ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Μάσκα» του Ζορό και χρυσό μετάλλιο

ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ; Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ; Ακρίβεια στην αγορά; Αγωνία για το ασφαλιστικό; Δεν καταλαβαίνουν τίποτα τα Σκόπια και αυτοαποκαλούνται «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; Ποιο βιβλίο Ιστορίας θα διδαχτούν τα παιδιά μας; Σιγά τα θέματα! Ολα αυτά και τόσα άλλα ωχριούν μπροστά στη χθεσινή υποδοχή που επιφύλαξε ο λαός του Παναθηναϊκού στον «κ. 12.000.000 ευρώ». Προσθέστε δίπλα στον Λιθουανό άσο του μπάσκετ και το νέο ίνδαλμα των οπαδών της ΑΕΚ, τον Ισμαέλ Μπλάνκο, και τότε θα διαπιστώσετε, πως όλα τα τεράστια πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά μας προβλήματα, βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα.

ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Και θα έχετε δίκιο. Είναι πολύ φυσικό ο κόσμος να βάζει σε προτεραιότητα την υγεία του, τη σύνταξή του, τη μόρφωση των παιδιών του, την εθνική μας ανεξαρτησία. Αυτά, όμως, τα τεράστια θέματα, δεν προβάλλονται από τον Τύπο, με τρόπο που να προκαλούν είτε υπέρμετρη απαισιοδοξία, πως όλα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο ούτε άκρατο ενθουσιασμό, πως τα πάντα είναι «όμορφα, αγγελικά πλασμένα». Υπάρχει μία ισορροπία.

ΚΑΤΙ που ούτε στο ελάχιστο βρίσκουμε στα έντυπα- οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα- που απευθύνονται στους οπαδούς αθλητικών ομάδων. Σ’ αυτά, η υπερβολή είναι καθημερινό φαινόμενο. Τέτοιο που χάνεται το μέτρο. Τόσο, που κάποιες φορές αναρωτιέται ο μέσος φίλαθλος, αν η χθεσινή άφιξη του Γιασικεβίτσιους έχει την ίδια «δημοσιογραφική βαρύτητα μ’ αυτήν της κατάκτησης των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από τις εθνικές μας ομάδες, ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Αν ο «μασκοφόρος εκδικητής Ζορό», ο Μπλάνκο, μπορεί να υπερκεράσει και τη δημοσιότητα του Ριβάλντο.

«ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ», «Παραμιλάει η Ελλάδα», «Ποιος, ποιος, ποιος; Ο Μπλάνκο ο Θεός» κι άλλοι παρόμοιοι τίτλοι κοσμούσαν χθες τα πρωτοσέλιδα των περισσοτέρων αθλητικών εφημερίδων. Σύμφωνοι. Πρέπει να πουλήσουν. Και ο ενθουσιασμός που προκαλεί η υπερβολή, «πουλάει». Ομως, πόσες και πόσες φορές αυτός ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε απογοήτευση; Και όσο μεγαλύτερος ήταν ο πρώτος, άλλο τόσο και περισσότερο ήταν η δεύτερη.

ΣΙΓΟΥΡΑ η έλευση του Γιασικεβίτσιους στον Παναθηναϊκό αποτελεί πρώτη είδηση όχι για την Ελλάδα, αλλά και για τα διεθνή μέσα που ασχολούνται με το αθλητικό ρεπορτάζ, κυρίως με το μπάσκετ. Είναι η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οπως και τα τρία γκολ σε δύο παιχνίδια του Μπλάνκο, προσφέρουν διέξοδο σ’ αυτούς που αναζητούν «ήρωες», που θα τους οδηγήσουν στις επιτυχίες και τη δόξα. Αυτά, όμως, δεν αποτελούν «άλλοθι» στην τεράστια διάσταση, που τους δίνεται.

ΑΛΛΟ «πρώτο θέμα» κι άλλο παραλήρημα. Διότι με τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και παλαιότερα με άλλες, φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε πως «η μάσκα του Ζορό» έχει την ίδια αξία με ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ελεος…