ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΣΕΙΡΑ των πέντε τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ, υποστηρίζουν πολλοί, πως θα περάσουν στην ιστορία του αθλήματος. Ισως και να μην έχουν άδικο, αφού σε όλους το ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός για τη νίκη κράτησαν σχεδόν έως το τελευταίο λεπτό.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, εκμεταλλευόμενος και το πλεονέκτημα της έδρας, το οποίο κέρδισε στην κανονική περίοδο, αναδείχθηκε δίκαια πρωταθλητής. Ηταν, σίγουρα, καλύτερος στις λεπτομέρειες. Μπορεί οι διαμαρτυρίες των «ερυθρολεύκων» για τη διαιτησία του τρίτου τελικού να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, όμως και οι διαιτητές είναι μέλη που συμμετέχουν στο παιχνίδι. Με μια σωστή ή λανθασμένη απόφαση, μπορούν να διαμορφώσουν αποτέλεσμα, όπως ένα εύστοχο ή άστοχο σουτ ενός παίκτη.

ΣΙΓΟΥΡΑ το μπάσκετ κέρδισε πολλά από τους αγώνες των «αιωνίων». Αλλά και οι δύο ομάδες αποκόμισαν οφέλη και εμπειρίες που θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούν. Αποδείχθηκε πως, όταν υπάρχει βούληση, μπορούν να συνεργαστούν επ’ ωφελεία του αθλήματος. Και στα πέντε παιχνίδια η ατμόσφαιρα εντός αγωνιστικού χώρου ήταν αυτή που χρειάζεται για να παιχθεί μπάσκετ.

ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ τους δύο προπονητές, αλλά και τους παίκτες, είδαμε σκηνές που θα πρέπει να αποτελέσουν διαφημίστηκα σκιτσάκια για το «ευ αγωνίζεσθαι». Οι εναγκαλισμοί του Ομπράντοβιτς με τον Γκέρσον. Οι απίστευτες παντομίμες του δεύτερου προς τους διαιτητές. Η ειλικρινής αναγνώριση της αξίας του Ισραηλινού από τον Σέρβο. Αυτά και άλλα πολλά ήταν ένα βήμα προόδου, που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο για τη συνέχεια.

ΟΛΑ καλά και όλα ωραία λοιπόν; Δεν υπήρξε τίποτα αρνητικό σ’ αυτά τα παιχνίδια; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν, και μάλιστα αρκετά. Ας αρχίσουμε με τα συνθήματα των οπαδών. Πότε επιτέλους θα καταλάβουν πως η επίδειξη σεξουαλικών ικανοτήτων δεν γίνεται στις εξέδρες; Και επιπλέον, πώς είναι δυνατόν να παρασύρονται σ’ αυτό το υβρεολόγιο ακόμα και άνθρωποι που τους θεωρούμε σοβαρούς; Διότι σε κάποια «τραγουδάκια» είδαμε να σιγοντάρουν και αυτοί που κάθονταν στις θέσεις των επισήμων. Και στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ.

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ με τις ρίψεις αντικειμένων. Η συνήθεια δεν αλλάζει. Οταν ο νικητής πανηγυρίζει, ο ηττημένος… ρημάζει. Η εξέδρα που «φιλοξένησε» τους οπαδούς του Ολυμπιακού, θύμιζε «βομβαρδισμένη» περιοχή μετά τη λήξη του τελικού. Να είστε σίγουροι πως αν το παιχνίδι γινόταν στο ΣΕΦ, η ίδια εικόνα θα υπήρχε, αν νικούσε ο γηπεδούχος, στην «πράσινη» κερκίδα. Και βέβαια, οι φωτοβολίδες. Μία εκ των οποίων προκάλεσε σοβαρή αναπηρία σε άνθρωπο της περιφρούρησης. Η αστυνομία, για άλλη μία φορά, δεν μπόρεσε να εμποδίσει την είσοδό τους στο γήπεδο.

ΑΛΛΑ και ο κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν αλλάζει συνήθειες. Η εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο στο ημίχρονο και οι φωνές του προς τους διαιτητές το αποδεικνύουν. Αλήθεια, γιατί δίνει αφορμές στους αντιπάλους του να μιλούν για «εκφοβισμό»; Διότι κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως, αν τα δύο αδέλφια ήθελαν να επηρεάσουν τη διαιτησία, δεν θα το έκαναν στο ημίχρονο του παιχνιδιού! Γι’ αυτό θεωρούμε την ενέργειά του «οπαδική», που, όμως, δεν αρμόζει στον πρόεδρο του ερασιτεχνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή