Πισω απο τις Καμερες

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας κάτσει στο σπίτι του

Μεγάλη προσωπικότητα του μπάσκετ ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Και έξυπνος άνθρωπος. Αρα, πιστεύουμε, ότι μπορεί ν’ αντιληφθεί τις ερωτήσεις που του κάνουν οι δημοσιογράφοι. Συνεπώς, όταν απαντάει με «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», σημαίνει ότι δεν θέλει ν’ απαντήσει.

Τον ρωτήσαμε, αν αισθάνεται πως μετά τρεις ήττες από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα και δύο νίκες στον πόντο ο Παναθηναϊκός δεν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο μπάσκετ. Και τι μας είπε; Οτι το σκορ στις νίκες στους τελικούς είναι 2-2 και πως στον πρώτο αγώνα ο Παναθηναϊκός νίκησε εύκολα, ενώ στον δεύτερο έχασε δύσκολα. Λέξη για το τι έγινε στον τρίτο, στον οποίο νίκησε ο Παναθηναϊκός 86-85 στην παράταση, και στον τέταρτο, στον οποίο η ομάδα του έχασε με δέκα πόντους διαφορά, τη μεγαλύτερη με την οποία κρίθηκε εφετινός αγώνας των δύο αντιπάλων. Και, φυσικά, λέξη για την «ταμπακιέρα». Γιατί το πόσο ήταν το σκορ στις νίκες, το γνωρίζαμε. Αλλη ήταν η ερώτηση.

Δεν είναι αδικαιολόγητοι εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν «είρωνα». Ο Ομπράντοβιτς, όταν δεν του αρέσουν οι ερωτήσεις, καταφεύγει σε ειρωνείες, σε προσβλητικά σχόλια, σε απαντήσεις «άλλα αντ’ άλλων».

Δικαίωμά του. Δικαίωμα και των δημοσιογράφων να τον κρίνουν. Αν δεν αντέχει την κριτική ή μια ερώτηση που τον ενοχλεί, ας κάτσει στο σπίτι του και ας μην κατέχει δημόσια θέση. Ας ιδιωτεύσει… Ν. Α. Κων.

Κύριε, παίζουν δύο ομάδες

Προς κύριο Κώστα Πολίτη. Προπονητή μπάσκετ, πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική ομάδα το 1987 και τώρα σχολιαστή της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης: «Κύριε, στη σειρά των τελικών παίζουν δύο ομάδες και όχι μόνο ο Παναθηναϊκός. Και αντίπαλός του είναι ο Ολυμπιακός. Με σπουδαία ιστορία κι αυτός στο άθλημα, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επομένως, και ο φίλαθλος, αλλά και ο οπαδός, θα ήθελαν να ενημερώνονται και για το τι κάνει αυτός ώστε να μπορέσει να νικήσει και όχι μόνο το τι… δεν κάνει ο Παναθηναϊκός και χάνει. Ή, ακόμα, το τι θα έπρεπε να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» όταν ήταν πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο, ώστε να το ανατρέψουν και όχι μόνο το τι έκαναν οι «πράσινοι» για να χάσουν τον τέταρτο τελικό». Γ. Κ. Κ.

Αλλες εποχές…

Κάποτε στα γήπεδα φώναζαν: «Εδώ, εδώ στο γήπεδο αυτό κι εσείς θα προσκυνήσετε τον Ολυμπιακό (ή τον Παναθηναϊκό)». Τώρα φωνάζουν «Εδώ, εδώ στο γήπεδο αυτό, γα… τους τη μάνα να βάλουνε μυαλό». Ω εποχή, ω ήθη. Ν. Α. Κων.

Μπράβο τους

Συγχαρητήρια αξίζουν στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό για το μπάσκετ που έχουν αποδώσει, μέχρι τώρα στους τέσσερις τελικούς, με αποκορύφωμα τον τρίτο. Η ποιότητα και των τεσσάρων παιχνιδιών είναι υψηλή, η τηλεθέαση δικαιολογημένα ανεβαίνει και πιθανότατα στον πέμπτο τελικό, θα γίνει και ρεκόρ. Η κόσμια ατμόσφαιρα έχει… νικήσει την ένταση και το πάθος και τα έχει διατηρήσει εντός λογικών ορίων. Μακάρι να τελειώσουν όλα καλά, χωρίς έκτροπα και με την παραδοχή του ηττημένου στον νικητή…

Ωρα ανατροπών;

Ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι πήρε τον «αέρα» του Παναθηναϊκού. Ισως να έχει μεγαλύτερο κίνητρο από τους «πράσινους», γιατί οι «ερυθρόλευκοι» είναι πιο «πεινασμένοι» από τη δεκαετή «ξηρασία». Ισως, να έχει μετρήσει το ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε υπολογίσει όσο θα έπρεπε τη βελτίωση του Ολυμπιακού από τους ημιτελικούς με τον Αρη και εντεύθεν. Ισως κάτι εσωτερικό συμβαίνει στον Παναθηναϊκό και η ομάδα του «τριφυλλιού» δεν είναι «φρέσκια» για να επιβάλλει την ανωτερότητα που είχε στα 3/4 της περιόδου. Ισως, ο Ολυμπιακός να θέλει να αποδείξει ότι αν δεν τραυματιζόταν ο Ματσιγιάουσκας, θα είχε πετύχει και στην Ευρωλίγκα. Ισως, ο Παναθηναϊκός να «πληρώνει» το γεγονός ότι οι δύο ακριβές μεταγραφές (Ντελκ και Γιαβτόκας) είναι ανύπαρκτες αγωνιστικά. Ισως να είναι το πρωτάθλημα των μεγάλων ανατροπών. Γ. Β.

Αγγαρεία

Θυμάστε τι γράφαμε την Κυριακή; Πως το ότι η ΕΡΤ μεταδίδει κάποιους αγώνες, στίβου, δεν αρκεί. «Είναι και το πώς γίνεται η μετάδοση. Αν είναι ελκυστική για τους τηλεθεατές, αλλά και ποιας ποιότητας είναι η περιγραφή. Μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω στην απλό άνθρωπο, τον μη γνώστη του στίβου, που παρακολουθεί τον αγώνα, ώστε να τον κάνει να νιώσει τη μαγεία του κλασικού αθλητισμού και να τον παρακινήσει την επόμενη φορά, όταν γίνουν αγώνες κοντά στην πόλη του, να πάει στο στάδιο; Δυστυχώς, οι μεταδόσεις της ΕΡΤ, γίνονται για να λένε ότι έγιναν», τονίζαμε. Οι μεταδόσεις της ΕΡΤ, λοιπόν, μας δικαίωσαν απολύτως. Οχι τόσο οι περιγραφές, που είχαν σαφώς λιγότερα λάθη από άλλες φορές (ο ένας, πάντως, επιμένει να λέει πολλά από μνήμης και, φαίνεται πως αυτή έχει εξασθενίσει), όσο η κάλυψη.

Ωραίος σκηνοθέτης

Είχε αρχίσει ο Δημήτρης Χονδροκούκης ένα άλμα στο ύψος, στα 2,20 μ., και πριν να το ολοκληρώσει, ο τηλεσκηνοθέτης μάς έδειξε άδειες κερκίδες! Ελεγε σχολιαστής «τώρα θα δούμε την Καλπακίδου» (δηλαδή την αθλήτρια που νίκησε στη δισκοβολία), μήπως και πείσει τον σκηνοθέτη να τη δείξει, αλλά αυτός προτίμησε να παρουσιάσει άποψη του σταδίου. Αγωνιζόταν στη σφαιροβολία γυναικών φιναλίστ του πρωταθλήματος Ευρώπης και δεν είδαμε έστω μία βολή τού αγωνίσματος. Φυσικά, και σφυροβολία δεν είδαμε. Πώς να στείλουν κάμερα στο βοηθητικό; Το ότι πριν από κάποια χρόνια, όταν πάλι η σφυροβολία είχε διεξαχθεί στο βοηθητικό, είχε καταρριφθεί το πανελλήνιο ρεκόρ και δεν είχαν εικόνα, δεν τους έγινε μάθημα…

Μια… απορία

Οταν το πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000 μ. στιπλ είναι 9.53.07 και η αθλήτρια περνάει τα 2.600 μ. σε 8.26.5, πόσο πρέπει να κάνει τα τελευταία 400 μ., ώστε να καταρρίψει το ρεκόρ; Οχι πάνω από 65 δευτερόλεπτα, κατά τους σχολιαστές της ΕΡΤ. Και τότε, πώς συνέτριψε το ρεκόρ αφού έκανε την στροφή σε περίπου 76΄΄; Ιδού η απορία.

Διά της επανάληψης…

Τι μαθαίνουμε παρακολουθώντας το Super Sport… Ο Μάκης Βολτυράκης (νυν προπονητής του πόλο του Εθνικού), υπήρξε επί χρόνια προπονητής του Ολυμπιακού! Και επειδή φαίνεται κάποιοι δεν το πίστεψαν (και σωστά), το είπαν τουλάχιστον τρεις φορές…Ν. Α. Κων.

Δωρεάν μαθήματα

Από τα ταπί και τα στάδια βρέθηκαν σε άλμπουρα, πλώρη και πρύμνη. Ο λόγος για τους Στέλιο Μυγιάκη και Λάμπρο Παπακώστα, οι οποίοι πήραν μέρος -και πρώτευσαν- σε ιστιοπλοϊκό αγώνα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, Γιάννης Μαραγκουδάκης, διαπίστωσε ότι έχουν ταλέντο και δεσμεύτηκε να προσφέρει ο όμιλος δωρεάν μαθήματα σε όλους τους Ολυμπιονίκες μας. Γιατί όχι; Εξάλλου, ο πρωταθλητισμός στην ιστιοπλοΐα δεν έχει ηλικία. Ιδανικό παράδειγμα ο Τάσος Μπουντούρης…

Μήνυμα «Ελπίδας»

Σε δημοπρασία βγήκε το κύπελλο που κατέκτησαν ολυμπιονίκες στον ιστιοπλοϊκό αγώνα «Ελπίδα». Πρώτος μειοδότης ήταν ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, Γιάννης Μαραγκουδάκης, αλλά την υψηλότερη τιμή πρόσφερε, εκ μέρους μεγάλης εταιρείας αθλητικών ειδών, ο Λάμπρος Παπαναστασίου, ο οποίος το δώρισε στο ίδρυμα «Ελπίδα». Οταν ο αθλητισμός στέλνει κοινωνικά μηνύματα, τότε έρχεται ακόμα πιο κοντά στο ολυμπιακό ιδεώδες. Σπυρ. Σπαν.

Επιτέλους, διαφάνεια

Μια νέα εποχή έχει ξημερώσει για την ελληνική γυμναστική. Σε αγώνα παγκορασίδων προέκυψε πρόβλημα με τα χαρτιά αθλητριών και, παρ’ όλο, που το σωματείο πρόσκειται στον νέο πρόεδρο, Θανάση Βασιλειάδη, αυτός δεν… μάσησε και έβγαλε το θέμα στη δημοσιότητα. Επιτέλους, διαφάνεια σε αυτό το άθλημα… Σπυρ. Σπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή