ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ειδηση της ημέρας είναι ότι άρχισε προετοιμασία ο Απόλλων Καλαμαριάς. Η συγκεκριμένη συμπαθητική ομάδα της Θεσσαλονίκης από όσο θυμάμαι δεν αγωνίζεται στο Intertotto ή σε κάποιον προκριματικό του κυπέλλου UEFA – θα δώσει το πρώτο της παιγνίδι την ημέρα της προβλεπόμενης έναρξης του πρωταθλήματος, δηλαδή στις 26 Αυγούστου. Μέχρι τότε θα κάνει για εξήντα ολόκληρες μέρες προετοιμασία!

Για να εχετε μια συγκριτική εικόνα με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό πρέπει να πω ότι πέρυσι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν, μολονότι αγωνίστηκε στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ στις αρχές Αυγούστου ξεκίνησε την προετοιμασία της στις 16 Ιουλίου – μάλιστα χωρίς τους διεθνείς, οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είκοσι μέρες αργότερα! Η Λίβερπουλ άρχισε ακόμα πιο αργά, στις 21 Ιουλίου, κι αυτό παρόλο που το αγγλικό πρωτάθλημα ξεκινά πιο νωρίς από το δικό μας. Η Μπαρτσελόνα με κουρασμένα τα αστέρια της από το παγκόσμιο κύπελλο έκανε πέρυσι 35 ημέρες προετοιμασία και μέσα σε αυτές θα πρέπει να υπολογίσουμε και δύο «τουρνέ» που έκανε στην Αμερική σαν ροκ συγκρότημα. Η Ρεάλ Μαδρίτης, που κατά δήλωση του προπονητή της είχε κάνει μια βαριά και σκληρή προετοιμασία, δούλεψε γύρω στις 40 μέρες: το δίμηνο του συμπαθέστατου Μάκη Κατσαβάκη στον Απόλλωνα Καλαμαριάς πρέπει να είναι ένα νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Για να ειμαι δίκαιος με την ιστορία, πρέπει να πω ότι απλώς η Καλαμαριά ξεκινά πρώτη, όμως η πρακτική του προπονητή της δεν είναι πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη άλλων Ελλήνων προπονητών. Πριν από μια επταετία, όταν εξαιτίας μιας κόντρας των ομάδων της Α΄ Εθνικής με την Πολιτεία η έναρξη του πρωταθλήματος είχε αναβληθεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, οι πιο πολλές από τις ελληνικές ομάδες έφτασαν τις 75 και σε κάποιες περιπτώσεις τις 90 μέρες προετοιμασίας! Εκείνο το καλοκαίρι του 2000 ο Ολυμπιακός με προπονητή τον Γιάννη Μαντζουράκη πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα είχε υποχρεωθεί να δώσει 14 φιλικά ματς: θυμίζω ότι 15 ματς είναι το σύνολο των αγώνων του πρώτου γύρου!

Γιατι συμβαινει αυτό το παράδοξο; Για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τους προέδρους των ΠΑΕ, που ειδικά στην Ελλάδα βρίσκονται σε μια διαρκή σχέση αντιπαλότητας με τους ποδοσφαιριστές (τους). Οι πρόεδροι δεν θέλουν να πληρώνουν παίκτες κι αυτοί να κάθονται! Οι πιο πολλοί χαίρονται με την ιδέα ότι ο κόουτς «βασανίζει» στη ζέστη και στο κρύο, στα βουνά και τις θάλασσες, τα παλιόπαιδα που τους παίρνουν ένα σωρό λεφτά: η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική ομάδα στον κόσμο που θεωρείται σύνηθες ο πρόεδρος να παρακολουθεί μέρος της προετοιμασίας -όπου κι αν αυτή γίνεται-, λες και καταλαβαίνει πόσο αποδοτικές είναι οι διατάσεις.

Ο δευτεροσ λόγος έχει να κάνει με τους προπονητές. Η προετοιμασία είναι η μοναδική στιγμή που οι προπονητές μπορούν να δουλεύουν απερίσπαστα χωρίς να νιώθουν ότι ο πάγκος τους τρίζει. Το καλοκαίρι είναι για τους προπονητές η εποχή της εξουσίας τους. Η μόνη που μπορούν να την απολαμβάνουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή