Ο πρώτος δύσκολος αντίπαλος της ΑΕΚ

Ο πρώτος δύσκολος αντίπαλος της ΑΕΚ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΑΕΚ αγωνίζεται σήμερα στη Βέροια με στόχο τη δεύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα. Πέρυσι η ΑΕΚ είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα με τρεις ισοπαλίες κι ο βασικός αντίπαλός της, ο Ολυμπιακός, με τρεις νίκες. Είναι αλήθεια ότι δεν κερδίζει κάποιος το πρωτάθλημα γιατί ξεκινάει με τρεις νίκες στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Αν όμως με αντιπάλους του χεριού του δεν τις κάνει αυτές τις νίκες και πετάξει βαθμούς όπως η ΑΕΚ πέρυσι, τότε το πρωτάθλημα μπορεί να το χάσει – κυρίως γιατί οι ανταγωνιστές του δεν πρόκειται να στραβοπατήσουν στα ίδια εύκολα ματς.

Ο Σερα Φερερ πέρυσι δεν ήξερε την ελληνική πραγματικότητα. Μετά τις ισοπαλίες με τον ΠΑΟΚ (εντός έδρας) και τον ΟΦΗ και το Περιστέρι (μακριά από το ΟΑΚΑ) έδειξε ψυχραιμία και δήλωσε ότι το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο. Εκ των υστέρων ελπίζω να κατάλαβε ότι το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι μαραθώνιος και ότι μοιάζει περισσότερο με κούρσα «τριών χιλιάδων μέτρων στιπλ»: τα εμπόδια είναι λίγα, πρέπει να προσέχεις να μην πέσεις όταν δοκιμάζεσαι στα πιο ψηλά από αυτά, απαιτείται τέμπο κι αν χάσεις την επαφή με τους προπορευόμενους, δεν σε σώζει το τελικό σπριντ όσο δυνατό κι αν είναι, αφού ο πρωτοπόρος έτσι και περάσει το τελευταίο εμπόδιο, όσες αγωνιστικές κι αν απομένουν μπορεί να τερματίσει περπατώντας.

Το σημερινο ματς της ΑΕΚ στη Βέροια θα βοηθήσει ώστε να καταλάβουμε πόσο ο Ισπανός έχει προσαρμοστεί στα δικά μας. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι ο προπονητής της ΑΕΚ κατάλαβε καλά το περσινό μάθημα και ως απόδειξη φέρνουν την επιμονή του να αποκτηθεί ένα σέντερ φορ: χωρίς ποδοσφαιριστή που βλέπει εύκολα δίχτυα πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν κερδίζεται. Υπάρχουν όμως και ενδείξεις που μαρτυρούν το αντίθετο. Ο Ισπανός κόουτς με το που άρχισε το πρωτάθλημα ξεκίνησε και τους πειραματισμούς.

Ενω εμοιαζε να έχει κατασταλάξει σε μια ενδεκάδα στο ματς με τον Ατρόμητο συμπεριφέρθηκε λες και η ομάδα του δίνει κάποιο φιλικό παιγνίδι: άφησε στον πάγκο τον Ριβάλντο, έπαιξε με τον Μπούρμπο και τον Κονέ βασικούς, άλλαζε συνεχώς τη μεσαία γραμμή λες και πρόκειται για ματς προετοιμασίας! Η διαχείριση της ΑΕΚ στον αγώνα με τον Ατρόμητο αφήνει την υποψία πως ο κόουτς δοκίμασε διάφορα, πιθανότατα γιατί εκτιμάει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξει σε ποιους πρέπει να βασιστεί.

Η ιστορια του ελληνικού πρωταθλήματος αποδεικνύει ότι όποιος κάνει πρωταθλητισμό δεν έχει ποτέ χρόνο: παραδόξως για όλους τους διεκδικητές του τίτλου «νωρίς» δεν υπάρχει. Οποιος βαθμός χάνεται σε εύκολα ματς πληρώνεται πολύ ακριβά στη συνέχεια: στην Ελλάδα έχουμε ένα πρωτάθλημα στο οποίο κάθε ήττα είναι μια μικρή καταστροφή ακριβώς γιατί για τον υποψήφιο πρωταθλητή οι νίκες είναι πληθωριστικές – ελάχιστες έχουν αξία. Στο τέλος κερδίζει, όχι αυτός που πήρε τους βαθμούς ή έπαιξε καλά στα ντέρμπι, αλλά αυτός που έκανε τα λιγότερα λάθη. Η Βέροια είναι ο πρώτος αληθινά δύσκολος αντίπαλος της ΑΕΚ του Φερέρ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή