Μπαράζ ντοπαρισμένων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που ο ελληνικός στίβος πανηγύριζε για την παραμονή της εθνικής ομάδας ανδρών στην ανώτατη κατηγορία του κυπέλλου Ευρώπης, επλήττετο από σκάνδαλο ντόπινγκ, στο οποίο εμπλέκονται τρεις αθλητές. Ή, αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, δύο αθλητές και μία αθλήτρια. Επισήμως, ουδέν όνομα ανακοινώθηκε. Ο κόσμος, όμως, «βούιζε», ότι ένας είναι ο 21χρονος επικοντιστής, Κώστας Φιλιππίδης. Αυτό επιβεβαιώθηκε την Κυριακή, με τη μη συμμετοχή του στο Κύπελλο. Η ουσία, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανιχνεύθηκε στα ούρα του, είναι η υδροχλωρική ετιλεφρίν, που περιέχεται στο σκεύασμα, εφορτίλ. Αυτό χρησιμοποιείται, κυρίως, από υποτασικούς. Τα ονόματα των δύο άλλων αθλητών τα γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να τα δημοσιεύσουμε. Ο ένας, πάντως, ήταν μέλος της ομάδας 4×100 μ., που αγωνίσθηκε στο Κύπελλο και αντικαταστάθηκε εγκαίρως, ενώ η κοπέλα (εμποδίστρια, όπως λέγεται) δεν είναι μέλος της εθνικής ομάδας.

Ο προπονητής του κατόχου του πανελλήνιου ρεκόρ (5,75 μ. από το 2005), Δημήτρης Κυττέας, «βάζει το χέρι του στη φωτιά», ότι ο Φιλιππίδης δεν πήρε την ουσία. Τουλάχιστον εν γνώσει του. «Δεν χρειαζόταν να το πάρει. Δεν θα τον βοηθούσε», μας είπε. Και με παράπονο έλεγε. «Μια ημέρα αρρώστησα κι έλειψα και έγινε το κακό», εννοώντας ότι απουσίαζε, λόγω ασθένειας, την ημέρα, που ο αθλητής του αγωνίσθηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, οπότε διενεργήθηκε και ο έλεγχος. Λέγοντας αυτά, ο Κυττέας άφησε υπονοούμενα, ότι κάποιος «έστησε» τον Φιλιππίδη.

Η χρήση της υδροχλωρικής ετιλεφρίν απαγορεύεται στους αγώνες, επιτρέπεται, όμως, εκτός αυτών για θεραπευτικούς σκοπούς. Η ουσία ανήκει στην κατηγορία των συμπαθομιμητικών αμινών, οι οποίες ενεργοποιούν ίνες του μυϊκού νευρικού ιστού. Επί πλέον, δίνει ενέργεια, αφού αυξάνει τεχνητά την αδρεναλίνη, σε δόσεις μεγαλύτερες των συνιστώμενων για θεραπευτικούς σκοπούς μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της δύναμης, ενώ βοηθάει στην μείωση του βάρους με «κάψιμο» κυρίως λίπους και πολύ λίγης μυϊκής μάζας. Χθες, ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζονται τα εξής:

«Στη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών ελήφθησαν 69 δείγματα. Στις 17.10 της 22ας Ιουνίου του 2007, εδόθη τηλεφωνικά από το ΕΣΚΑΝ η πληροφορία για ΕΝΑ θετικό σε διεγερτική ουσία δείγμα, που αφορούσε μέλος της εθνικής ομάδας. Οι υπεύθυνοι της αποστολής ενημερώθηκαν ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ακόμη δύο δείγματα, που χρήζουν όμως περαιτέρω διερεύνησης. Το ένα από αυτά αφορούσε επίσης μέλος της αποστολής στο Μόναχο. Αμέσως αντικαταστάθηκαν οι δύο αθλητές, ο ένας για προληπτικούς λόγους, μιας και μέχρι σήμερα συνεχίζεται η περαιτέρω διερεύνηση-ανάλυση του δείγματός του, χωρίς ακόμη να υπάρχει θετικό δείγμα. Το ίδιο ισχύει και για το 2ο υπό διερεύνηση-ανάλυση δείγμα, που δεν αφορά μέλος των εθνικών ομάδων. Σήμερα, 25/6/07 έφθασε στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ έγγραφη ενημέρωση από το ΕΣΚΑΝ, για το θετικό δείγμα. Για τα δύο άλλα δείγματα επίσης σήμερα εδόθη προφορική ενημέρωση από το εργαστήριο του ΟΑΚΑ ότι δεν υπάρχουν ακόμη θετικά δείγματα, δεδομένου ότι συνεχίζεται η διερεύνηση-ανάλυση των δύο παραπάνω δειγμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή