ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουγγαρια και η Μάλτα φρόντισαν το Σάββατο που η Εθνική του Οτο Ρεχάγκελ είχε ρεπό να της κάνουν υπέροχα δώρα. Οι Ούγγροι έβαλαν τέλος στο όνειρο της Βοσνίας να διεκδικήσει την πρόκριση κερδίζοντάς την με 1-0 και οι άτεχνοι πλην όμως φιλότιμοι Μαλτέζοι φρέναραν την Τουρκία στο 2-2. Τι αποδεικνύουν αυτά τα αποτελέσματα; Τίποτα περισσότερο από το ότι η εθνική μας βρίσκεται σε ένα όμιλο με ασταθέστατους αντιπάλους γεμάτους προβλήματα -ή για να το πω με απλά λόγια σε έναν όμιλο της πλάκας!

Για να μην παρεξηγηθώ δεν υποστηρίζω ότι η Εθνική μας θα προκριθεί χαριστικά στα τελικά του Euro του 2008 -ίσα ίσα πιστεύω ότι η Εθνική περνάει χάρη στην τεράστια επιτυχία της να κατακτήσει το προηγούμενο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Χάρη σε εκείνο το αποκλειστικά δικό της κατόρθωμα τοποθετήθηκε επικεφαλής στον όμιλο και βρήκε τους τωρινούς αντιπάλους της: κανείς δεν της χάρισε τίποτα. Ομως προσοχή μην κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι μια πιθανή πρόκριση θα είναι επιτυχία. Δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από την αποφυγή της μεγαλύτερης αποτυχίας στην ιστορία της εθνικής ομάδας.

Η Εθνικη μασ έχει μπροστά της τα τρία πιο δύσκολα ματς του προγράμματός της: με τη Νορβηγία, (απόψε) τη Βοσνία και την Τουρκία (τέλος Οκτωβρίου): για να σφραγίσει και τυπικά το εισιτήριο πρέπει απλώς να είναι σοβαρή. Αν η Εθνική μας αντιμετωπίσει το σερί των τριών παιχνιδιών που ακολουθούν, ως βαρετές υποχρεώσεις, καταφεύγοντας συγχρόνως σε υπολογισμούς με συμπεράσματα του είδους, «με τρεις βαθμούς περνάμε κ.τλ.», θα έχει κάνει ένα τεράστιο λάθος.

Ο σκοποσ όλων θα πρέπει να είναι να κεφαλαιοποιήσουν το τωρινό δώρο, την παρουσία της ομάδας σε ένα τόσο εύκολο όμιλο δηλαδή, εισπράττοντας όσο περισσότερους βαθμούς γίνεται, ώστε η Εθνική μας να είναι ψηλά στην κατάταξη της UEFA και να τοποθετηθεί επικεφαλής ομίλου και στα προκριματικά του επόμενου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος: μόνο τότε θα έχει πάλι μια βατή κλήρωση.

Ελπιζω να είναι κατανοητό ότι, όταν τοποθετείσαι σε ένα τόσο εύκολο όμιλο όπως ο τωρινός δεν αγωνίζεσαι μόνο για να τη μαθηματική πρωτιά, αλλά και για το μέλλον σου. Η Εθνική έχει τη χρυσή ευκαιρία να γεμίσει με βαθμούς τον κουμπαρά της, να φτιάξει την προίκα της. Αν περιοριστεί στο να προκριθεί με 25 ή 27 βαθμούς θα έχει κάνει ένα ολέθριο λάθος.

Δε φοβαμαι ότι η γρήγορη πρόκριση μπορεί να έχει ως συνέπεια να καβαλήσουν κάποιοι το καλάμι. Τα πιο πολλά παιδιά της Εθνικής είναι σοβαρά, έχουν επίγνωση της αποστολής, νοιώθουν το εθνικό συγκρότημα ως ομάδα τους. Γνωρίζουν επίσης ότι στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας θα έχουν δυσκολότερους αντιπάλους από τη Βοσνία, τη Νορβηγία και την Τουρκία και ότι εκεί δεν υπάρχουν Μάλτες και Μολδαβίες. Αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουν: στην ουσία τώρα μπορούν να βάλουν τις βάσεις, ώστε να υπάρξει συνέχεια στο θαύμα της Πορτογαλίας….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή