Πισω απο τις Καμερες

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Nessun dorma»

Συνέδεσε τ’ όνομά του και τη Θεία φωνή του με μία από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις· το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 1990, που έγινε στην πατρίδα του, την Ιταλία. Ο Λουτσιάνο Παβαρότι δεν πέθανε. Μπορεί το σώμα του να το υποδέχεται σήμερα η γη της Μόντενα, η πόλη όπου γεννήθηκε πριν από σχεδόν 72 χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου του 1935, αλλά η φωνή του θα ζει πάντα στ’ αυτιά μας και στην ψυχή μας· τουλάχιστον όσο θα ζούμε. Οπως και της Μαρίας Κάλλας, του Ενρίκο Καρούζο και όλων των μεγάλων λυρικών τραγουδιστών, που υλικά δεν βρίσκονται πια κοντά μας.

Ο πληθωρικός σε όλα του Παβαρότι, τραγουδώντας στην τελετή έναρξης του κυπέλλου κόσμου το 1990, μαζί με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο και τον Χοσέ Καρέρας, έφερε την όπερα κοντά στο ευρύ κοινό. Και είναι αυτή η προσφορά των τριών τενόρων (γιατί δεν ήταν η μοναδική φορά που τραγούδησαν εκτός σκηνής), η σημαντικότερη προς το λυρικό θέατρο, πέρα από τις εκπληκτικές ερμηνείες τους.

Οι μεγάλοι μουσικοί, τραγουδιστές, λογοτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, δεν πεθαίνουν όταν το φθαρτό σώμα τους υποκύπτει στο μοιραίο. Είναι αθάνατοι. Ζουν μέσω της μουσικής τους, της φωνής τους, των γραπτών τους, των ζωγραφικών και γλυπτών έργων τους. «Νessun dorma» (ουδείς να κοιμηθεί). Ο Λουτσιάνο Παβαρότι κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο. Η φωνή του ζει. Και θα ζει. Οσο υπάρχουν άνθρωποι. Ν. Α. Κων.

Στα δύο η ΑΕΚ για το «σπίτι»

Πολύ «κρύα» ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε η πλειοψηφία των οπαδών της ΑΕΚ στην είδηση ότι ερρίφθη ο κύβος για γήπεδο στα Α. Λιόσια, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις «επώνυμων» φιλάθλων και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της, τη στάση των οργανωμένων οπαδών και γενικώς τη σκόνη που σήκωσε αυτή η αναγγελία. Η μόνη… θερμή αντίδραση ήταν από πλευράς Ερασιτεχνικής κι αυτή από την ανάποδη, με πολλές βαριές κουβέντες από τον κ. Ανατολιωτάκη, σε προσωπικό επίπεδο μάλιστα, σε βάρος του Ντέμη Νικολαΐδη. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί που εκτιμούν ότι η ομάδα δεν πρέπει να μείνει αιχμάλωτη του ρομαντισμού και πρέπει να ανοίξει τα φτερά της στο αύριο, αλλά σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κόσμος είναι διχασμένος και θα χρειαστεί καιρός για να χωνέψουν οι περισσότεροι την ιδέα ότι η ομάδα τους ριζώνει μακριά από την ιστορική της έδρα.

Με τι χρήματα;

Πολλά μπορεί να πει κανείς επί του θέματος και να έχει δίκιο, απ’ όποια πλευρά κι αν το βλέπει. Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι με τους υπάρχοντες όρους στη Ν. Φιλαδέλφεια, το έργο δεν βγαίνει με τίποτα από οικονομικής πλευράς. Από τη στιγμή που η ΑΕΚ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρηματοδοτήσει μόνη της τέτοιο έργο, ούτε θα μπορούσε να αποπληρώσει ένα μεγάλο δάνειο όταν οι δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης είναι εξαιρετικά περιορισμένες, είναι σαφές πώς ούτε ένας ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάμβανε τέτοιο ρίσκο. Ο ιδιώτης θέλει το κέρδος κι αν δεν το… μυρίζεται, δεν πρόκειται να βάλει τα ωραία του λεφτά χωρίς να είναι σίγουρος για την απόσβεση. Στη Ν. Φιλαδέλφεια κανείς δεν θα είναι, ενώ στα Λιόσια οι προοπτικές του εμπορικού πάρκου που θα φτιαχτεί γύρω από το γήπεδο, είναι σίγουρα πιο ελκυστικές για έναν επενδυτή.Χρ. Κ.

Κέρδισε τις εντυπώσεις

Αν και ένα παιχνίδι κόντρα στο Κορωπί δεν δίνει την ευκαιρία παρά μόνο για ξεμούδιασμα, οι εντυπώσεις που άφησε ο Σαριέγκι σε όσους παρακολούθησαν αυτό το φιλικό, ήταν αρκετά καλές. Είχε, βέβαια, ελάχιστη δουλειά αμυντικά μιας και οι αντίπαλοι δεν ήταν απειλητικοί, αλλά άρεσε γενικώς η συμπεριφορά του μέσα στο παιχνίδι. Μιλούσε συνεχώς στους συμπαίκτες του, κατεύθυνε τους νέους, έβαζε… χέρι στους παλιούς όταν δεν έπαιρναν καλές θέσεις και γενικώς έδειχνε να διαθέτει προσωπικότητα. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι έγινε αρχηγός της Ατλέτικ Μπιλμπάο από τον πρώτο κιόλας χρόνο που πήγε εκεί. Και η Μπιλμπάο δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα για να είναι συνηθισμένη υπόθεση να είναι αρχηγός της.Χρ. Κ.

Απίστευτοι Ελληνες

Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη, όπου διεξάγονται οι αγώνες για δύο από τους όμιλους του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ. Κατά την είσοδο των αυτοκινήτων στο στάδιο «Γιουμπιλέινι» τα αυτοκίνητα ελέγχονται εξονυχιστικά, ακόμα και από κάτω με καθρέφτη που φέρει φακό. Τις ομάδες συνοδεύει στις μετακινήσεις τους περιπολικό, ενώ από την επιτροπή διοργάνωσης μας ζήτησαν να τους ενημερώνουμε για τυχόν μετακινήσεις μας. Φυσικά, κανένας Ελληνας δεν άκουσε τη συμβουλή τους…

Αληθινοί επαγγελματίες

Το καλό παράδειγμα δίνουν καθημερινά στην Αγία Πετρούπολη οι Μάριος Γκιούρδας και Ακης Χατζηαντωνίου. Οι παίκτες είναι οι πρώτοι που αφήνουν τα δωμάτιά τους είτε πρόκειται να πάνε για προπόνηση είτε για μια απλή συγκέντρωση της εθνικής. Παρόλο που είναι από τους παλαιότερους στην ομάδα, προσπαθούν με ζήλο και επαγγελματισμό. Αυτά είναι καλό να τα βλέπει η νέα γενιά…

Μπαμπάδες του λόχου

Σε… μπαμπάδες του λόχου έχουν εξελιχθεί ο πρόεδρος των εθνικών ομάδων, Μανώλης Παπαδάκης και ο μάνατζερ της εθνικής, Δημήτρης Αγραπιδάκης. Στην Αγία Πετρούπολη φροντίζουν τους διεθνείς μας αλλά και όλα τα μέλη της αποστολής σαν να είναι παιδιά τους. Από νερά μέχρι σοκολάτες. Μάλιστα, ο παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού, ο κ. Αγραπιδάκης, πήγε σοκολάτες σε αθλητές πριν από το νικηφόρο φιλικό παιχνίδι με τη Ρωσία. Μια κίνηση που θεωρήθηκε γούρικη…

Φιλόξενοι

Φιλόξενος λαός οι Ρώσοι. Οσοι εργάζονται για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα προσπαθούν να πετύχει η διοργάνωση. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη με μέλος της ελληνικής αποστολής. Ο στατιστικολόγος της ομάδας μας, Παναγιώτης Κουντουρίδης, πήγε από νωρίς στο γήπεδο για… κατασκοπεία και δεν έφαγε για μεσημέρι. Η συνοδός της αποστολής το πρόσεξε και του πήγε στο «Γιουμπιλέινι» φρούτα και υλικά για σάντουιτς.Σπυρ. Σπαν.

Υπάρχουν και χειρότερα

Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για τη σκληρή κριτική που ασκούν είτε στις εθνικές ομάδες είτε στα σωματεία. Μια ματιά, όμως, αν έριχνε κάποιος στον ισπανικό Τύπο μετά την ήττα των «φούριας ρόχας», από την Κροατία στο ευρωμπάσκετ θα συνειδητοποιούσε ότι στην Ελλάδα, η κριτική που ασκείται είναι… τουλάχιστον απαλή. Λέξεις, όπως, «ντροπή» και «αίσχος» βρέθηκαν στα ισπανικά πρωτοσέλιδα, ξεχνώντας προφανώς ότι αυτοί οι παίκτες τους χάρισαν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή πριν από ένα χρόνο στην Ισπανία.Σ. Δ.

Μικρή Οδύσσεια

Οδύσσεια περιμένει τους πιτσιρικάδες μας που θα βρίσκονται στο Μπακού για τον αγώνα με το Αζερμπαϊτζάν της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2009. Με την ολοκλήρωση της αναμέτρησης δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά θα μεταβούν στα Νησιά Φερόες, τις ελπίδες των οποίων θα αντιμετωπίσουν την Τετάρτη. Αλλά για να φθάσουν στα Φερόες θα γυρίσουν τη… μισή Ευρώπη. Απ’ το Μπακού θα «πετάξουν» για την Κωνσταντινούπολη, εν συνεχεία για την Κοπεγχάγη και τέλος για τα Νησιά Φερόες. Καλό ταξίδι…Ν. Ν. Γ.

«Ενεση» στα αριστερά

Αγώνα δρόμου κάνουν τόσο ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς όσο και ο Ραούλ Μπράβο, προκειμένου να είναι έτοιμοι για την πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ και τον αγώνα με τη Λάτσιο στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Καλύτερα πηγαίνει η αποθεραπεία του αρχηγού, η παρουσία του οποίου κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αριστερή πτέρυγα, αφού έδειχνε να είναι εκτός λειτουργιάς στο ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ν. Ν. Γ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή