Ξύπνησε με το… χαστούκι

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιμένοντας τον Αρη να βάλει το κερασάκι στην τούρτα, σε μια καταπληκτική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο Παναθηναϊκός έκανε το χρέος του απέναντι στην Αρτμέντια και επέστρεψε στην Αθήνα νικητής με 2-1. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να ανατρέψει το σκορ, έπειτα από ένα μπαράζ χαμένων ευκαιριών και με το νικητήριο γκολ να έρχεται στο 90΄ από τον Ν’ Ντιογέ, αφού προηγουμένως η ισοφάριση ήλθε με πέναλτι στο 62΄. Με πιεστική άμυνα από πολύ ψηλά και καλή κυκλοφορία της μπάλας στο κέντρο, οι «πράσινοι» είχαν σε όλη τη διάρκεια του α΄ ημιχρόνου τον έλεγχο του ρυθμού, αλλά δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν καμία από τις τρεις κλασικές (και τις αρκετές άλλες μικρότερες) ευκαιρίες που δημιούργησαν.

Ειδικά στο 20λεπτο 15΄ με 35΄, η πίεση ήταν ασφυκτική και οι ευκαιρίες απανωτές, με πιο χαρακτηριστικές την καταπληκτική ενέργεια του Σαλπιγγίδη στο 18΄ όταν έδωσε έτοιμο γκολ στον Παπαδόπουλο, έπιασε «αέρα» μόνος από το ύψος της μικρής περιοχής, το δεξί δοκάρι σε δυνατό σουτ του Τζιόλη στο 19΄ και την άστοχη κεφαλιά του Παπαδόπουλου από τη μικρή περιοχή, έπειτα από εξαιρετική ενέργεια του Βύντρα η οποία χειροκροτήθηκε ακόμα και από τους (περίπου 5 χιλ.) Σλοβάκους φιλάθλους.

Η Αρτμέντια είχε απειλήσει μόνο στο 12΄ σε σουτ που εξουδετέρωσε δύσκολα ο Μάλαρτς και βγήκε από το καβούκι της μόνο στα τελευταία 6 – 7 λεπτά του α΄ μέρους, χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα απέναντι στην καλοστημένη άμυνα της ελληνικής ομάδας.

Η εικόνα της σιγουριάς ράγισε με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, όταν στην πρώτη φάση που εκτέθηκε η άμυνα του Παναθηναϊκού σε αντεπίθεση των Σλοβάκων, ο Ουρμπάνεκ εκμεταλλεύθηκε την κακή τοποθέτηση του Βύντρα και άνοιξε το σκορ με κοντινό πλασέ στο 47΄. Το γκολ αυτό ταρακούνησε τους «πράσινους» και τους ανάγκασε να πατήσουν ακόμα περισσότερο το γκάζι.

Η πίεση έγινε ασφυκτική για 15 λεπτά και, πέρα από το γκολ της ισοφάρισης, απέφερε πολλές ευκαιρίες που πήγαν όλες στο βρόντο. Για να μπει η μπάλα στα δίχτυα, χρειάστηκε ένα… χαζό πέναλτι στον Σαλπιγγίδη σε φάση που δεν είχε άμεσο κίνδυνο, το οποίο αξιοποίησε ο Παπαδόπουλος στο 62΄.

Πιο πριν, ο Παναθηναϊκός έχασε δύο σπάνιες ευκαιρίες με τον Σαλπιγγίδη στο 52΄ (τετ α τετ, έδιωξε ο Χιλ) και στο 59΄ (έδιωξε πάνω στη γραμμή ο Φάρκας), όπως και μετά την ισοφάριση, κυρίως με τον Παπαδόπουλο. Οι Σλοβάκοι είχαν δοκάρι στο 71΄ με τον Ντοσούντιλ και αναθάρρησαν για ένα δεκάλεπτο, αλλά η είσοδος του Ν’ Ντιογέ επανέφερε την… τάξη, όχι μόνο χάρη στο πολύ ωραίο γκολ που πέτυχε με κεφαλιά στο 90΄. Ο Σενεγαλέζος έδωσε πνοή με την είσοδό του στο παιχνίδι και έδωσε πολλές υποσχέσεις στη συνέχεια.

Την παράσταση όμως την έκλεψε ο Μάτος. Ο Βραζιλιάνος παρέδωσε… μαθήματα για το πώς παίζεται η θέση ενός σύγχρονου αμυντικού χαφ και ήταν ο κινητήριος μοχλός της ομάδας, ειδικά στο β΄ ημίχρονο. Κοντά σε απόδοση ήταν και ο Δημούτσος, ενώ οι δύο επιθετικοί, Σαλπιγγίδης και Παπαδόπουλος έκαναν σπουδαία δουλειά αλλά έχαναν τις ευκαιρίες.

ΑΡΤΜΕΝΤΙΑ: Χιλ, Φάρκας (80΄ Ντούριτσα), Ντοσούντιλ, Γκεντέ, Χάλεναρ (87΄ Μραζ), Ομπζέρα (80΄ Πιρόσκα), Μπορμπέλι, Τσισόφσκι, Φόντρεκ, Ουρμπάνεκ, Κόζακ.

ΠΑΟ: Μάλαρτζ, Βύντρα, Νίλσον, Γκούμας, Ενακαρίρε, Μάτος, Δημούτσος (93΄ Σιμάο), Τζιόλης, Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης (75΄ Ν’ Ντιογέ), Παπαδόπουλος.

– Περίπου 300 Ελληνες έδωσαν το παρόν στο γήπεδο. Δημιουργήθηκε, μάλιστα, αναταραχή στα μέσα του α΄ ημιχρόνου όταν μερικοί ομογενείς, οπαδοί του ΠΑΟΚ, αποδοκίμαζαν τον Σαλπιγγίδη και αντέδρασαν οι υπόλοιποι.

– Στο 90΄ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Μπορμπέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή