Πισω απο τις Καμερες

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταλαντούχος και ιδιόρρυθμος

Μπορεί ο Νέρι Καστίγιο να μην έκανε την επίθεση κατά του Ολυμπιακού, που άλλοι φοβούνταν και άλλοι εύχονταν, αλλά έδειξε μια πλευρά του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του, αυτού που ίσως, «ευθύνεται» και για το πλούσιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Στη χθεσινή συνέντευξη, μίλησε στα ισπανικά. Ποιος; Αυτός, που πολλές φορές είχε αναλάβει τον ρόλο του μεταφραστή στα ελληνικά για ισπανόφωνους συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, χθες η μετάφραση από τα ισπανικά γινόταν στ’ αγγλικά. Ελληνικά δεν ακούστηκαν. Και κακώς έκαναν οι δημοσιογράφοι και έμειναν… Ν. Α. Κων.

Πρυτάνευσε η λογική

Βουλωμένο γράμμα είχε διαβάσει το «πουλάκι» που έλεγε τις τελευταίες ώρες ότι ο Καστίγιο δεν πρόκειται να συνεχίσει το ίδιο τροπάρι. Μετά τις προειδοποιητικές βολές που είχε στείλει με συνέντευξη σε αθλητική εφημερίδα την Πέμπτη, μπήκαν πολλοί στη μέση για να τον πείσουν ότι πρέπει να μαζευτεί για το καλό του Ολυμπιακού και να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα και στον εαυτό του. Μικρός είναι ακόμα ο Καστίγιο, ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή και σε ποιανού την ανάγκη θα βρεθείς αύριο-μεθαύριο.

Παράδειγμα ο Ιβιτς

Ενας από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού την Πέμπτη, ήταν ο Ιλια Ιβιτς. Τον είδε για περισσότερο από μία ώρα και του έδωσε να καταλάβει ποιο είναι το συμφέρον του, φέρνοντας τον ίδιο ως παράδειγμα. Οταν επρόκειτο να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Ιταλία, ο Ιβιτς έριξε γέφυρες για την επιστροφή του στον Ολυμπιακό, αλλά βρήκε κλειστές τις πόρτες, ακούγοντας, μάλιστα, και αρκετά απαξιωτικά σχόλια από διάφορους στα πέριξ της ομάδας. Δεν μίλησε, συνέχισε την καριέρα του και να που ωρίμασαν τα πράγματα για να επιστρέψει ως τεχνικός διευθυντής. Αν είχε πει κάποιες κουβέντες παραπάνω τότε πάνω στην πίκρα του, πολύ δύσκολα θα ήταν εκεί που βρίσκεται τώρα.

Κτύπησε το σαμάρι

Ο Καστίγιο κατάλαβε ότι «τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι». Αν και όλα όσα είπε θα μπορούσε να τα πει με μια απλή γραπτή δήλωσή του χωρίς να ξεσηκώσει τόσο κόσμο (τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά συνεργεία, δημοσιογράφους κ.λπ.), δεν μπορούσε ν’ ακυρώσει τη συνέντευξη Τύπου. Φρόντισε, όμως, να την αφοπλίσει, πρώτον μιλώντας στη μητρική του γλώσσα με μετάφραση στα… αγγλικά και δεύτερον απαγορεύοντας τις ερωτήσεις. Είπε αυτά που ήθελε να πει και έφυγε, όπως ακριβώς τον είχαν συμβουλεύσει οι ψύχραιμοι. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο πολύ μπορεί να σε στριμώξει ή να σε εκνευρίσει μια ερώτηση. Παίρνεις φόρα μετά και δεν κρατιέσαι, ενώ με τον μονόλογο, λες ό,τι έχεις γραμμένο από πριν στο χαρτάκι και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Κι αν πέταξε και καμιά κουβέντα για τον Πέτρο Κόκκαλη, ήταν για να μην πάει… άσφαιρη η πολυαναμενόμενη συνέντευξη. Αφού είπε να μη κτυπήσει τον γάιδαρο, όπως είχε κάνει την προηγούμενη μέρα, κτύπησε το σαμάρι. Χρ. Κ.

Εμειναν… ρέστοι

Με όλα τα προηγούμενα δυσαρεστήθηκαν κάποιοι στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, φιλοπαναθηναϊκή εφημερίδα χθες βγήκε με τίτλο «Χου-Νέρι με Καστίγιο», υπονοώντας, ότι, αν κάποτε ο Νέρι επιστρέψει στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να πάει στον Παναθηναϊκό. Μάλλον έμειναν με το… στυλό στο χέρι. Ν. Α. Κων.

Είμαστε και νονοί

Παντελως άγνωστος παίκτης είναι στη Νιγηρία ο Ενακαρχίρε. Αμα πεις σε Νιγηριανό το όνομα του νέου σέντερ μπακ του Παναθηναϊκού, δεν υπάρχει περίπτωση να σου πει ότι τον γνωρίζει κι ας έχει 22 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας. Πολύ απλά, ο «Big Joe» λέγεται Ενακαρχίρε μόνο από μας τους Ελληνες. Για τους Νιγηριανούς το όνομά του προφέρεται Ενκαρίρι ή… κάπως έτσι. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν αναγνωρίζουν παίκτη με το όνομα Ενακαρχίρε όπως τον βαφτίσαμε εδώ. Χρ. Κ.

Στιλ Ρίβερς

Στην αρχή ήταν ο Πάργκο, μετά ο Κιθ Μακ Λίοντ και τώρα ο Ντάνιελ Μπράουν. Ο 23χρονος Αμερικανός πλέι μέικερ είναι ο τρίτος παίκτης που απασχολεί τον Πίνι Γκέρσον και τους «ερυθρόλευκους» από τον χώρο του ΝΒΑ, ενώ ρίχνοντας μια ματιά στα χαρακτηριστικά του θα μπορέσει κανείς να διακρίνει αρκετά κοινά αγωνιστικά στοιχεία με τους δύο προηγούμενους. Είναι και οι τρεις «μετρ» του γρήγορου παιχνιδιού και του αιφνιδιασμού. Κοινώς, ο Ολυμπιακός φαίνεται να επιστρέφει σε ένα παλιότερο και άκρως επιτυχημένο αγωνιστικό στιλ, τότε που ο Ντέιβιντ Ρίβερς είχε την οργάνωση του παιχνιδιού των Πειραιωτών. Σ. Δ.

Η σαραντάρα

Κάποτε, πριν από περίπου 35-40 χρόνια, όταν ένας κολυμβητής έφτανε τα 20-22 του, εθεωρείτο «τελειωμένος» αθλητικά. Σπανιότατα βλέπαμε κολυμβητή στα 25 του. Για τις γυναίκες δε, τα χρόνια της αγωνιστικής κολυμβητικής δράσης ήταν λιγότερα. Οι κολυμβήτριες βρίσκονταν στην ακμή τους στα 16-18, άντε ως τα 20 τους. Σιγά σιγά, ο μέσος όρος αθλητικής ζωής των κολυμβητών και των κολυμβητριών μεγάλωσε, και έτσι βλέπουμε, πλέον, να πρωταγωνιστούν αθλητές 28-30 ετών. Αλλά 40; Ναι, καλά διαβάσατε.

Τόρες τότε, Τόρες τώρα

Στη δεκαετία του 1980, όταν στην ελληνική και βαλκανική κολύμβηση πρωταγωνιστούσε η Σοφία Δάρα (το 1981 έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος της Ελλάδος, που προκρίθηκε σε τελικό πρωταθλήματος Ευρώπης), το επώνυμο της οποίας στη λατινική γραφή γράφεται Dara, σε υψηλό επίπεδο υπήρχε μια άλλη Dara. Ηταν (και είναι) το μικρό της όνομα. Το επώνυμό της, Τόρες. Γεννήθηκε μόλις έξι ημέρες πριν από το χουντικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, δηλαδή στις 15 Απριλίου 1967. Εχοντας κλείσει 40 χρόνια ζωής, λοιπόν, η Αμερικανίδα, που πριν από 15 μήνες γέννησε το πρώτο της παιδί, επέστρεψε στις πισίνες και νίκησε στα 100 μ. ελευθέρως στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Ηταν η 14η νίκη της στο συγκεκριμένο αγώνισμα, στην ιστορία του θεσμού.

Ανικανοποίητη…

Ονειρο της Τόρες, είναι να μετάσχει στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Και όταν κολυμβητής των ΗΠΑ προκρίνεται σε Ολυμπιακούς, είναι βέβαιο ότι διεκδικεί μετάλλιο. Η Τόρες πρωτόπεσε σε Ολυμπιακούς το μακρινό 1984, στο Λος Αντζελες. Αγωνίσθηκε και το 1988 (Σεούλ) και το 1992 (Βαρκελώνη) και το 2000 (Σίδνεϊ). Εχει κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια (όλα σε σκυταλοδρομίες) και τέσσερα χάλκινα, τα τρία σε ατομικά αγωνίσματα. Στο Σίδνεϊ, στα 33 της, είχε γίνει πάλι θέμα. Πήρε τα τρία χάλκινα ατομικά και δύο χρυσά. Είναι ανικανοποίητη, όμως, με όσα έχει πετύχει. Και θέλει να ξαναγράψει ιστορία.

… και σέξι

Α, και κάτι ακόμη. Η Ντάρα Γκρέις Τόρες θεωρείται ότι είναι από τις πιο σέξι αθλήτριες και έχει κάνει φωτογράφιση για το «MAXIM». Ν. Α. Κων.

Να είναι τίμια και να φαίνεται

Υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Η εφημερίδα «Πρωταθλητής» αποκάλυψε, ότι ο διάσημος Σουηδός άλτης του ύψους, Στέφαν Χολμ (ο Ολυμπιονίκης της Αθήνας), ο κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στα 3.000 μ. στιπλ, Ολλανδός, Σίμον Φρούμεν και η πολύ καλή Φινλανδέζα ακοντίστρια, Μικαέλα Ινγκμπεργκ, μολονότι πρωτοστατούν στη σταυροφορία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου κατά του ντόπινγκ, δεν περιλαμβάνονταν στις λίστες για τους αιφνίδιους ελέγχους για το 2006 και τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Δεν ισχυριζόμαστε, ότι οι τρεις κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η γυναίκα του Καίσαρα, όμως, πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια.

Αλλά και το άλλο; Η Σλοβένα εξαιρετική 800άρα (πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2002), Γιολάντα Τσέπλακ ήταν μέλος της ίδιας ομάδας, που έκανε τη σταυροφορία και έπειτα από λίγες ημέρες βρέθηκε ντοπαρισμένη. Και επί πλέον, μη μου πείτε ότι δύο άλλα επιφανή μέλη της ομάδας, η Βουλγάρα σπρίντερ Ιβέτ Λάλοβα, που αίφνης το 2004 έτρεξε τα 100 μ. σε 10.77 (6η ταχύτερη αθλήτρια όλων των εποχών) και τα 200 σε 22.51, και ο Ισπανός σφαιροβόλος, Μανουέλ Μαρτίνεθ (4ος στους Ολυμπιακούς του 2004) με ρεκόρ 21,47 μ., πέτυχαν ό, τι πέτυχαν μόνο με τη βοήθεια φιλέτων και αναβραζόντων δισκίων βιταμίνης C…

Σκεφθείτε δε, αν την αλματώδη πρόοδο της Λάλοβα είχε κάνει η Κατερίνα Θάνου, τι θα έγραφαν κάποια ξένα έντυπα και τι θα έλεγαν μερικοί «καλοπροαίρετοι» ξένοι. Ν. Α. Κων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT