Η μεγάλη τελευταία ευκαιρία

Η μεγάλη τελευταία ευκαιρία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο ευχαριστο νέο της δεύτερης αγωνιστικής του πρωταθλήματος είναι ότι τα δηλωμένα εισιτήρια στα οκτώ γήπεδα της Σούπερ λίγκα ήταν περίπου ογδόντα δύο χιλιάδες. Πρόκειται για ρεκόρ διετίας. Το ακριβώς προηγούμενο είχε καταγραφεί πέρυσι στην 20ή αγωνιστική, όταν μέσα στο καταχείμωνο (4 Φεβρουαρίου) είχαν πάει στα γήπεδα περίπου εξήντα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι.

Τοτε ο κύριος όγκος των οπαδών (περίπου τριάντα πέντε χιλιάδες) είχαν πάει στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, ένα ματς στο οποίο ουσιαστικά κρίθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή.

Την Κυριακη δεν υπήρχε ντέρμπι στο πρόγραμμα και για την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των εισιτηρίων υπεύθυνοι είναι, όχι μόνο οι οπαδοί του Ολυμπιακού (περίπου είκοσι έξι χιλιάδες είδαν το ματς με τον ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη) ή της ΑΕΚ (που αγωνίστηκε μπροστά σε δεκαοκτώ χιλιάδες οπαδούς της), αλλά και αυτοί της Λάρισας (πάνω από δέκα χιλιάδες βρέθηκαν στο Αλκαζάρ), του ΠΑΟΚ (που φούλαραν την Τούμπα) και του Αρη (σχεδόν οκτώ χιλιάδες πήγαν στο Καυταντζόγλειο να δουν το ματς με την Καλαμαριά).

Το γεγονος ότι υπήρξε εντυπωσιακή προσέλευση στα συγκεκριμένα γήπεδα σημαίνει ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Αρκεί να υπάρξουν τρία πολύ βασικά πράγματα: α) να μην έχουμε κρούσματα βίας, β) να παίζεται καλό και καθαρό ποδόσφαιρο και γ) να υπάρχουν γήπεδα με αγωνιστικούς χώρους της προκοπής. Και τα τρία αυτά ζητούμενα εξαρτώνται κυρίως από τους ίδιους τους ανθρώπους που διοικούν τις ομάδες.

Για τη βια υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες των ΠΑΕ και είναι κουραστικό να γίνει περίληψη προηγουμένων κατηγοριών: κάποιες αποφάσεις (κάμερες, ονομαστικά εισιτήρια, συμφωνίες για μετακινήσεις ή μη μετακινήσεις οργανωμένων) δείχνουν ότι αρκετοί από τους προέδρους κατάλαβαν προηγούμενα λάθη. Ελπίζω μετά το μάθημα να καταλάβουν και ότι εκτός από σύνεση και εφαρμογή των νόμων χρειάζεται και προγραμματισμός και fair play. Γιατί τη βία μπορείς να την περιορίσεις – αν όμως δεν έχεις καλά γήπεδα και δεν φροντίζεις για την αξιοπιστία και την καθαρότητα του πρωταθλήματος πάλι θα βρεθείς με άδειες εξέδρες.

Τι δειχνουν οι ογδόντα δύο χιλιάδες πελάτες των γηπέδων τη δεύτερη αγωνιστική; Οτι κοινό με διάθεση να πάει στο γήπεδο υπάρχει. Μόνο που χρειάζεται και οι ΠΑΕ σε αυτό το κοινό κατιτίς να προσφέρουν. Οχι γιατί πρόκειται για ένα κοινό απαιτητικό και ανήσυχο, (αν ήταν τέτοιου είδους φίλαθλοι οι Ελληνες θα είχαν κόψει το ελληνικό ποδόσφαιρο από χρόνια), αλλά γιατί είναι ένα κοινό που κάνει υπομονή, περιμένει, χαίρεται με το λίγο και το μόνο που ζητάει είναι σεβασμό.

Το εφετινο πρωτάθλημα θα είναι σημαδιακό. Ο κόσμος δίνει στη Σούπερ Λίγκα και τους ανθρώπους της μια σημαντική δεύτερη ευκαιρία. Δεν περιμένει να δει πράγματα για να πειστεί, αλλά τρέχει στο γήπεδο, ελπίζοντας πως δεν θα τον απογοητεύσουν πάλι. Οταν έφυγε ένιωσε μάλλον αηδιασμένος, τώρα απλώς θα ‘θελε να μην αισθανθεί ότι τον έπιασαν κορόιδο. Οι πικραμένοι μπορεί να ξεπεράσουν την πίκρα, την κοροϊδία όμως δεν την ανέχεται κανείς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή