ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικος στίβος είναι φανερό, όπως φαίνεται και από την αγωνιστική παρουσία του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο διεξάγεται στην Οσάκα, ότι βρίσκεται σε ύφεση. Ουσιαστικά αντιπροσωπεύεται, σε υψηλό επίπεδο, από τον Περικλή Ιακωβάκη και την Πηγή Δεβετζή.

Σιγουρα αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία, καθώς πάρα πολλοί από τους «αστέρες» του «ξεφούσκωσαν» υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής ή αμφισβήτησης για τις μεθόδους που μεταχειρίστηκαν για να εκτοξευθούν -εν ριπή οφθαλμού, που λέει ο λόγος, σε επιτυχίες που ούτε να φανταστούν και αυτοί και εμείς, μπορούσαμε.

Ασφαλωσ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Η πολιτεία για παράδειγμα είχε ρίξει πάρα πολλά χρήματα στον πρωταθλητισμό εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αδιαφορώντας για τις υποδομές και την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμη βάση.

Δυο μόνο ξεχώρισαν από όλη αυτή τη φουρνιά που κυνήγησε τη δόξα και το χρήμα. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχίζουν. Εχοντας συμπληρώσει μια δεκαετία στους στίβους, ανέβαιναν βήμα βήμα, σκαλί σκαλί επίπεδο, μέχρι να φτάσουν στα όρια των φυσικών και ψυχικών δυνατοτήτων τους.

Ενασ σοβαρός φυσικός δρομέας χωρίς τα «μούσκουλα» των εργαστηριακών παρεμβάσεων και παραβάσεων, ο Περικλής, ακόμα και αν ατύχησε στον τελικό του αγωνίσματός του τρέχοντας στη μειονεκτική δεύτερη διαδρομή, δηλώνει το παρών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Το ίδιο και η Δεβετζή, που έχει φάει την άμμο του σκάμματος με τη χούφτα. Είδαμε το πολύ μεγάλο άλμα της στον προκριματικό του άλματος τριπλούν και μας φάνηκε ως κάτι το πολύ απλό και συνηθισμένο. Ήταν, με λίγα λόγια, φυσικό επακόλουθο των τεράστιων φυσικών της προσόντων και της δυναμικού χαρακτήρα της.

Αθλητεσ που νίκησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα χωρίς να εμφανιστούν ποτέ σε άλλη σπουδαία διοργάνωση, ακόμα και αν το απαίδευτο κοινό τους αποθεώνει και οι κυβερνώντες τους τιμούν και τους επιβραβεύουν, δύσκολα παραμένουν ανάμεσα στις σπουδαίες και κοινωνικά χρήσιμες -ως πρότυπα για τους νέους- προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού.

Χαρηκαμε για τον Ελληνα και την Ελληνίδα, χαρήκαμε και θαυμάσαμε τον Κυριάκο Ιωάννου, αυτόν τον νεαρό, μόλις 23 ετών, Κύπριο άλτη του ύψους, που πέταξε στα 2 μέτρα και 35 εκατοστά, όσο δηλαδή πήδηξαν και οι άλλοι δύο που πήραν, λόγω λιγότερων αποτυχημένων προσπαθειών, το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο.

Αυτο το παιδί με ύψος 1,97 και βάρος 65 κιλά, με άψογη τεχνική κατάρτιση και τεράστιες αλτικές δυνατότητες, έχει να δώσει πολλές χαρές στους συμπατριώτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή