Οι πρώτοι στόχοι του Ιωαννίδη

Οι πρώτοι στόχοι του Ιωαννίδη

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H θητεία του Γιάννη Ιωαννίδη στην καρέκλα του υφυπουργού Αθλητισμού άρχισε με λίγα λόγια και τουλάχιστον 12ωρο πρόγραμμα στο γραφείο του. Ακόμα και οι… ανυποψίαστοι φύλακες και θυρωροί έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι τα φώτα στον έβδομο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται το υφυπουργείο και η ΓΓΑ θα είναι αναμμένα μέχρι αργά το βράδυ, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, και ενίοτε κάποια πρωινά Σαββατοκύριακου, ο «ξανθός» θα είναι εκεί κι ας μη χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος του… γραφείου.

Η πολιτική καριέρα του Ιωαννίδη τον έφερε στο πόστο της αθλητικής ηγεσίας. Και ο Γιάννης που ξέρει πολύ καλά εντός των αγωνιστικών χώρων το DNA του αθλητισμού, είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής του μπάσκετ, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διοικήσει τον ελληνικό αθλητισμό, με την κιμπαροσύνη που διαθέτει και αποδίδοντας πολιτική δικαιοσύνη με ίσες αποστάσεις απ’ όλους, όποτε και όπου χρειάζεται.

Ο προκάτοχος του Γιάννη Ιωαννίδη μιλούσε επί μισή ώρα στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της θέσης του υφυπουργού για το έργο του. Ο Ιωαννίδης τον άκουγε με υπομονή και ενώ είχε δίπλα του τον πολιτικό προϊστάμενό του, Μιχάλη Λιάπη, προτίμησε να μην κάνει τις καθιερωμένες προγραμματικές δηλώσεις. Ούτως ή άλλως, το όραμα και τα αθλητικά σχέδια του Ιωαννίδη είναι γνωστά και έχουν άμεση συνάρτηση με την παιδεία. Την αθλητική παιδεία που λείπει από τις νεότερες γενιές των Ελλήνων φιλάθλων, με αποτέλεσμα ο φανατισμός και η βία να έχουν «φωλιάσει» στις εξέδρες των γηπέδων.

Ο Ιωαννίδης θα έχει στην πρώτη θέση των στόχων του την εξάλειψη της βίας εντός και εκτός των γηπέδων. Για τον «ξανθό», η επιστροφή της οικογένειας και κυρίως των μικρών παιδιών με τους γονείς τους στα ελληνικά γήπεδα, κυρίως του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, δεν είναι «όνειρο απατηλό».

Ο πρώην προπονητής του μπάσκετ θεωρούσε και θεωρεί ότι ο αθλητισμός που υπηρέτησε επί 40 χρόνια, περίπου, είναι το καλύτερο αντίδοτο στους άσχημους πειρασμούς της σύγχρονης εποχής που αποπροσανατολίζουν την πλειοψηφία της νεολαίας.

«Η δύναμη του αθλητισμού μετριέται από την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων παιδιών, που είτε ασχολούνται μ’ αυτόν είτε τον παρακολουθούν, χωρίς παρωπίδες και φανατισμό» έλεγε ο «ξανθός» σ’ έναν στενό συνεργάτη του, την επόμενη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του και των πολύωρων ενημερώσεων που έχει αρχίσει μ’ όλους τους συνεργαζόμενους φορείς.

Στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, ο Ιωαννίδης γνωρίζει ότι πρόκειται για μια διαμορφωμένη πραγματικότητα, στην οποία θα έχει εποπτικό χαρακτήρα, αλλά δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχτεί προβληματικές ανώνυμες εταιρείες να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα, χωρίς να εκπληρούν τα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια και να δημιουργούν ανισομερείς όρους ανταγωνισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο και ο κ. Ιωαννίδης θα ζητήσει ενεργότερο ρόλο από την ΕΕΑ και συχνότερους ελέγχους στις ανώνυμες εταιρείες, κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

Ειδικά, στις σχέσεις του υφυπουργείου με την ΕΠΟ, ο Ιωαννίδης θα χαράξει διαφορετική γραμμή από τον προκάτοχό του και θα αποδεχτεί την πρόσφατη πρόταση που έγινε από τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για να συζητήσει μαζί της, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους εκπροσώπους όλων των ομοσπονδιών για την πρώτη γνωριμία με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού.

Ο Ιωαννίδης θέλει να κάνει πιο σαφή τον διαχωρισμό του αθλητισμού από τον πρωταθλητισμό για την αθλητική παιδεία, ενώ θα εισηγηθεί προς το υπουργείο Παιδείας την καθιέρωση μαθημάτων αθλητισμού στα δημοτικά σχολεία.

«Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε τα παιδιά και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό» είπε ο Ιωαννίδης, που παραδέχτηκε ότι δεν πρόκειται να σκεφτεί το πολιτικό κόστος σ’ όποια απόφαση λάβει, αρκεί να είναι σίγουρος γι’ αυτή και να την εφαρμόσει.

Η προηγούμενη αθλητική ηγεσία υποστήριξε ότι παρέδωσε οικονομική ευρωστία στο ταμείο του υφυπουργείου, αν και ο Ιωαννίδης βάζει σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά και δεν πρόκειται να τάξει «λαγούς με πετραχήλια» σε σωματεία και φορείς. Τα δημοσιονομικά είναι δουλειά των αρμόδιων υπηρεσιών και ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού θα ασχοληθεί με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όταν θα καταρτίσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και την καθιερωμένη μοιρασιά στις ομοσπονδίες.

«Ολα θα πάνε καλά. Με σύνεση, πειθαρχία και προσφορά ψυχής στον αθλητισμό» ήταν τα τελευταία λόγια του «ξανθού» πριν αφιερωθεί στον νέο, αθλητικό ρόλο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή