεις. Δεν λέω ότι ο Πέτρος ή ο Ιλια δεν ξέρουν τι γίνεται στον Ολυμπιακό αλλά είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα βελτιώσουμε πολύ και την επικοινωνιακή μας πολιτική». Ν. Ν. Γ.

Ο… κ. «συνάδελφος»

Στις ελάχιστες περιπτώσεις που έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε με τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού δε χάνει την ευκαιρία να μας υπενθυμίζει ότι είμαστε… συνάδελφοι. «Τον έχετε περιγράψει κι εσείς πολύ καλά τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Σ’ αυτό είμαστε και λίγο συνάδελφοι», είπε χθες όταν η κουβέντα έφθασε στις μεταγραφές. Προφανώς και δεν εννοούσε ότι είμαστε όλοι… πρόεδροι. Ν. Ν. Γ.

Οι επιλογές του Ιβιτς

Ο Ιλια Ιβιτς ανέλαβε χθες και επίσημα χρέη τεχνικού διευθυντή στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Σέρβος θα έχει σημαντικό ρόλο στις μεταγραφές. Αυτή, άλλωστε, θα είναι η δουλειά του. Ν’ αξιοποιεί τις γνωριμίες που έχει και να βρίσκει παίκτες. Ο Ιβιτς έκανε την ίδια δουλειά στην ΑΕΚ, από το 2004. Την πρώτη χρονιά έφερε τους Καμπάνταη, Τζιωρτζιόπουλο, Κόντη, το 2005-06 τους Αλεξόπουλο, Βενγλίνσκι, Τσιρίλο, Σορεντίνο, Τσάνκο, Μάλμπασα, Καπετάνο και την τελευταία τους Χετεμάι, Τόζερ, Παουτάσο, Ντελίμπασιτς. Αυτή είναι η προϋπηρεσία του και πιθανότατα η ΠΑΕ Ολυμπιακός αξιολόγησε ότι οι παραπάνω επιλογές του ήταν πετυχημένες και γι’ αυτό τον προσέλαβε.

Ποιος έχει την ευθύνη;

Η θέση του τεχνικού διευθυντή σε μια ομάδα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Εκτός από το ότι παρεμβαίνει στις επιλογές του προπονητή, είναι και ο συνδετικός κρίκος με τη διοίκηση. Κάτι σαν «πληροφοριοδότης», για να θυμηθούμε και τα Οσκαρ. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση το… αγαλματάκι που παίρνει είναι άνευ αξίας. Μπρούντζος. Και αυτό γιατί αναγκάζεται να γίνει αντιπαθής σε παίκτες, λόγω της επικείμενης αντικατάστασής τους, αλλά και με τον ίδιο τον προπονητή, αφού παρεμβαίνει στο έργο του και (ίσως) το υποθάλπει. Ειδικά ο Ιβιτς, ο οποίος θέλει να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στ’ αποδυτήρια και αυτός ήταν ο λόγος που κοντραριζόταν με τον Σάντος. Εν κατακλείδι, εάν η ομάδα δεν πηγαίνει καλά, αφού οι επιλογές του εκάστοτε τεχνικού διευθυντή είναι κακές η διοίκηση, ο κόσμος και τα ΜΜΕ σε ποιον θα ρίξουν την ευθύνη; Μόνο στον προπονητή. Δ. Λουκ.

Θέλει παλικαριά

Δεν έχει σημασία αν η τελευταία, επίμαχη φάση του τρίτου τελικού με το φάουλ του Διαμαντίδη στον Πεν, ήταν στη δικαιοδοσία του Πηλοΐδη ή του Βορεάδη ή του Κορομηλά. Σημασία έχει ότι δεν καταλογίσθηκε από έναν εκ των τριών διαιτητών. Το είδαν, αλλά δεν το έδωσαν, γιατί όπως λένε και οι Αμερικανοί ειδήμονες του μπάσκετ, ήταν «σφύριγμα» που ονομάζεται «non-call». Δηλαδή, είναι στην τελευταία φάση του αγώνα και δεν «σφυρίζεται». Λάθος. Η παράβαση και στο τελευταίο εκατοστό του δευτερολέπτου, πρέπει να καταλογίζεται. Εχουν εκτελεστεί ελεύθερες βολές και σε «νεκρό» χρόνο, γιατί δόθηκε το φάουλ. Ο Διαμαντίδης σάστισε και περίμενε τον καταλογισμό του φάουλ, δείχνοντας την καθαρότητα του παίκτη. Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν διαμαρτυρήθηκαν, γιατί ήξεραν ότι αν στο ΣΕΦ συνέβαινε η ίδια φάση, θα υπήρχε η ίδια διαιτητική απόφαση. Λάθος και στις δυο περιπτώσεις. Ο,τι βλέπουν οι διαιτητές πρέπει να το «σφυρίζουν». Θέλει παλικαριά και όχι νοοτροπία του «να πάμε σπίτι μας»… Γ. Β.

Αφορμή για πίεση

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Χρήστος Αθανασόπουλος επιβεβαίωσε ότι πέρα από τη ρομαντική πλευρά της επιστροφής στη Λεωφόρο για να γιορταστούν εκεί τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Παναθηναϊκού, η απόφαση για την αποχώρηση της ομάδας από το Ολυμπιακό Στάδιο ήταν ένας μοχλός πίεσης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το νέο γήπεδο στον Βοτανικό. Οσο έμεναν οι «πράσινοι» στο ΟΑΚΑ (και το συντηρούσαν οικονομικά μαζί με την ΑΕΚ), πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες ένιωθαν βολεμένοι και αντί να πατάνε γκάζι για τον Βοτανικό, πάταγαν φρένο. Είναι πολλά τα χρήματα που κέρδιζε το ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό και για τη λογική ορισμένων, ο Βοτανικός μπορούσε να περιμένει. Χρ. Κ.

Η θέση του προέδρου

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανέλαβε χθες τη θέση του προέδρου της Σούπερ Λίγκα. Αρα δεν είναι… αλλεργικός στη λέξη «πρόεδρος» όπως νομίζαμε όλοι, με την επιμονή του να μην αναλαμβάνει την προεδρία του Παναθηναϊκού από το καλοκαίρι του 2000 που πήρε την ΠΑΕ στα δικά του χέρια. Τα τρία πρώτα χρόνια πρόεδρος ήταν ο Αγγελος Φιλιππίδης και τα τέσσερα τελευταία ο Αργύρης Μήτσου, με μόνο τον πρώτο να ασκεί ουσιαστικά διοίκηση. Μετά τη Ριζούπολη (2003), ο Τζίγγερ πήρε τα πάντα πάνω του αλλά παρότι αυτός κινεί τα νήματα, ποτέ δεν θέλησε να γίνει και τυπικά πρόεδρος της ομάδας. Ορισμένοι περίμεναν ότι αυτό ενδεχομένως να συνέβαινε εφέτος, όμως είναι απίθανο εκεί που ο Τζίγγερ δεν ήταν πρόεδρος πουθενά, να γίνει ταυτόχρονα πρόεδρος και στη Σούπερ Λίγκα και στον Παναθηναϊκό. Χρ. Κ.

Η δύναμη των φιλάθλων

«Καλώ τους αρχισυντάκτες των μέσων ενημέρωσης να αφήσουν για λίγο τη μεταγραφή που… θα γίνει αύριο και τον διαιτητή, για να δουν για λίγο και τον στίβο. Θα θεωρήσω αποτυχία να δω τη γνώριμη εικόνα στις κερκίδες. Καλώ τον κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει τους καλύτερους αθλητές της χώρας μας», είπε χθες ο πρωταθλητής Ευρώπης, Περικλής Ιακωβάκης. Αχ, Περικλή, δεν ξέρεις, ότι στην Ελλάδα είδηση δεν θεωρείται πάντα η είδηση, αλλά αυτό που ότι «πουλάει» ή πιστεύεται ότι «πουλάει»… Ν. Α. Κων.

Τα… αυτονόητα

Σε αυτό το σημείο φτάσαμε. Να θεωρούμε είδηση το αυτονόητο. Ικανοποιημένος ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, όταν χθες ανακοίνωνε πως σύντομα θ’ αρχίσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του σταδίου στην περιοχή ανάμεσα στο Μοσχάτο και το «Ειρήνης και Φιλίας», το οποίο θ’ αντικαταστήσει τον χαμένο στίβο του «Καραϊσκάκη». Αυτό, που έπρεπε να έχει γίνει από το… 2003. Με ανάλογη ικανοποίηση ο κ. Σεβαστής ανήγγειλε, ότι σύντομα θα δοθούν σε χρήση για τον στίβο το Παμπελοποννησιακό, το Παγκρήτιο και το Πανθεσσαλικό. Μα όλα αυτά στάδια στίβου είναι. Και μόνο ότι τρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς συζητούμε τέτοια θέματα, σημαίνει ότι οι Αγώνες του 2004 «πετάχτηκαν» στα σκουπίδια για τον ελληνικό αθλητισμό. Ν. Α. Κων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή