Να βρεθεί κουράγιο να αξιοποιηθούν…

Να βρεθεί κουράγιο να αξιοποιηθούν…

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσοτερο και από την επιτυχία της Εθνικής Νέων αυτό που θα ‘πρεπε να μας απασχολεί είναι το μέλλον των πιτσιρικάδων που την αποτελούν. Αν σε αυτήν την ομάδα δεν υπήρχαν παιδιά με ταλέντο αλλά σκληροί εργάτες ποδοσφαιριστές με τους οποίους ο Νίκος Νιόπλιας έφτιαξε ένα οργανωμένο σύνολο τα πανηγύρια και τα μπράβο θα είχαν αξία: σήμερα αν τα παιδιά αυτά δεν αξιοποιηθούν τα μπράβο που ακούστηκαν δεν είναι παρά εκφράσεις αμηχανίας.   

Η περιπτωση του Μονιάκη είναι η πιο ενδεικτική. Ο Μονιάκης, μαζί με τον Νίνη, τον Παπασταθόπουλο και τον Πλιάτσικα είναι οι τέσσερις παίκτες της ομάδας του Νίκου Νιόπλια που έχουν πείρα πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής. Ο Παπασταθόπουλος, ο Πλιάτσικας και ο Νίνης ήταν ταλέντα από τα δεκαπέντε τους – και για τους τρεις ακούγονταν σπουδαία λόγια πριν ακόμα φτάσουν στην Εθνική Νέων. Ο Μονιάκης ξεπετάχτηκε τον τελευταίο χρόνο γιατί ο Μάοουερ, ο Γερμανός προπονητής του ΟΦΗ, τον εμπιστεύτηκε. Δεν συνέβη το ίδιο με πολλούς άλλους συμπαίκτες του κι όχι γιατί τους λείπουν τα προσόντα. Ολοι είναι ταλαντούχοι. Ο Παπαδόπουλος έχει μια μοναδική ικανότητα προσαρμογής: παίζει σωστά όπου τον βάλεις. Ο Δημούτσος είναι πεισματάρης, γρήγορος και μεγάλος μαχητής. Ο τερματοφύλακας Ανδρούτσος έκανε καταπληκτικά ματς πριν τραυματιστεί. Ο Αποστολόπουλος είναι στόπερ με σπάνια ψυχραιμία και ο Σιάκας ένας πανέξυπνος αμυντικός χαφ που μπορεί να παίξει και λίμπερο. Κι όμως κανείς από όλους αυτούς δεν αξιοποιήθηκε από την ομάδα του.   

Εβλεπα αυτά τα παιδιά κι αναρωτιόμουν για ποιο λόγο του χρόνου να μην είναι βασικοί ή έστω πρώτες επιλογές στις ομάδες που ανήκουν. Στο κέντρο της άμυνας του Περιστερίου δε θυμάμαι να αγωνίζονταν πέρυσι ο Μπεκενμπάουερ: κάτι Βραζιλιάνοι έπαιζαν οι μισοί εκ των οποίων χάθηκαν στην πορεία κι όμως ο Αποστολόπουλος δύσκολα και φέτος θα πάρει ευκαιρίες. Στον Ηλυσιακό έδωσαν δανεικό το Δημούτσο στον Φωστήρα!  Στον περσινό Ηρακλή παίκτης σαν τον Παπαδόπουλο σίγουρα δεν υπήρχε κι όμως το παιδί δεν έμπαινε ούτε δεκαοκτάδα. Ο συμπαίκτης του Ιωαννίδης χρησιμοποιήθηκε λίγο και ως αριστερός μπακ: δεν είναι τέτοιος και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Αν αυτοί οι δύο δεν πάρουν χρόνο συμμετοχής ούτε και φέτος θα πρόκειται για έγκλημα. Οπως θα είναι έγκλημα να μην αγωνιστεί ο Λαμπρόπουλος στη Λάρισα, να μην πάρει χρόνο συμμετοχής στον ΠΑΟ ο Δημούτσος, να γίνει ο Μήτρογλου ο νέος Μενδρινός που στον Ολυμπιακό στα 24 του θεωρείται ακόμα το ταλέντο που ο Λεμονής δοκιμάζει στην προετοιμασία.

Αν σε κατι είναι χρήσιμη η επιτυχία είναι ότι τώρα ξέρουμε πως στην Ελλάδα υπάρχει μια φουρνιά ποδοσφαιριστών με ταλέντο. Το παραμύθι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές τελείωσε: ο Νιόπλιας «σκότωσε τον δράκο». Κουράγιο δεν υπάρχει για να αξιοποιηθούν. Στην Ολλανδία ο Παπασταθόπουλος, ο Νίνης και ο Μονιάκης τον Σεπτέμβριο θα έπαιζαν στην Εθνική Ανδρών. Στην Ελλάδα είναι αμφίβολο αν, παρά τα σπουδαία πράγματα που έκαναν στο πανευρωπαίκό πρωτάθλημα, θα είναι βασικοί στις ομάδες τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή