«Υποπτα» συμπληρώματα διατροφής…

«Υποπτα» συμπληρώματα διατροφής…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τα συμπληρώματα διατροφής που τόσο πολύ προτιμούν 8 στους 10 αθλητές όλων των αθλημάτων για να αποκτήσουν δύναμη και ενέργεια στους αγώνες και στις προπονήσεις, «κρύβουν» σε σημαντικό ποσοστό αναβολικές ή άλλες απαγορευμένες ουσίες. Αυτό επισημάνθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το υφυπουργείο Αθλητισμού και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ με τη συμμετοχή της Σούπερ Λίγκας, παλαιών ποδοσφαιριστών και ολυμπιονικών. Ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν τα συμπεράσματα από τελευταίες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής, όχι μόνο δεν είναι «αθώα», αλλά, όπως ανέφερε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δρ Γ. Νάσης, «ενδέχεται να απειλήσουν την υγεία ή να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα σε έλεγχο ντόπινγκ».

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολωνίας για όλα τα αθλήματα (τα συμπεράσματά της επιβεβαιώθηκαν κι από άλλες που ακολούθησαν) έδειξε ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές και αθλητές υψηλού επιπέδου χρησιμοποιούν συμπληρώματα επειδή θεωρούν ότι δεν σιτίζονται κανονικά, επειδή τα χρησιμοποιούν συναθλητές τους, υπό την πίεση των γονιών τους ή γιατί πιστεύουν ότι θα βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Από τα 600 «αθώα» σκευάσματα διατροφής 215 εταιρειών που συγκέντρωσαν οι ερευνητές από 13 χώρες (Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, ΗΠΑ κ.ά.) διαπιστώθηκε ότι το 15% εξ αυτών των συμπληρωμάτων περιείχαν ουσίες που οδηγούσαν σε θετικό αποτέλεσμα ντόπινγκ, ενώ ποσοστό 10,4% κατατάχθηκε στα αμφίβολα δείγματα, αφού το εργαστηριακό αποτέλεσμα δεν χαρακτηρίστηκε ασφαλές.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ανέφερε ως σημαντικό βήμα την πρόσφατη απαγόρευση διακίνησης οποιασδήποτε μορφής σκευασμάτων στα γυμναστήρια, υπενθυμίζοντας ότι οι απαγορευμένες ουσίες έχουν φτάσει ακόμα και στους αγώνες παίδων.

«Σε πανελλήνιους αγώνες, παιδιά ηλικίας 15-17 ετών, για να νικήσουν και να κερδίσουν μόρια για το πανεπιστήμιο, διαπιστώθηκε ότι έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών και προφανώς αυτό έγινε και με την προτροπή των γονιών τους, οι οποίοι επίσης στερούνται ενημέρωσης», είπε ο κ. Ορφανός.

Τα εργαστήρια ανιχνεύουν σήμερα όσες ουσίες είναι γνωστές. Οπως ανέφερε ο διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, Κώστας Γεωργακόπουλος, το ελληνικό εργαστήριο ανιχνεύει και γνωστά και άγνωστα αναβολικά.

«Λόγω της δυνατότητας να διατηρούμε αποθηκευμένα τα στοιχεία των δειγμάτων με τα άγνωστα αναβολικά, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την παγκόσμια οργάνωση αντιντόπινγκ κατά πόσο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως, έτσι ώστε να επανενεργοποιείται στο μέλλον ακόμη και μετά από χρόνια ο έλεγχος και να ταυτοποιούνται οι ουσίες», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή